Oteplování: téma prezidentské kampaně v ČR i USA

Naprosto prioritní ekologickou otázkou je v současnosti oteplování planety. Při dnešním veřejném jednání senátorského klubu ČSSD, kde se utkali prezidentští kandidáti Švejnar a Klaus, to však vypadalo, jakoby každý z nich pocházel z jiného světa. Zatímco Švejnar považuje antropogenní příčinu klimatických změn za jev vědecky dokázaný a za doslova životní nutnost nalézt řešení, Klaus věří pouze svým vlastním pseudovědeckým závěrům. Podle Klause je ochrana klimatu dokonce fiktivní hrou. Na rozdíl od níže popsané vážné debaty na toto téma mezi prezidentskými kandidáty v USA, dělá Klaus z tohoto tématu bezostyšně frašku. Jestliže tvrdí, že za deset let se o klimatických změnách jako o problému diskutovat nebude a je ochoten si na to dokonce i vsadit, rád to budu já, kdo s ním tu sázku uzavře. Takže pane prezidente - o bednu šampaňského?

     Protože se v ČR v rámci prezidentského klání dokonce fakt globálního oteplování popírá, je na místě se podívat na jinou presidentskou kampaň, kde téma řešení problému klimatických změn bude tématem, kterým se volby vyhrávají. Řeč je o USA. Kandidáti usilující o post v Bílém domě jsou plně zapojeni do tohoto zápasu, volajíce po celonárodních obětech, po transformaci způsobů, jak země produkuje a používá energii. Republikáni sice přiznávají, že změny klimatu jsou problém, ale jsou poněkud pozadu za demokraty. Nepřichází se žádným ²comprehensive solution.² Pozoruhodnou výjimkou je John McCain.

Stále není jasné jak dalece jsou Američané ochotni podpořit nějakou seriozní strategii, směřující ke snížení emisí, vyvolávající tzv. skleníkový efekt. Zdali jsou připraveni platit vysokou cenu za energii, změnit svůj způsob života. Průzkumy ukazují, že voliči jsou ve zvýšené míře vyděšeni, což v nemalé míře vyvolal Al Gore. S výjimkou Bílého domu všude roste odhodlání uskutečnit ²decisive action.² V pohybu jsou  2 tucty guvernérů. Federální soud nařídil administrativně, aby připravovala regulace, Senát připravuje za spolupráce obou stran zákon, který by snížil do roku 2050 emise skleníkových plynů o téměř 65%.

Nikdo nepředpokládá, že je možno řešení svěřit pouze trhu. Bude to vyžadovat velké investice. Budou usilovat o novou mezinárodní dohodu. Do hry je třeba plně zapojit hlavně Čínu. Republikáni hovoří o problému kolem energie v souvislosti s otázkou nezávislosti na zahraniční ropě. Všichni prosazují jadernou energii, efektivnější zacházení s energií, slibují zelenou technologii.

Cožpak se v Americe, kolébce svobody nebojí o ztrátu svobody? Zřejmě jim je život milejší. Co na to říkáte pane Klausi?

Čerpáno z IH Tribune, který vstoupil do roku 2008 zásadním úvodníkem ²The overriding environmental issue², který má podtitul: ²Only the Democrats are proposing  a comprehensive response to global warning“.

Autor: Petr Petržílek | úterý 29.1.2008 16:13 | karma článku: 8,53 | přečteno: 798x