Global New Deal, aneb kapitalismus s lidskou tváří

Financial Times z 26. 2., již vyděluje ČR a SR jako státy, které se poněkud odlišují od jiných zemí z bývalého sovětského bloku. Autor S. Wagstyl má na mysli, že u nás nedojde k takovým bouřím, jako např. v Lotyšsku, Maďarsku, Bulharsku. Ovšem propad exportu a průmyslu může být mimořádně hluboký, protože podobně jako Německo, příliš závisíme na situaci ve státech, které naše výrobky importují. ČSSD je v obtížné roli. Nechce nevlastenecky znevažovat náměty NERVu, o kterých má část našich lidí iluze, ale současně nemůže nevidět, že téměř vše závisí na tom, co se bude dít v Německu, v Evropě, ve světě. Zároveň si uvědomuje, že by měla jasně prohlásit, že návrat k finančnímu systému před srpnem 2007 je vyloučen, že dnes nejde o běžnou cyklickou krizi importovanou ze západu a že spolu s celou OECD musí přehodnotit vývoj minimálně od 1989.

Na Západě se nyní objevují studie hovořící o "kapitalismu", o "novém kapitalismu", o "kapitalismu s lidskou tváří" apod. Na Harvardu University i jinde na Západě na tom pracují.

           

Kapitalismus se nyní zmítá v určité těžké kocovině, jakou nezažil od 30. let. Ekonomika se celosvětově zfinanciovala, část finanční sféry se pohybuje nezávisle na tom, co se děje v reálném hospodářství, které se celé zglobalizovalo. Od léta 2007 začal proces krocení finančníků, doprovázený mj. finančním protekcionismem, jenž vede na rozdíl od obchodního protekcionismu k tomu, že např. banky přehnaně upřednostňují domácí podnikání a pak neposkytují peníze do ciziny v potřebném množství. V řadě zemí probíhá postátňování nejen bank, i když v Americe se tohoto slova stále mnozí bojí a vymýšlí různé nové exotické názvy a zdůrazňují jeho časové omezení. Konzervativci se však obávají, že to je navždycky a možná se nemýlí.

           

Nový kapitalismus by se nespoléhal na přílišnou hegemonii USA, i když z vojenského hlediska je její převaha obrovská. Pokud jde o zpravodajskou činnost, britská MI6 a MI5 se považují za spolehlivější, podobně jako tato služba francouzská. Kapitalismus produkuje tendence nejen ke svému sebezničení, ale stále i k sebeobnově, za což vděčí právě hlavně trhu, který ho přežije. Nyní ovšem velmi zesílilo vědomí, že vlastnická práva, ať již soukromá nebo státní či družstevní, podobně jako trh, nemohou existovat bez sofistikovanější celosvětové regulace. Šéfové EU vydumali, že se pro to nejlépe hodí MMF, ovšem radikálně předělaný. Svět potřebuje vlnu zelených investic. Kdo je vybuduje? Kapitalismus je i není sebetvořivý, sebeudržitelný, seberegulující a sebestabilizující. Jeho zánik je možný, pokud nezvládne problémy životního prostředí, populační exploze a migrace, nezabrání tendencím k chaosu. Kapitalismus plodí nerovnost a její extrémní podoby musí být znemožněny, jakkoli se to oligarchii nelíbí, přičemž tím si podřezává větev sama pod sebou. Je třeba ji připomínat Říjen 1917 jako hrozbu, ne něco, co je žádoucí, aby se realizovalo. Případně vzpomínat na Maovu "kulturní revoluci", kdy boháči byli hnáni ulicemi s nápisy na krku. Evropa vynalezla sociálně tržní hospodářství, jež je nyní ohroženo. Třeba ho zkvalitnit a exportovat do celého světa, "Global New Deal" volá po uvedení do praxe. Nejvyšší čas!!

Autor: Petr Petržílek | pátek 6.3.2009 9:20 | karma článku: 10,41 | přečteno: 986x