Vláda má na svědomí blamáž ČR před celou Evropou

Nebojte se, nechci psát o prezidentské volbě, to bych článek uvedl především odkazem na ODS. Krom toho už mám této volby tak akorát. Jako ostudu ČR před ostatními členskými státy vnímám i návrh vlády, kterým si ČR v rámci energetického balíčku EU stanovila cíle pro definování podílu využívání obnovitelných zdrojů energie do roku 2020. V klíčovém legislativním balíčku opatření pro členské státy EU počítá, mimo jiné, se zvýšením podílu obnovitelných zdrojů energií do roku 2020 v EU na 20 %. České republice Evropská komise ale přiznala garanci dosažení cíle pouze ve výši 13% podílu ze spotřeby energie (přičemž již dnes dosahuje tento „čistý“ podíl využívání primárních energetických zdrojů v ČR cca 6,2 %). K tomu musím uvést, že nejdříve mne překvapilo, že návrh komise pro ČR se blíží návrhu ČSSD, a to 14%, který jsme společně se stínovým kolegou Milanem Urbanem deklarovali jako dosažitelný už v březnu loňského roku. Zároveň mne šimralo spokojené prohlášení Mirka Topolánka, že je to jen o desetinky více, než navrhovala vláda, tj. o něco více než 8,6%. Zklamání se dostavilo okamžitě, jakmile jsem si uvědomil, že v Evropě se tento podíl počítá z „čisté spotřeby energie“, kdežto u nás z „hrubé spotřeby energie“. Z našeho „hrubého“ pohledu nám tedy Evropská komise na návrh vlády přidělila necelých 9% podílu obnovitelných zdrojů, což odpovídá oněm 13% čisté spotřeby. Tím nás vláda zařadila na úroveň Bulharska a Rumunska.

 Vraťme se k rozhodnutí Evropské komise. Ta tedy dne 23. ledna 2007 na mimořádném plenárním zasedání Evropského parlamentu představila klíčový legislativní balíček tohoto roku, o němž bude následně rozhodovat Evropský parlament. Jedná se o soubor opatření, která si kladou za cíl do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o 20 % oproti úrovni z roku 1990, zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energií v EU v celkové spotřebě na 20 % a zvýšit energetickou účinnost v Evropě o 20 %. Jde o cíle, na nichž se dohodla Evropská rada v březnu minulého roku.

Domnívám se, že přechod na nízkoemisní ekonomiku je nejen skvělou zprávou pro životní prostředí, ale představuje také velkou podnikatelskou příležitost i pro české firmy, významně přispěje k udržení zaměstnanosti v podmínkách konkurence asijských průmyslových výrobců, sníží naši energetickou závislost na dovozech z ciziny a v dlouhodobém horizontu umožní stabilizovat ceny energie. Ministr Bursík a celá naše vláda je však nejspíš jiného názoru. 

Aby bylo možné splnit deklarovaný evropský cíl, ostatní členské státy tak budou muset překračovat evropský průměr a dohánět propad způsobený ČR.  Celkově deklarovaný cíl je přitom minimálně o zhruba  50 % nižší, než jsou prokazatelné reálné možnosti ČR. ČR si tedy mohla klidně stanovit národní cíl jen o něco málo nižší, resp. odpovídající evropskému cíli. 

Evropská komise sice  přijala tento ostudný návrh cíle pro ČR, který předložila česká vláda, ale lze očekávat silný  protest ostatních členských států.  Například Velká Británie, která na rozdíl od ČR již dnes podporuje využívání obnovitelných zdrojů energie velmi intenzivně, musí paradoxně své úsilí ještě zvýšit. Proč? Protože ČR, respektive naše vláda, se snaží švejkovským způsobem obalamutit EU a snaží se tvářit, že více dělat nemůžeme a že oněch 13 % je pro ČR maximum. Bohužel oč méně ČR v roce 2020 vyrobí energie z obnovitelných zdrojů oproti celkovému schválenému cíli 20 %, o to více připadne na ostatní státy, které se budou pochopitelně bránit. Cožpak je naše vláda tak naivní, že si myslí, že nám tento přístup ala Švejk projde přes legislativní proces, resp. že ujde zrakům bedlivým evropským poslancům z ostatních členských zemí, kteří taktéž hájí své národní zájmy? 

Zmíněný návrh cíle „ekologa“ Bursíka však neznamená  pouze blamáž  ve vztahu k EU. Jedná se i o podvod na naše tuzemské podnikatele, kteří měli zájem o rozvíjení podnikatelských aktivit v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energie. Bursík svým návrhem totiž, mimo jiné, říká, že vláda nemá žádný zájem na podporování využívání obnovitelných zdrojů energie, což v praxi znamená, že nebude ani podporovat vývoj nových technologií. Naše firmy tak do budoucna budou velice znevýhodněni oproti firmám v EU, které dostanou jak na vývoz, tak na podporu prodeje, nemalé finanční prostředky. 

Kdy začne vláda konečně urychleně navazovat na kroky vlád ČSSD a začne zavádět účinná opatření na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie? Tato vláda asi nikdy. Doposud totiž vláda, včele s ministrem průmyslu a obchodu, ale bohužel i za podpory ministra životního prostředí, pracuje spíše v opačném směru. 

Autor: Petr Petržílek | úterý 12.2.2008 14:13 | karma článku: 11,75 | přečteno: 1053x