Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boží plán spásy

Již ve svých předchozích článcích jsem několikrát zmínil fakt, že Bůh rozmanitým způsobem oznamoval lidem tajemství své spásy. Vyprávějí o ní nebesa (hvězdná znamení) – jakkoli byla jejich zvěst překroucena pohanskou astrologií. Rovněž příroda a celé stvoření lidem, kteří o něm přemýšlejí, jasně ukazují na Boha Stvořitele a jeho nesmírnou moc. Bůh si na zemi vyvolil svůj lid, národ Izraele, aby mu svěřil svůj zákon a své Boží slovo. Předal mu i pokyny, aby slavil sedm svátků, jež byly přípravou na příchod a spasitelné dílo Ježíše Krista. V knize „Andělé v akci“ Rollanda Bucka je tento Boží záměr velmi zřetelně popsán, a protože obsah této knihy je dán k dispozici zdarma všem, dovoluji si z něj obsáhle citovat.

Ve 3 knize Mojžíšově v.23 jsou popsány záměry, které Bůh dal pro stánek úmluvy. Stánek úmluvy je malým modelem velkého Božího plánu spasení. Sedm Božích priorit pak souvisí s ustanovení sedmi starých svátků v Izraeli. Bůh používá starozákonní plány k tomu, aby nám ukázal, co má připraveno pro současnost.

1) Ježíšova krev - HOSPODINŮV HOD BERÁNKA

Tento svátek je předobrazem Kristovy smrti a jeho drahé krve . Bylo to napsáno už před stvořením světa. Pokrevní příbuznost mezi Bohem a jeho dětmi spočívá v Ježíšově krvi. Tuto krev je možno sledovat jako rudou nit spasení, která se táhne celou biblí. Izraelský národ byl v Egyptě zachráněn tím, že veřeje a práh domovních dveří byly potřeny krví. Tím byly jejich domy chráněny tak, že anděl zhoubce kolem nich prošel, aniž by v každé rodině usmrtil prvorozeného. Náš velký BOŽÍ HOD, svátek Fáze, byl dokonán, když Ježíš pokropil v nebi svojí krví knihy, v nichž byly zapsány naše hříchy, takže Bůh nás mohl přijmout do své věčné rodiny. První Boží pravdou, kterou mi Gabriel ukázal, byla tedy JEŽÍŠOVA KREV. První ze sedmi výročních svátků, které Bůh ustanovil, byl Hospodinův Hod beránka.

2) Obecenství s Bohem - SLAVNOST NEKVAŠENÝCH CHLEBŮ

Tento svátek se slavil sedm dní bezprostředně po skončení Hospodinova Hodu beránka. Když nás Pán Ježíš svojí krví vykoupil z hříchu, Bůh ihned zaopatřil přikrytí našich hříchů. To neznamená, že by Bůh hřích schvaloval, nýbrž že vytvořil možnost ospravedlnění tak abychom mohli být Bohem přijati. Kvasnice jsou symbolem hříchu. O svátku nekvašených chlebů nesměli Izraelité jíst kvašený chléb. To symbolizovalo, že hřích je smazán.  V Novém zákoně bylo možno opět použít kvašený chléb, protože Bůh zaopatřil ospravedlnění. Místo hříchu, viny a poklesku nás Bůh nyní vidí skrze přikrytí, které zaopatřil SVATÉ, NEVINNÉ a DOKONALÉ. Kdo se rozhodne pro vzpouru a modloslužbu, sám dobrovolně z této ochrany Ježíšovy krve vypadne. Kdo se však rozhodne pro poslušnost, přivlastňuje si účinek krve, volí si milovat Boha a jemu slouží víc než sobě a svým hříšným žádostem.

Tak jedinou obětí navždy přivedl k dokonalosti ty, které posvěcuje. Dosvědčuje nám to i Duch svatý, když říká: Toto je smlouva, kterou s nimi uzavřu po oněch dnech, praví Pán. Dám své zákony do jejich srdce a vepíšu jim je do mysli, na jejich hříchy a nepravosti už nikdy nevzpomenu.“ (List Židům 10,14-17)

3) Ježíš žije! - PRVOTINY ŽNĚ

Gabriel řekl, že tento svátek znázorňuje Ježíšovo zmrtvýchvstání a jeho život. V Boží knize je napsáno, že my, kteří mu patříme, jej budeme ve velkém zmrtvýchvstání následovat. Tohle je na velkém Božím srdci!

4) Zaslíbení Ducha svatého - LETNICE

Příchod Ducha svatého o letnicích není žádná dodatečná Boží myšlenka. Všechno naplánoval už před stvořením světa. Slovo "letnice" znamená jednoduše padesát. Padesát dní po Hospodinovu Hodu beránka! Nebylo to náhodou, když Pán Ježíš řekl učedníkům, aby zůstali v Jeruzalémě. Boží plán se odvíjel. A právě 50 dní po Hospodinovu Hodu Beránka se stalo něco nového a mocného! O svátku letnic stáli učedníci před Pánem jako jednotlivá stébla pšenice. Když se shromáždili v Jeruzalémě, nebyli ještě jednotní. Ještě neexistovala církev. O letnicích Bůh chtěl říci: "Vezměte pšenici, udělejte z ní mouku a udělejte z ní chléb. Pak přimísíte trochu kvasu, protože církev nebude nikdy bez hříchu nebo bez špatnosti." Bůh přikryl náš hřích, ale na druhé straně této přikrývky často hřích vychází na povrch.

Bůh přikrývá svoji církev, i když hřích (kvas) stále ještě existuje. Skrze Ducha svatého a moc Ježíšovy krve nás Bůh očisťuje! Bůh chce tímto říci: "Umelte pšenici, udělejte z ní mouku a napečte chleby. Vytvořte silnou jednotu, která vytváří moje tělo, které už nebude sestávat z jednotlivých oddělených věřících. Mé tělo se spojí dohromady mocí Ducha svatého. Mé tělo není dokonalé, jak si někteří lidé myslí. Přidejte tedy kvasu, neboť tento chléb má představovat církev takovou, jaká je." Neomlouvám hřích. Jsem však rád, že Bůh se předem postaral, neboť jeho plán je postarat se o VŠECHNY VĚCI. Křest Duchem svatým je podle velkého Božího plánu přístupný všem křesťanům. Je nutný k tomu, abychom mohli žít a jednat tak, jak si Bůh přeje. Boží Duch v nás musí přebývat. Nemáme jej nikdy potlačovat. "Ducha neuhašujte." (1Tes. 5,19). Křest Duchem svatým nám dává moc, abychom byli jak Ježíš. Je důležitou částí Božího plánu. To nemůže nikdo popřít. Jeho Slovo je navěky platné!

5) Jděte to říct světu - PAMÁTKA TROUBENÍ

Po letnicích se slavil Svátek troubení. Lid se shromáždil, aby troubil na pozouny. Také my máme dobrou zprávu, kterou bychom měli rozhlašovat do celého světa. Měli bychom jít tam, kde lidé Ježíše ještě neznají a hlásat, vytrubovat poselství o tom, že Ježíš zachraňuje! Jeho dílo je hotové! Zpráva je dobrá! Můžete přijít k Bohu teď hned! Kristus zvítězil nad ďáblem! Bitva je vyhraná, takže můžeme do světa rozhlašovat vítězství. Toto měl Ježíš na mysli, když řekl: "Ale přijmete moc Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec země." (Sk 1,8)

6) Oběť Ježíše na kříži platí na věky - DEN SMÍŘENÍ

Den smíření měl být pro Izrael připomínkou toho, že lhůta jejich smíření s Bohem uplynula a že je třeba obnovit oběť za hříchy. Tohoto dne se Bůh díval zpět na všechny hříchy, kterých se lid v uplynulém roce dopustil. Lid stál bezmocně a beznadějně před tváří Boha jehož oku nic neunikne. Proto lid dostal určité základní pokyny, kterým se musel poslušně podřídit, aby mu Bůh daroval lhůtu milosti. Každoroční oběť za hříchy nemohla učinit lid dokonalým, ale poskytla mu další rok milosti. /3. Moj. 23,27; Sk. 1,8-12/ Po znovuzrození a získání nového života z Ducha už nemusíme znovu před Bohem hledat smíření. Ježíšovou obětí jsou naše hříchy jednou provždy přikryty! Jak je to však s těmi, kdo hřeší a sami se zbavují ochrany krve? Stejně jako tehdy v období Starého zákona dal Bůh východisko, které spočívá v pokání a v návratu k obecenství s Bohem. Už však není třeba žádných obětí za hříchy.

"Jestliže doznáváme své hříchy, on je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti." (1J 1,9)

7/ Druhý příchod Ježíše - SLAVNOST STÁNKŮ

Bůh si přeje, abychom s ním byli navždy. Slavnost stánků je radostný svátek. Prvního dne stavěl lid stánky z větví stromů obtížených ovocem, z palmových listů a větví jiných stromů. Přitom se Izraelité radovali před Hospodinem, svým Bohem. Stánky byly po dobu sedmi dní jejich příbytkem, v němž s nimi bydlel Bůh. Už dávno Bůh řekl: "Chci tě přivést tam, kde jsem já. Chci s tebou žít skrze svého Ducha a pak tě vzít k sobě, abys byl se mnou navěky." Slavnost stánků nebyla zavedena na základě nařízení komise teologů. Sám Bůh přikázal Mojžíšovi, aby zavedl tento svátek - "neboť chci bydlet uprostřed vás." Nelze ignorovat poselství o druhém příchodu Krista ani skutečnost, že Bůh nás chce vzít k sobě, abychom byli s ním. Tento plán byl navržen v nebi a proběhne přesně tak, jak Bůh řekl! Máme tu jistotu, že jsme přikryti Boží milostí. Bůh už nevidí náš hřích, vinu a poklesky, ale vidí nás přesně jako Ježíše - svaté a bez poskvrny /Kol. 1,22/. V jeho dokonaném díle můžeme odpočinout. Naše pevná důvěra v tento dokonalý Boží plán přispěje k tomu, aby se i jiní lidé připravovali na velký den jeho příchodu, kdy nás vezme k sobě. Slavnost stánků byla posledním svátkem, který Bůh Mojžíšovi ukázal. Podobně druhý příchod Pána Ježíše dokončí Boží plán spasení.

Tyto svátky byly pro Boha tak důležité, že je Izrael opakoval každý rok, jako symbol zanechání tohoto světa k sedmiletému soudu velkého soužení. Haleluja!

Autor: Martin Pinc | pátek 2.4.2010 12:30 | karma článku: 9,41 | přečteno: 1131x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 725x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."