Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

FEP 18: Sociální pilíř udržitelného rozvoje III

Je až s podivem, kolik potřeb lidí je spojováno se zaměstnáním. Smyslem dnešních poznámek je provést analýzu těchto potřeb a poukázat na alternativy, které mohou tyto potřeby lidí naplnit stejně dobře jako zaměstnání. Srovnávejte prosím při čtení těchto řádků zaměstnání s alternativami, jako je občanská aktivita v různých nevládních i politických organizacích, studium, vzdělávání se, venkovský život, umělecká a soliterní řemeslná činnost apod. Vycházejme prozatím z předpokladu, že uvedené alternativy pro skutečně svobodného člověka, za předpokladu jeho základního hmotného zabezpečení, jsou skutečně reálné.

Pro potřeby určení zájmů a potřeb člověka vycházejme z toho, co Mareš[i] uvádí jako charakteristiku zaměstnání:

-         mzda, jež je zdrojem uspokojování materiálních potřeb a určuje i to, jaké potřeby člověk vůbec má,

-         úroveň činnosti, tj. základna pro získávání a zdokonalování dovedností a pro rozvíjení schopností,

-         rozmanitost žití, tj. kontrast prostředí zaměstnání s domácím prostředím,

-         struktura času - den je organizován podle rytmu práce,

-         sociální kontakt a

-         osobní identita, zaměstnání poskytuje stabilní sociální, resp. osobní status, dává základ sebeúctě.

K jednotlivým charakteristikám si proveďme analýzu: 

a) uspokojení materiálních potřeb 

V podstatě jde o spotřebu, kterou Fromm[ii] z hlediska rozvoje osobnosti rozděluje na:

a) funkční: podporuje spotřebitele fyzicky a mentálně, např. jím, protože mi můj hlad naznačuje, že mé tělo potřebuje potravu, nebo jde o spotřebu z radosti. Zpravidla jde o uspokojování základních potřeb (Maslow).

b) nefunkční, resp. konzum: oslabuje nebo ničí tvůrčí vývoj člověka, zbavuje ho oživení a přetváří ho ve věc, konzum souvisí spíše s potřebou vyjádřit svůj osobní status nebo s patologickým chováním:   

ba) introjekce: jestliže zkonzumuji objekt, který si chci podržet, chráním ho před veškerým zasahováním. „Nikdo mě nemůže oloupit o to, co jsem již spotřeboval“ - přejídání z chtivosti, deprese nebo úzkosti, to platí i pro drogový návyk i sexuální nevázanost.   

bb) konzumace, „která nepotřebuje ústa“: nejlepším příkladem je soukromý automobil – jestliže jeho vlastnictví nepodněcuje, ani neaktivizuje lidské síly.

            Z uvedeného vyplývá, že rozdělení potřeb na funkční a konzum nelze objektivizovat, lze jej považovat za individuální, tj. každý by měl o svých potřebách přemýšlet a určit, kterou z nich považuje za funkční. Mimo to lze konstatovat, že se množina základních potřeb vyvíjí s vývojem společnosti, a to jak kvalitativně tak kvantitativně.

Podle Kellera[iii] a dalších konzum snižuje užitnou hodnotu lidské svobody. Tyto potřeby, které lidé považují za své vlastní, jsou ve skutečnosti potřebami trhu, resp. firem. Ty buďto zkrachují, anebo se jim podaří přesvědčit dostatečný počet zákazníků o tom, že jeho výrobky neodkladně potřebují. Činí tak lidi uměle neuspokojenými prostřednictvím reklamy. Výsledkem je, že dnes průměrný Američan konzumuje zhruba tolik jako dvacet Číňanů, rozhodně však není o to svobodnější. Naopak lidé žijící v přebytku ztrácejí důvod naléhat na právo na své vlastní sebeurčení.

            Bohužel všechny  hlavní politické proudy: liberalizmus, socializmus a ve své pragmaticky politické podobě též konzervatizmus považují neustálý růst konzumu, nebržděného žádnými ohledy, za jeden ze zásadních projevů lidské svobody. Vycházejí ze zkušenosti staré dvě stě let, která je učí, že růst materiálního blahobytu je účinným prostředkem stírání předmoderních forem privilegizace. Nejprve příslušníci buržoazie a poté i zaměstnanci dosáhli rovnosti nejen před zákonem, ale i před policemi supermarketů. Je na posouzení každého, jaký postoj ke konzumu zaujme. Nechť má však na paměti, že konzum nemá žádné zábrany. Překročí dříve nebo později své optimum a  přestane i z hlediska druhého pojetí podporovat samotnou lidskost a svobodu.[iv]           

                 Jistou meziskupinou lidských materiálních potřeb jsou potřeby, které vznikají až druhotně v důsledku externalit spojených s ekonomickým růstem. Lze je rozdělit do několika skupin:

a)      potřeby kompenzující minulé ztráty – patří sem umělé bazény a plovárny, které vznikají v důsledku nedostupnosti přírodních možností ke koupání v aglomeracích nebo v důsledku toho, že se v řekách již koupat nedá; patří sem rekreační zařízení pro ty, kdo jsou po zbytek roku nuceni žít ve městech atd.,

b)      potřeby vyvolané nutností nápravy napáchaných škod – patří sem čistící zařízení, úpravny vody, lapače plynů, potřeba rekultivace, obnova lesů apod.,

c)      potřeby vytvořené minulým rozvojem – např. potřeby vytváření nových pracovních příležitostí pro ty, kdo ztratili své uplatnění v důsledku automatizace, dále rostoucí potřeby transportu v důsledku separace funkcí, které dříve byly vykonávány na tomtéž místě.

Tyto potřeby ve skutečnosti úroveň života příliš nezvyšují. Lidé je potřebují jednoduše proto, že již přestaly existovat podmínky, ve kterých mohli své potřeby uspokojovat jednodušším způsobem.[v]

b) úroveň činnosti, sociální kontakt, struktura času a rozmanitost bytí

Úroveň činnosti úzce souvisí s potřebou seberealizace a s potřebou vlastního rozvoje. Jde o potřebu získávání a zdokonalování dovedností a schopností. Zaměstnání je takovou základnou dokonce i tehdy, je-li práce rutinní. Sociální kontakt  je výrazem potřeby sociální příslušnosti, neboť zaměstnání je zdrojem sociálních kontaktů přímých i nepřímých; v průběhu nezaměstnanosti dochází ke snížení frekvence sociálních styků prostou fyzickou nepřítomností, mizí prostor sdílených společných životních zkušeností. Struktura času a rozmanitost bytí – hodnota volného času a změna prostředí je dána rytmem zaměstnání a spočívá v naší kultuře v útěku a relaxaci od práce, která vyžaduje peníze; ztrátou zaměstnání se se strukturou času tak hroutí i jeho obsah, se ztrátou zaměstnání se životní prostor zužuje na domácí prostředí.  

c)   osobní identita

Osobní identita  spočívá v potřebě vlastního uznání a potřebě být uznáván od ostatních; konzum zboží poskytuje lidem možnost vyjádřit svoji osobní identitu. Být nezaměstnán ve společnosti, která přikládá zaměstnání životní význam, znamená nejen o možnost konzumu přijít, ale i mít viditelné znamení svého selhání. Alternativou je samotné dobrovolné rozhodnutí žít alternativně, což dokáže jen osobnost silná a sebevědomá; uznání od ostatních je spojeno s tvůrčím charakterem osobnosti plným lásky k sobě, lidem a všemu živému, lásky k zemi a krajině, lásky, která  je uvědomělá, tedy nikoliv spjatá s nutností dávného pouta půdy a krve.  

Věřím, že jsme si dostatečně názorně ukázali, že „netvůrčí práce“ má své alternativy. Alternativa spočívá v umění milovat a prožívat, a to nikoliv ve viditelných znacích konzumního standardu. Alternativou je skutečná svoboda, plné žití.              




[i] . Petr Mareš, Nezaměstnanost jako sociální problém, SLON, 1998, str.70-71
[ii] Erich Fromm, Umění být, Naše vojsko, 1994, str. 101-102
[iii] Jan Keller, Až na dno blahobytu, Hnutí DUHA, Brno 1995, str. 34-5, 48
[iv] Jan Keller, Šok z ekologie aneb Politické systémy v rozpacích, Český spisovatel, Praha 1996, str.     47-48
[v] Jan Keller, Až na dno blahobytu, Hnutí DUHA, Brno 1995, str. 32-33

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Petržílek | čtvrtek 21.2.2008 9:19 | karma článku: 9,96 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik