Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Afrika v pohybu

Vzhledem k tomu, že naše republika je stále svým způsobem „zaostalá“, jako dřívější součást východního bloku komunistických satelitů Sovětského Svazu, nevnímáme události ve světě tak bezprostředně, jako státy západní a jižní Evropy, které jsou mnohem více zapojeny do světových události. Tyto země jsou v již několik desetiletí konfrontovány masivním vzrůstem migrace z Afriky (ale i z některých zemí Asie).

Tento problém byl žhavý již za loňského českého předsednictví EU, ale byl do značné míry v našich médiích přehlušen pádem vlády, zosnovaným Jiřím Paroubkem a následným hašťěřením naší politické scény. Již tehdy se řešily různé problémy související s migrací, mimo jiné redistribuce uprchlíků z hlavních cílových zemí do jiných států EU.

Česká republika ovšem odmítá navrhované přerozdělování nelegálních přistěhovalců mezi zeměmi Evropské unie. To se snaží prosadit středomořské státy, které se s přílivem běženců nejvíc potýkají. V Unii se z toho stává ožehavé téma. "Vedlo by to naopak k nárůstu imigrace," tvrdí české ministerstvo vnitra. Přistěhovalci trápí zejména Kypr a Maltu. Ostrovní státy proto přišly s konceptem tzv. sdílení břemene. Žadatelé o azyl by podle nich mohli být rozmístěni po celé Evropě v nových i starých zemích EU

Většina těchto uprchlíků putuje – často za dramatických okolností - do Evropy za vidinou ekonomického profitu, někteří ovšem i proto, že ve své domovské zemi jsou pronásledováni, nebo čelí krajně nestabilní politické situaci (Súdán, Somálsko). Podle informací, které získala humanitární organizace Oasis z Rakouska, jež se na uprchlíky zaměřuje, 90% všech z nich jsou muslimové. Tito lidé jsou ve svých domovských zemích vystaveni krajně obtížné životní situacií, jejíž řešení vidí v odchodu do bohatých zemí Evropy a Severní Ameriky.

Evropská Unie se chce prezentovat jako solidární se zeměmi třetího světa. Podle OSN totiž například v minulém roce přijala jen sedm procent světových uprchlíků, což je podle Bruselu málo. Navýšením počtu tak chce Unie zvýšit svoji roli na globální humanitární scéně a posílit si mezinárodní prestiž. Návrh počítá se zavedením jednotné azylové procedury. Chce také navýšit počet přijímaných imigrantů, domnívá se totiž, že tím sníží ilegální imigraci.

Každému je ale. předpokládám. zřejmé, že umožňováním imigrace, jež je v drtivé většině muslimská, se bude ještě více prohlubovat veliké nebezpečí, kterému Evropa již dnes čelí, vzhledem k nízké natalitě evropských národů – postupné proměně jednotlivých zemí v regiony s převažující muslimskou populací a tedy s reálnou hrozbou smrti evropské civilizace...

Jak už jsem napsal v článku Švýcaři proti minaretům, EU jako organizace bez duchovní vize nemá šanci se svým plytkým bezzubým humanizmem nalézt nástroje, jak by této situaci čelila. Protože je zároveň v demokratickém státním zřízení nemožné násilně někoho nutit k přijetí nějakého náboženství (což je bězná praxe v zemích islámských) – nehledě na to, že taková praxe je tou nejohavnější manipulací, ke které nutí lidi jen totalitní režimy, zdá se, že osud Evropy je neodvratně zpečetěný.

Přesto je tu stále přítomná duchovní moc, která je nabídkou záchrany pro všechny lidi bez rozdílu – přemáhající moc Kristovy lásky. Je pozoruhodné, že tato moc se projevuje úžasným způsobem právě na kontinentě, z něhož odchází tolik migrantů do Evropy – v Africe. Např. katolický server CS.Gloria.tv uveřejňuje následující pozoruhodné video: http://cs.gloria.tv/?media=43726

L. Halík, který tento server provozuje, to komentuje: Proč Kristus uzdravuje nyní obvykle v Africe, a ne v Evropě, to přesně nevím. Asi jsou hodni Boží milosti na rozdíl od nás. Snad je to tím, že Afričané obvykle nechodí na umělé potraty ani nebrání početí skrze antikoncepci či přerušovaným stykem jako v Bibli darebák Onan. Proč tam Bůh dnes obvykle uzdravuje skrze některé protestantské misionáře, a ne skrze katolické či pravoslavné kněze? Asi proto, že ti protestantští misionáři i dnes ještě věří v peklo i nebe a učí o nich.

Václav Lamr má jiný názor: „Bůh není dle svého slova ,“přijímač osob“ (nikdo u něj nemá „protekci“). Nestraní někomu, ale jedná po etapách. Dnes jedná skrze ty misionáře v Africe, zítra bude jednat v Evropě. Evropa čelí útoku islámu, a jen evangelium v moci Ducha s dary které demonstrativně zjevuje božství Ježíše může zvrátit situaci. Muslimové se dnes v Africe obracejí, např v Etiopii, protože se setkávají s Boží mocí skrze Duchem naplněné křesťany. To se dělo i v Indonesii, na Filipinách. Tam se skrze charismatiky obnovila katolická církev tak, že se na to papež jel podívat. A v Americe charismatické hnutí laiků (tzv. Obchodníků plného evangelia - FGBMFI) zasáhlo 10 milionů katolíků, takže jeho zakladatel Démos Shakarian byl pozván na audienci k papeži do Vatikánu. Dnes toto hnutí, kde pracuje i mnoho katolíků koná evangelium v moci v Nikaraguji a Hondurasu. Jdou do nemocnic, modlí se VE JMÉNU JEŽÍŠE a nemocní odcházejí zdraví domů. Nekonají žádné náboženství, ale zjevují život Ježíše v moci. Ve válce se nedívám, zda bratr je katolík, pravoslavný či protestant. Duch svatý tyto rozdíly stírá, ale i respektuje. Jsou naší volbou, ale ne vždy dobrou a užitečnou.

V Číně Duch svatý rozdíly odstranil. Tam církev roste mocně. Bez farářů a bez kostelů, v bytech, domech a na ulicích. Často Duchu svatému denominační rozdíly vadí. Denominační katolíci či protestanti konají dílo Páně podle toho zda zavírají či otevírají dveře církví Duchu svatému. Pán Ježíš si používá křesťany, Kristovce, kteří v Něho věří a nehledí na to, zda jsou to protestanté, charismatici. Být křesťanem je více než být katolíkem či protestantem. Na tom se shodli kardinál Suares a jeden protestanský teolog. Co se týče těch, co užívají dar uzdravování: Nejsou to klasičtí protestanti, jako Luteráni, ale letniční a charismatici. (Ti přijímají moc Kristovu a pomazání a dary) Mohu ubezpečit, že v USA jsou charismatičtí katolíci a farnosti, kde se také dějí dary a uzdravování. Obvykle po liturgické mši se dává volno pro proroctví, dary a uzdravování. Děti kážou dětem i na ulici a poskakují radostí. Např v kostele sv. Aloise v Chicagu. Vedle tradičních katolíků, protestantů totiž roste rychle další skupina křesťanů, a to jsou právě letniční a charismatici. Zvláště v jižní Americe. Charismatické hnutí, které používá dary Ducha dle 1 Kor 12 kap jde napříč církvemi...Ostatně, již v 16. století katolický misionář František Xaverský používal duchovní dary, dar mluvení v cizích jazycích a uzdravování, když působil v Číně.“

Já se domnívám, že hlavní překážkou, proč téměř nevidíme mocné projevy Ducha svatého v Evropě, je naše malá víra. Ani Ježíš Kristus neučinil mnoho nadpřirozených činů a zázraků v Nazaretu, ze kterého pocházel, přesně z téhož důvodu. Jinak souhlasím s Václavem v jeho názoru, že jen evangelium v moci Ducha svatého, „víra skrze lásku konající“, zjevující Ježíše Krista, je schopna zvrátit situaci, ve které se Evropa ocitla.

Autor: Martin Pinc | pátek 8.1.2010 12:30 | karma článku: 9,19 | přečteno: 1756x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

Níže uvedený text, který zde zřejmě poprvé a velmi opožděně publikuji u příležitosti stého výročí narození Bohumila Hrabala, je dílem mého slovutného tchána, středoškolského profesora českého jazyka a literatury, pana Miloše Hoznauera. Ve zkratce ukazuje klikatou cestu, po které putovala naše literatura v poválečné době.

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39 | Přečteno: 726x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

Naše masmédia se tak jako vždy i v nedávných dnech široce zajímala o mnohotvárný život v naší zemi - všechna významná média (televize, noviny, internetové portály) například výborně zpravodajsky pokryla masovou demonstraci (3 osob) proti presidentu Zemanovi v Ostrově v Karlovarském kraji. Proto není divu, že jim občas unikají tak nepodstatné otázky, jako je reálná hrozba likvidace rodin prostřednictvím všemocné "juvenilní justice". Naproti tomu na nedávném zasedání naší vlády byl s velkou pozorností projednáván dopis, zaslaný sdružením "Slovanská kulturní tradice" (podpořený dalšími organizacemi a jednotlivci) a z reakce vlády je zřejmé, že jí tato otázka a její dopady na naši společnost není lhostejná - viz přiložená odpověď.

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99 | Přečteno: 2123x | Diskuse| Ostatní

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

Chování dětí a mladých lidí se v dnešní době vymyká tomu, co se dříve pokládalo za normální. Berou drogy, mají sklony k násilí, nedokážou navázat trvalé vztahy a v životě jim chybí perpektiva. Mezi odborníky se stále více prosazuje názor, že příčinou tohoto problému je do značné míry nepřítomnost otce v rodinách – ať už fyzická, nebo emocionální. Výchova dětí není jen úloha ženy, jak se to dnes často předkládá, a otec má v rodině mnohem vyšší poslání, než jen zabezpečovat příjmy a řešit technické problémy v domácnosti. Tak dlouho byla moderními „vychovateli“ propagována „bezkonfliktní výchova“, tak dlouho vykřikovali, že máme děti nechat, ať si dělají, co chtějí, že jejich neposlušnost je „žádoucí způsob, jak mohou nalézt sebe sama“, až jsou dnešní rodiče, a zvláště otcové bezmocní: Autorita se stala něčím zakázaným – otec má být kamarádem svých dětí, tím, který jim se podbízí, stal se „měkkým“ a beztvárným.

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78 | Přečteno: 5087x | Diskuse| Kultura

Martin Pinc

Stereotypy, které se nezakládají na pravdě?

Podle sociologa Zdeňka Slobody ze společnosti Proud biologické rozdíly mezi mužem a ženou jsou irelevantní. Mužství a ženství jsou jen společenské konstrukty. Jinak si jeho výrok neumím vysvětlit. Muž a žena ovšem nejsou nějaké role, které dotyční „hrají“, jak se nám snaží vnutit lidé typu pana Slobody. Mají prý vědecký podklad: Ohánějí se totiž výzkumy sociologů, které prý ukázaly, že děti dvou matek či otců nemají s určením role svých rodičů problém. Otázka stejného pohlaví prý neexistuje, vše je jen věc dohody kdo nakoupí, vypere, uvaří, vyzvedne dítě ze školy či ho dovede do kroužku.

20.6.2013 v 20:20 | Karma: 36,55 | Přečteno: 3678x | Diskuse| Společnost

Martin Pinc

Demonstrace v Paříži proti homo-sňatkům

Za okázalého nezájmu našich mainstreamových médií probíhají už několik měsíců ve Francii protestní demonstrace proti homo-sňatkům a adopci dětí homosexuály. Pokud se nějaká informace vypíchne, pak je to sdělení, že prý „tvrdé jádro demonstrantů“ tvoří ultrakonzervativní „homofóbové“, kteří prý měli hodinu po skončení demonstrace zaútočit na sídlo socialistické strany a skandovali výzvy za odstoupení prezidenta Hollanda.

28.5.2013 v 13:00 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4247x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Pilulka na rozdíl od potratů přežila. Nejvyšší soud USA ji odmítl omezit

13. června 2024  17:51,  aktualizováno  18:56

Nejvyšší soud Spojených států jednomyslným rozhodnutím odmítl žádost odpůrců potratů, aby omezil...

Bek naznačil rezignaci, předtím pohrozil pádem vlády. Žádá o peníze do školství

13. června 2024  18:41

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) naznačil rezignaci na svou funkci v případě, pokud by státní...

POLITICKÝ DIÁŘ: Lídr Zdecháč, cirkus Piráti a Ivánkova cesta

13. června 2024

Premium O složitostech vládních stran, sjezdu Pirátů v cirkusovém stanu i skoku Mikuláše Ferjenčíka nikam,...

Poslanci se hádali o statusu umělce. Odfláknutý návrh, říká Pokorná Jermanová

13. června 2024  8:37,  aktualizováno  17:45

Poslanci ve čtvrtek schválili navýšení peněz pro Státní fond podpory investic. V prvním čtení...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 257
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2304x
Moje krédo je podle NZ, listu Filipským 3,14: "Běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši."