Koně se také ....

Před pár týdny jsem našel starou fotku cirkusových koní v manéži. Pádí vedle sebe a z tý ženský mezi nima jsou vidět jenom její nohy. Ta dynamika všech nohou mě zaujala, tak jsem vzal plátno a namaloval to.

Koně v cirkuse olej55x65cmMirek Picek

Koně jako součást lidských vztahů je fajn představa. Je spousta lidí, kterým je kůň dobrým kamarádem a báječným společníkem. Když jsem měl jednu dceru malou, chtěl jsem, aby si ty krásný koně taky zamilovala. Párkrát jsem ji vzal ke koňům, ale z alergie právě na koně ji otekla hlava a málem se udusila. Zachránili ji v nemocnici za pár dní intenzivní léčbou kortikoidy.

Na ranči U Zelené sedmy v obci Čížov u Jihlavy chovají koně a nabízejí služby majitelům koní s ustájením a také dospělým i dětem, kteří s koňmi chtějí trávit svůj volný čas. Hipoterapie využívá přirozený pohyb koně při jeho chůzi jako rehabilitační prvek těm, kteří to potřebují. Když se objevila zpráva, že někdo otrávil koně z tohoto ranče a pět jich uhynulo, začal jsem přemýšlet, jaký typ člověka to mohl udělat a jaký důvod musel mít.

Ve třicátých letech hospodářské krize minulého století lidé hledali způsob, jak vydělat prachy všude možně. V románu Horace McCoye, podle kterého natočil fim Sydney Pollack byla možnost získat peníze v nemorální dehonestující soutěži tanečního maratónu. Stávalo se ale, že účastníci takovýchto soutěží většinou ztratili lidskou hrdost a klesli někdy na úroveň štvaného zvířete. Pak se ale takový příběh může zvrtnout v tragedii, protože koně se také ...

Vrah lidí bude většinou vypadat jako obyčejný člověk, se kterým si můžete pokecat v hospodě. Domnívám se, že hlavním důvodem klasické vraždy jsou peníze nebo ženská (někdy mužský). Vražda pěti koní se stala buď z důvodu totální idiocie pachatele mající vedlejší efekt v jejich smrti, nebo to byla snaha ublížit majitelům koní. Nedávno jsem četl o člověku, který rozhazoval na své louce jed, aby ji chránil před psy, kteří tam běhají dělat hromádky. Může se vyskytovat i takový typ jedince, který miluje široširé zelené louky nedotčené kopyty koní.

Před pár lety jsem žil na vesnici v části ze samotářských chalup. Koně zde nechovali, ale střílet psy běhající po vesnici samozvanými ochránci v zelených kamizolách nebyl problém. Sousedce jsem odvezl malého bílého špice k veterináři, který ho raději vrátil vykrvácet domů. Jako člověk z města jsem se občas divil, jaký vzájemný vztah k majetku jiných lidí tito vesničané mají. Možná to bylo z důvodu toho mého konkrétního místa, jakými starousedlíky a následně jejich potomky tyto sudetské vysídlené oblasti byly po válce opět osídleny.

Pokud se policii podaří pachatele chytit, možná se budeme divit, jaký byl důvod zabití koní na ranči U Zelené sedmy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Picek | neděle 18.12.2011 18:00 | karma článku: 8,18 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Mirek Picek

Víra v hlavě a víra v srdci

14.1.2015 v 9:55 | Karma: 12,12

Mirek Picek

Malevičův čtverec s Pussy Riot

16.11.2014 v 18:30 | Karma: 10,15

Mirek Picek

Zmatek v hlavách

21.7.2014 v 18:30 | Karma: 5,82

Mirek Picek

Kolektivně do ráje

14.2.2014 v 17:00 | Karma: 8,42