Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Napište si pro nás program, my vám ho splníme!

„My nemáme program, my půjdeme do ulic a na co vy voliči přijdete, my z toho uděláme náš politický program“. Bude to program splněných přání. Tak vystupuje kouzelnický tým Langer – Topolánek nikoliv ve varieté, ale jako lídři ODS v médiích. Ta je propagují jako celou řadu dobře zaplacených reklam na zboží s malým odbytem.  

Jiří Paroubek nemá tak docela pravdu, že ODS nemá žádný  program. Má. Je sice za závojem jako dobře utajené housle, zato však je opravdu „simple and easy“. Svatá prostota. Jak hrozně jednoduchý. Proto zapamatovatelný: vše pro maximalizaci zisků a minimalizaci nákladů, zejména likvidace mandatorních (ze zákona povinných) výdajů. Vše pro horních 10 %. Tuhle nevoňavou habaďúru s programem neprogramem ovšem prokoukne každý.

 

            Voňavky a atraktanty se používají, aby zastřely pravý stav věcí. Tak jak to zde  zakamuflovat? Jak na tohle vytvořit program?  ODS nemá žádnou solidní politickou tradici. Každé její vládnutí končilo schodkem, propadem příjmů, inflací, poškozením nebo likvidací sociálních výdobytků zaměstnanců a občanů vůbec a hospodářským selháním. ODS se vůbec nemůže srovnávat s ČSSD. Pokud ODS má nějakou tradici, je to tradice bláhových slibů pod výhrůžkou bubáku komunizmu a sprostých podrazů a při tom nestydatého tunelování národního majetku a pohrdání řadovými voliči. Vše pro zbohatlíky: a nezkoumáme, jak Jaromil k štěstí přišel.

Nic takového jako staletou tradici boje za občanská a národní práva, za demokracii, sociální a humanitní práva zaměstnanců, řemeslníků a živnostníků, nic takového jako dlouhodobý ideový program a střednědobý strategický program jak prosazovat ideály národní, sociální, humanitní a ekonomické prosperity ve prospěch většiny občanů. Z těchto propracovaných programů je pak odvozen volební program ČSSD taktického zaměření. Tento volební program ČSSD předkládá potenciálním voličům k celoplošné diskusi a připomínkování. Jedině dobře vypracovaný ucelený program může zahrnovat různé společenské aspekty do jednoho provázaného celku tak, aby byl schopen realizace. Mezi lidmi slýchávám. Ne že by socdem kandidáti byli nějací lumeni jako hvězdy show businessu, ale mají slušný program, program pro slušné lidi. Proto volme program ČSSD jako nejmenší zlo v této společnosti.  Tedy lidi budou volit program a serióznost.  

 

            Podle vyjádření tandemu Langer - Topolánek oni budou chodit sbírat rozumy na ulici. Kdo se moc ptá, moc se dozví. Ten by chtěl zavést kouření úplně všude, onen nikde, ten by chtěl projíždět obcemi, co to dá, jiný by chtěl přeměnit dálnice na závodiště rallye nebo na parkoviště „Svatého Otce“ a kašlat na zajištění bezpečné dopravy pro lidi, jako to činí nezodpovědný himalájský dobrodruh Bém; a s ním spojení lobbyisté dychtí po megalomanské výstavbě olympijských stadionů. Jiný zase chce jezdit autem bez omezení konzumace alkoholu a drog, zase ona zájmová skupina chce legalizaci marihuany a jiných drog, jiní chtějí volnost pro chuligány na hřištích a na ulicích, jiní lobují pro svobodu tropit výtržnosti; někteří poslanci se zase nechtějí vzdát poslanecké imunity na všechno a nadosmrti. Podsvětí by takový rozsah imunity také uvítalo. Jiní vykřikují o právech vlastníků činžovních domů a bytů na  neomezené výše  nájmů a zrušení všech práv nájemníků: hle, požadavek ekonomického  nevolnictví. Jiní žádají privatizace nemocnic a pojišťoven; vodní skuteři volají po svobodě ohrožovat plavce a rekreanty a týrat obyvatele obcí a chat podél řek řevem motorů, zplodinami a hazardní jízdou; zbohatlíci na motorkách a čtyřkolkách si vynucují svobodu likvidovat lesní půdy a porosty a klid v lese pro zvěř i lidi bezohlednou jízdou; jiní chtějí zrušit atomové i uhelné elektrárny a totálně nahradit návratem k biomase; podnikatelé v energetice by chtěli nekontrolovaný růst svých cen a zisků; nátlakové skupiny ultragreens by chtěli návrat pralesů opuštěním péče o hospodářské lesy, naopak dřevařským lobby se nelíbí péče o les podle lesního zákona a omezující podmínky těžby; ti kdo mají hodně hodně chtějí ještě víc víc. Ti, kdo patří mezi chudší a chudé a/nebo nemocné ne vlastní vinou, nesouhlasí s likvidací principu společenské soudržnosti a sociálních vymožeností.

 

            Po Listopadu se rozšířil prazvláštní fenomén specifické varianty českého kapitalizmu. Levně zprivatizovat, důkladně vytunelovat, perfektně proprat a obratně vyvést zpronevěřené peníze někam za hranice všedních dnů, na Bahamy, na Mauritius, do Švýcar, do Lichtenštejnska, potom buď zmizet nebo vyhlásit úpadek a nechat se zachránit státní dotací z peněz daňových poplatníků. Vždyť jde o zaměstnanost! Takto by se to podle lobbyistů mělo také zlegalizovat. Tedy jakýsi komunistický kapitalizmus. Státe, občané, zaplaťte mi investice a režii, ale zisk je výlučně můj! Vlastnické právo je nedotknutelná svátost. Ať bylo získáno jakkoliv.  Také se dožadují zrušit výběrová zřízení. Obce zase chtějí větší daně pro sebe, občané naopak menší anebo progresivní. Bankéři, manageři a velcí ředitelé touží po deseti milionových platech a zlatých padácích.  Nepřizpůsobiví zase touží po alkoholu a lehátkách + velkých sociálních dávkách, po nových bytech zadarmo ke zdevastování, po beztrestném kapsářství, kradení a prostituci. Nacionalisté zase volají po nocích dlouhých nožů rasových i nerasových. Proč se divíte, noci dlouhých nožů a násilí (Es kommt der Tag) propagoval přece sám veliký Topolánek a přímo na  parlamentní půdě. A jak si to užil v Berlusconiho vile? Tak to by mohl být i + bod modrého programu.

 

Není vůbec třeba spekulovat, s čím by se vykutálený úsměv Langera a jeho melody boys mohli setkat. Prostě s veletrhem nesplněných přání.  Z toho uplichtit program je úkol pro Peruna anebo jako pro kočičku a pejska uklohnit dort. Všem z toho může být jedině špatně.

 

Autor: Petr Petržílek | středa 12.8.2009 12:54 | karma článku: 14,85 | přečteno: 1812x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik