Plachta prošla

Tentokrát mám pro Vás dobrou zprávu. Rada Královéhradeckého kraje schválila zahájení prací na rozšíření přírodní památky Na Plachtě. Možná se Vám to zdá být regionálním, ba lokálním problémem. Pro ekology se však jedná o významnou událost celorepublikového významu.

Rozšíření přírodní památky je dosti medializovanou kauzou, kdy na jedné straně máme ODS s rádoby investory, na druhé straně ochránce přírody, ale i více než stovku lékařů, místní veřejnost či zájmy vědeckého a školního studia cenné lokality. Rozhodnutí krajské rady je konkrétním příkladem pozitivní krajské ekologické politiky pod taktovkou sociální demokracie.

Jsem rád, že jsem mohl ke zdaru věci přispět i sám. Před časem jsem se obrátil na hejtmana i radní, abych se přimluvil za rozšíření přírodní památky Na Plachtě, kterou jsem i navštívil. Totiž v podstatě jediný, kdo může dnes uvažované výstavbě zabránit je Kraj právě prostřednictvím rozšíření památky.Lokalita je dosti dobře biologicky prozkoumána (AOPK, muzeum, školy) a je to poslední takto cenné území na Hradecku. Je středoevropsky unikátní výskytem vzácných živočichů (pak vzpomeneme-li 11 druhů obojživelníků a 5 druhů plazů, ti mají právě na předmětné ploše svá zimoviště a loviště - chránit jen mokřady nestačí), unikátní i charakterem prostředí (bývalé vojenské cvičiště už od středověku, výsypky, demonstrace zídek pro plazy a mrtvé dřevo po brigádách s velkým zapojením veřejnosti). Na Plachtě je známo 106 zvláště chráněných druhů, z toho velká část na předmětné ploše (včetně kriticky a silně ohrožených), které hrozí zástavba. Na této ploše jsou také nálezy několika druhů na jediném místě v ČR.Chráněné území bylo na částech této plochy navrženo už 1996, ale Město to tenkrát smetlo. Přes petici občanů r. 1999 tam Město změnilo Územní plán, a to i v ochranném pásmu současné Přírodní památky, jejíž rozsah dle odborníků nestačí na přežití chráněných druhů.Předem děkuji všem radním za poctivé dokončení procesu rozšíření přírodní památky Na Plachtě J. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Petržílek | úterý 28.7.2009 11:54 | karma článku: 9,90 | přečteno: 1726x