Vlna kritik Klause ve světě

Obvykle na diskuzi k mým článkům nereaguji. Nyní ale musím učinit výjimku. Právě ti, kdo do zmíněné diskuze přispěli, jsou zářným příkladem negativního působení názorů pana prezidenta. Rád bych Vás ujistil, že mnoha vědcům a superseriózním časopisům na západě dochází zřejmě trpělivost číst tlachání šéfa Hradu a jeho zbrojnošů, kteří se nikdy ekologií nezabývali, jako je D. Tříska,   M. Hampl (ČNB) nebo K. Kříž apod. o tom, že systém laissez-faire nenese zodpovědnost za to, že se blíží ekologická katastrofa. Sílí zcela nečekaná vystoupení, která poukazují na to, že řeč není zdaleka jen o životním prostředí, ale o celkovém fungování naší civilizace.

Nedávno například Klause tvrdě napálil  britský měsíčník NATURE za jeho tvrzení, které přebírá od pár zmatených ²vědců², že tají ledovce díky zesílení  slunečního záření v posledních letech. C. Fröhlich ze světového radiačního centra v Davosu a jeho kolektiv shromáždili údaje o činnosti Slunce za posledních 100 let. Určili průměrné 11-tileté sluneční cykly  a hledali souvislosti mezi změnami sluneční aktivity a globálními středními teplotami. Aktivita měla vrchol v letech 1985-87. Od té doby trendy záření, počty skvrn a kosmické záření jsou v opačném směru, než by měly být, aby byly příčinou oteplování.

Ken Carslav z university v Leedsu dokonce soudí, že budoucí vzrůst teploty bude větší, než se očekává. Vliv lidské činnosti byl zjištěn u teplot u povrchu Země, u výšky tropopauzy a u tepelného obsahu oceánů. Lidé též ovlivňují pokles vodních srážek na severní polokouli v subtropických oblastech o 98 mm ročně. Změny jsou větší, než se dosud předpokládalo v modelech klimatu a mohou mít významný negativní vliv na ekosystémy a lidské zdraví, psychiku.

Podívejte se pozorně kolem sebe a jistě zaznamenáte dopady globálního oteplování i v naší krajině. Opravdu musí být  posledním hřebíkem do rakve skeptiků skleníkového efektu až zhroucení ekologického a následně i ekonomického a sociálního systému, aby procitli ze své lhostejnosti?

Autor: Petr Petržílek | čtvrtek 31.1.2008 10:48 | karma článku: 15,96 | přečteno: 1002x