Dle ODS chudí daně neplatí - opak je pravdou

Mirek Topolánek v Nedělní partii na Primě řekl: „Chudí žádnou daň neplatí, nebo platí málo. Daně platí lékaři, učitelé, úředníci, střední stav.“ Uvedl, že člověk s devatenáctitisícovým platem a dvěma dětmi stejně žádné daně neplatí, takže lidé brzo pochopí, že není co snižovat.

Takové tvrzení je ale lež. Všichni platíme nepřímé daně. A právě v případě nízkopříjmových skupin obyvatel činí podíl nepřímých daní největší podíl z celkově zaplacených daní. Proto je z důvodu daňové spravedlnosti v tolika státech uplatňována progresivní daň. V daňovém systému ODS je to však naopak.

Rodič, v jehož rodině jsou 2 děti, a druhý z rodičů pobírá rodičovský příspěvek, začíná platit daň z příjmu fyzických osob zhruba od 30.000,- Kč hrubého příjmu.Pokud pracují oba rodiče a mají jedno dítě, rodič, který uplatňuje odpočitatelnou položku na dítě, začíná platit daň z příjmu fyzických osob zhruba od 15.000,- Kč. Zároveň však oběma skupinám klesne složená daň pod 40% až při výši platu přesahující 13.000,- Kč hrubého měsíčně. Na vývoji složené daně, kterou platí fyzické osoby, je patrné, jak klesá zejména vysokopříjmovým skupinám. Lidé s příjmem 120.000 pak platí v poměru ke svému příjmu polovinu daní, co lidé s minimální mzdou 8.000 Kč.

Zachovat tuto daňovou nespravedlnost je přání pana Topolánka. ČSSD chce vrátit spravedlnost v placení daní, napravit stav, kdy je daňové břímě nejvyšší právě pro ty nejchudší.

Autor: Petr Petržílek | pátek 3.7.2009 14:56 | karma článku: 17,83 | přečteno: 1883x