Novoročenka za udržitelný rozvoj

Před tím, než Vám popřeji krásné Vánoce, dovolte mi, abych částečně zhodnotil uplynulý rok. Byl plný politických událostí, které budou mít bezesporu dohru i v roce 2009. Jakkoli je naše domácí politika důležitá pro naše životy, jako daleko zásadnější vnímám diskuze a vývoj v oblasti životního prostředí, které je důležitým tématem pro životy lidí na celém světě. Bohužel naše domácí politické boje nepřejí debatám a řešením hrozících dopadů globálního oteplování a omezování produkce skleníkových plynů. Oproti tomu naopak celosvětová ekonomická krize, podle mého názoru, přispěje k investicím do nových a pro životní prostředí, šetrnějších technologií a dá nový impuls průmyslu. Díky naší vládě a požadavkům ke klimaticko-energetickému balíčku, kterým Sarkozy ustoupil, ujede v této oblasti ČR vlak.

Nadcházející Nový rok 2009 bude jistě plný nových situací, které budou utvářet budoucnost celého světa. Do hry  na světové šachovnici přicházejí ekonomické supervelmoci jakými jsou Čína a Indie a nezanedbatelnou roli  bude hrát i kapitál arabských států.  Základními tématy se stanou energie a energetické suroviny. Již dnes je zřejmé, že se v Evropě budou stavět nové jaderné elektrárny a rovněž je jasné, že suverenita každého státu bude  záviset na vlastní energetické nezávislosti. Proto, ale i pro udržení přijatelných cen za elektřinu, je nutné zachovat ČEZ ve státních rukou a posilovat úspory a výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Stát, který bude závislý na importu elektrické energie, bude v podstatě vazalem energetických společností, čemuž bychom měli v případě ČR zabránit. 

 

Klíčovým okamžikem pro osud lidstva budou jednání o mezinárodní smlouvě o klimatických změnách, která budou vrcholit příští rok v Kodani. Svět se mění a rozhodně se tyto změny dotknou i naší země. Proto jsem přesvědčen, že bychom měli posilovat akceschopnost a soudržnost evropského společenství, bez jehož role lídra v postkjótském jednání nemáme šanci přežít. To si patrně neuvědomují euroskeptici v čele s prezidentem Václavem Klausem.

 

Jsme malá země a jsme závislí na exportu. Pokud nepodpoříme Lisabonsku smlouvu, můžeme skončit v naprosté izolaci a tedy v totální ekonomické destrukci. V nadcházejícím půlročním období, kdy budeme předsedat EU,  je, podle mého názoru, ideální příležitostí  k rozhýbání větší podpory rozvoje nových technologií ve vztahu k životnímu prostředí a k podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Mám však obavy, že i když je naším ministrem a vicepremiérem předseda Strany zelených, jeho přístup k životnímu prostředí je v podstatě bohužel antiekologický. Je skutečně paradoxem, že za vlády „zeleného“ ministra životního prostředí se v podstatě zcela zastavila podpora udržitelného rozvoje.

 

Máme-li přežít, musíme šetřit a právě nové ekologicky šetrné technologie a využívání obnovitelných zdrojů energie, jsou řešením a zároveň novým impulsem pro rozhýbání ekonomického systému. I pro ČR je to výzva, kdy můžeme opět získat dávno ztracené pozice v průmyslové a vývojové oblasti. Předsednictví zřejmě odkormidluje Topolánkova vláda a bude to ostuda a není důvod, aby se ČSSD na této ostudě podílela. Hospodářskou a ekologickou politiku země by však tato vláda dlouho řídit neměla. Předčasné volby jsou proto výzvou pro občany i udržitelně myslící podnikatele.

 

Přeji krásné vánoční svátky a v novém roce přeji všem mým čtenářům hodně štěstí a zejména ustanovení nové stabilní vlády, která dokáže koncepčně řešit podstatné problémy a soustředí finanční prostředky do oblastí, které nám zajistí prosperitu a udržitelný rozvoj naší země.

 

Autor: Petr Petržílek | pondělí 22.12.2008 12:17 | karma článku: 6,50 | přečteno: 674x