Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

FEP 28: Ekonomický pilíř udržitelného rozvoje – makroekonomie IV

Každá ze základních ekonomických teorií, nebo chcete-li ideologií se primárně dosud soustředila na člověka, což je nepochybně správné. Systém ekonomie udržitelného rozvoje však předpokládá vyrovnaný vztah mezi zájmy člověka, zájmy společnosti a zájmy životního prostředí. Jak z předešlých poznámek víme, nejsou stávající ideologie udržitelné. Pro společnost proto, že nezaručují politickou stabilitu, i když tomu téměř až do současnosti tak bylo; z hlediska životního prostředí proto, že vnější svobodu a politickou stabilitu zajišťovaly právě na úkor životního prostředí. Ve svém důsledku deformovaly a deformují i člověka, neboť mu různými způsoby umožňují uniknout od skutečné svobody. Nástrojem vedoucím k rozvoji a harmonizaci zájmů z hlediska jedince, společnosti i životního prostředí je nepochybně princip udržitelnosti, kterému se ovšem mohou přizpůsobit i základní ekonomické teorie.

Politickou stabilitu, resp. zachování demokracie, je nutno chápat jako základní dosavadní úspěch kulturního vývoje lidstva. Je zosobněním vnější svobody a to i přesto, že díky systému politických stran je tato svoboda člověku umožněna více či méně pouze pasivním výkonem svých demokratických práv - prostřednictvím svých volených zástupců, které leckdy ani nezná. Nutnost rozvíjet tuto vnější svobodu prostřednictvím decentralizace je zřetelná již proto, že centralizovaná demokracie je dlouhodobě nefunkční, čímž je ohrožena demokracie  ve svém celku. Politická decentralizace, kdy se přesune výkon drtivé většiny rozhodovacích pravomocí blíže k lidem, znamená snadnější výkon práva „být volen“, znamená větší znalost těch „koho volím“, znamená širší možnost účasti na rozhodování zvolených zástupců, znamená rozmanitost žití v širším rámci a znamená i levnější a častější výkon přímé demokracie.

S politickou decentralizací částečně souvisí i decentralizace ekonomická, bohužel nejsou oba proudy na sobě přímo závislé. Ekonomická decentralizace bude možná tam, kde bude fungovat udržitelná ekonomika. Jan Keller[i] uvádí jednu vystihující vizi: Jakmile by byl transport, energeticky nejnáročnější sektor ekonomiky centralizovaného světa, donucen respektovat principy trvale udržitelného rozvoje, zejména ekologické účetnictví, jeho objem radikálně poklesne. To by vedlo k většímu usazování lidí v lokalitách, ke značnému poklesu všech forem obchodování s výjimkou místního obchodu. Menší výrobci by byli donuceni vrátit se k místním zdrojům a na místní trhy. Podstatně by se tím snížila koncentrace ekonomické moci. Současně by vznikla potřeba zajišťovat výživu dané oblasti lokálně. V praxi by to znamenalo návrat velké části populace do sektoru zemědělství, což by vedlo k přeměně dnešního průmyslového zemědělství do podoby fyzicky náročného zahradničení. Vedlo by to nesporně k prudkému poklesu produktivity práce, ale též k likvidaci nezaměstnanosti. Podstatně by byl zkrácen řetěz mezi výrobou a konzumem, což by vedlo k dalším úsporám fosilních paliv. Renesanci by též zaznamenaly řemesla a drobné provozy, které vystačí s recyklovaným materiálem.  

S politickou a ekonomickou decentralizací již více souvisí decentralizace v osídlení - deurbanizace.  

K decentralizaci směřuje i realizace politiky podpory tvůrčí práce, politiky udržitelné ekonomiky (v souladu s principy udržitelného rozvoje) a endogenní politiky. Souhrnně tento triumvirát nástrojů nazývejme Politika udržitelného rozvoje. 

Poznámka: Zdálo by se, že opakem decentralizace je následující požadavek, tj. podpora vzniku a rozvoje nadnárodních politických demokratických institucí. Tento požadavek je důsledkem krize národních států, kterou Keller[ii] ve svém Přemýšlení s Josefem Vavrouškem charakterizuje takto:

a)     protektorská funkce státu k vlastním občanům je značně zrelativizována v důsledku existence zbraní hromadného ničení a globálních ekologických problémů, když žádný stát samostatně není schopen uvedeným hrozbám nerespektujícím státní hranice čelit,

b)     problém veřejných statků, tj. výkonů, z nichž nemůže být nikdo vyloučen a přitom nikomu neplyne z účasti na využívání těchto statků žádný náklad; v rámci jednotlivých států se problém úhrady nákladů na tyto statky a riziko parazitování na nich řeší prostřednictvím systému povinných daní – na mezinárodní úrovni však analogická instituce chybí,

c)      slabost státu oproti nadnárodním ekonomickým subjektům – nadnárodní korporace netvoří nová zaměstnání, umně se rozmísťují po světě ve snaze snížit mzdy, daňové zatížení, náklady na ochranu zdraví i životního prostředí. 

Uvedený nástroj je pak nástrojem řešení těch globálních problémů, které nelze řešit na decentralizované ani na národní úrovni. Josef Vavroušek v tomto smyslu podal návrh diverzifikace činnosti OSN – ta by měla být tvořena:

1.      Bezpečnostním systémem OSN, jehož účelem by bylo zabraňovat mezinárodním konfliktům, nebo je řešit mírovou cestou. Byl by řízen Radou bezpečnosti OSN.

2.      Hospodářským systémem OSN, podporujícím harmonický vývoj světové ekonomiky prostřednictvím vhodných finančních, obchodních a jiných opatření, za koordinace Hospodářské rady OSN.

3.      Sociálním systémem OSN, zaměřujícím svou činnost na podporu kultury, výchovy a vzdělávání, zdravotní péče, sociálních jistot a podobných aktivit. Byl by veden sociální radou OSN.

4.      Ekologickým systémem OSN zaměřeným na ochranu přírody a zlepšení jejího stavu obecně a na zlepšení stavu životního prostředí člověka zvláště. V jeho čele by byla Rada OSN pro životní prostředí. 





[i] Jan Keller, Až na dno blahobytu, Hnutí DUHA, Brno 1995, str. 125, 129-130
[ii] Jan Keller, Přemýšlení s Josefem Vavrouškem, G plus G, Praha 1995, str. 130-131

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Petržílek | středa 27.8.2008 11:09 | karma článku: 6,98 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Na sestru vzal nohy od stolu, líčil muž řádění pacienta. Za jeho smrt soudí policisty

21. května 2024  17:36

Trojice sanitářů z Psychiatrické nemocnice v Bohnicích se v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 8...

Děda chtěl vnučku do péče kvůli týrání. Zmanipuloval ji k výmyslům, soudí ho

21. května 2024  17:25

Bouchla mě sušákem na prádlo, kopla do břicha, je zlá, křičí, tahá mě za vlasy, sráží na zem. Takto...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik