Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budeme si platit i muslimské duchovní? aneb Restituce trochu jinak

To, že církve chtějí nějaké peníze z kapes daňových poplatníků, kromě spousty nemovitého majetku, je z principu trnem v oku téměř 75 procentům populace. Je to snad dokonce ještě víc, než kdyby ty peníze měli získat cikáni nebo Rath či Kalousek. Církve obecně, zejména katolická, mají v ČR velmi malou autoritu u občanů „běžného“ či „obyčejného“ typu, jak rád nazýval své voliče jistý sociálnědemokratický expremiér. Současna opozice si pak na tom všem pouze staví svůj marketing.

Tolik jeden z názorů, které jsem objevil dnes na facebooku ve věci církevních restitucí. Jenže kdo na koho vlastně doplácí? Co těch 1,5 miliardy korun, které stát vytahuje z kapes daňových poplatníků, převážně nevěřících, na platy duchovních nejrůznějších církví a sekt?

Vzhledem k tomu, že se jedná o mediálně silně nezajímavé téma, cudně se mlčí o tom, že nezákonně obstavený církevní majetek vynáší státu ročně cca tři miliardy korun. Takže na platy duchovních jde zhruba polovina. Daňový poplatník na platy duchovních tedy nedoplácí. Naopak, kapsu si mastí stát. Od listopadové revoluce je to už pěkná sumička!

Daleko podstatnější však je, že ač vrácení části majetku a případné finanční vyrovnání je někomu trnem v oku, stát, a potažmo my všichni, majetek církví užívá neoprávněně, tedy že užívá něco, co je ukradené. Jak by se různým kritikům restitucí líbilo, kdyby je někdo okradl, to ukradené neoprávněně užíval a měl z toho ještě poměrně slušný zisk? A navíc by mu dotyčný zloděj ukradenou věc nevracel, protože třeba sousedovi by to bylo trnem v oku? Absurdní? Ano, je, a velmi. Proto také celá parlamentní šaškárna a mediální humbuk ohledně vrácení ukradeného majetku církvím je jedna obrovská absurdita.

A teď jedna zdánlivě nesouvisející otázka: Kdo z ctěných občanů by chtěl financovat muslimy, kteří, jakmile se trochu rozmnoží, nám všem zakroutí krkem? To není planá fobie, Německo či Francie, kde jsou obrovským, oficiálně nepřiznávaným problémem, nám můžou posloužit za příklad. Nezadržitelně se totiž blíží okamžik, kdy muslimové, kterých je u nás zatím poměrně málo, získají nárok na příspěvek státu k provozování svých modliteben a na platy svých duchovních. A chystají se k tomu další pseudocírkve a sekty. A vůči církvi (myšleno tím obecně církev katolickou) reptající daňoví poplatníci budou i na tyto živly platit jak mourovatí.

Restitučním narovnáním závazek státu vyplácet duchovním plat zanikne a každá církev si bude hospodařit na svém. Pokud to nezvládne, bude to její problém, protože zkrachuje jako každý jiný špatný hospodář. A muslimové, stejně jako nové sekty, docela jednoduše utřou.

Naopak, dle nálezu Ústavního soudu, kterému by dle všeho dal za pravdu i Evropský soudní dvůr, se církve svých majetků mohou domoci soudní cestou a státu navíc zůstane povinnost platit jejich duchovní. To bude levnější? To nebude trnem v oku většině občanů? Pokud ne, tak nic nevracejme. Tedy do okamžiku, kdy se bude muset vracet na základě rozsudků. Církve, ať již klasické, tradiční, stejně jako kdejaká sekta, no tom jedině vydělají.

Jinak opozice, ať se jí to líbí či nelíbí, dříve nebo později bude muset ukradený majetek církvím vrátit nebo vyplatit odškodné. Samozřejmě, až po vyhraných volbách, dle všeho hned na začátku, aby voliči během následujících čtyř let zapomněli.

Hezký den.

Autor: M. K. Pijáček | středa 25.7.2012 20:00 | karma článku: 21,78 | přečteno: 1724x
  • Další články autora

M. K. Pijáček

Dnešní stávka nebyl debakl, pane Plago

Dle soudu mnoha kantorů je pan Plaga nejhorším ministrem školství všech dob. Snad dokonce horším, než byla Kateřina Valachová. Přitom tento člověk se odvažuje tvrdit, že dnešní stávka učitelů je debakl!

6.11.2019 v 13:56 | Karma: 23,49 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Kdo za to může aneb Když pojem vlast se nenosí

Jsme v Česku, kde pojem vlast se nenosí. Jsme v Česku, kde národní hrdost, kterou mají jak Rusové, tak Američané, se zaměňuje za pálení trenek na Hradě a za strkání vlajky do vagíny. Kdo za to může? Prý učitelé a rodiče. Jen oni?

10.8.2018 v 14:30 | Karma: 38,93 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

To by mohlo stačit, pane Miloši Zemane! Běžte se léčit!

Když jsem Vám ve druhém kole prezidentských voleb se zaťatými zuby dal hlas, nebyla totiž lepší volba, myslel jsem si, že už mne nemůžete ničím překvapit. Ani ve snu mne nenapadlo, že volím člověka zřejmě duševně chorého.

14.6.2018 v 17:08 | Karma: 41,01 | Přečteno: 5210x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Hovězí rozhodnutí bruselské

Na základě pravidel přicházejících z Bruselu jeví se dost pravděpodobným, že nelegální migranti, kteří překročí hranice EU bez náležitého veterinárního osvědčení, můžou být utraceni.

5.6.2018 v 22:47 | Karma: 36,04 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

M. K. Pijáček

Trenýrky, hymna, vagina a espézetka

Zatímco zneuctění symbolů naší vlasti, za kterou tisíce našich spoluobčanů položily život, je považováno za uměleckou invenci, nepochopenou chátrou z umlčované většiny, přelepení symbolu EU na espézetce je málem kriminalizováno.

3.6.2018 v 17:51 | Karma: 47,02 | Přečteno: 7353x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2368x
Člověk, který má rád lidi. Přesto dokáže, a to velmi často, jiné nadzvedávat ze židle. Nekompromisní zastánce tradičních, tj. křesťanských hodnot. Velmi silný euroskeptik, odpůrce totalitářů pravých i levých. Z hloubi duše nenávidí lidskou hloupost, zejména pokud je spojená s jakýmkoliv druhem moci.