Co se opravdu skrývá za záměrem ministra Bursíka zálohovat PETky?

Ministr Bursík skrývá za vehementní podporou zavedení systému zálohovaných nápojových obalů svou bezradnost v řešení zásadních problémů v oblasti odpadového hospodářství. V tomto smyslu vydala sociální demokracie 16. ledna svou tiskovou zprávu.  Proč si myslím, že ministrův krok, kterým získává na svou stranu neinformované občany, neznamená nic jiného než populistické odvádění pozornosti a bohužel též odebírání prostředků nezbytných pro komplexní řešení problematiky nakládání s odpady, se pokusím vysvětlit v tomto článku.

Jak vyplývá ze Souhrnného vyhodnocení účinnosti Plánu odpadového hospodářství ČR, které předminulý týden ve veškeré tichosti projednala vláda, je zřejmé, že se nedaří v dostatečné míře třídit a recyklovat vyjetý olej, přenosné baterie nebo autovraky. Do životního prostředí se tak dostávají zvlášť nebezpečné látky, které ohrožují zdraví nás všech. Třídí se pouze něco málo přes 20% komunálního odpadu, ačkoliv se už v roce 2010 počítá s jeho 50% využitím. Nevytvářejí se předpoklady pro tzv. regionální systémy nakládání s odpady, které předpokládají finanční podporu městům a obcím při budování společných kapacit pro třídění a využívání odpadů. Zato roste podíl odpadů ukládaných na skládky. Ignoruje se povinnost obcí vyplývající ze směrnice - tedy třídit bioodpad už od roku 2010. Všechna tato opatření budou stát naši komunální sféru miliardy korun. Ignorování podpory obcím, je vedle nedostatečné podpory investic obcí v oblasti obnovitelných zdrojů energie dalším útokem ministra Bursíka na municipální sféru. 

Ptejme se, proč je v tuto chvíli prioritou pana ministra Bursíka rozbourat stávající zatím optimální systém třídění PET láhví pomocí „žlutých popelnic“, v čemž mimochodem patříme k nejlepším na světě, a nahradit jej o něco efektivnějším, ale zato podstatně dražším systémem zálohovaných plastových láhví. Nemám nic proti záměru více třídit použité PET láhve, ale je třeba si uvědomit, že v naší situaci jde přeci jen o třešničku na dortu odpadového hospodářství. Zálohovaní PET láhví bych podporoval, kdyby nebylo třeba potřebné miliardy investovat jinam. Je to, jako kdyby obyvatel ruiny, do které zatéká, zvyšoval svůj životní standard nákupem luxusní limuzíny.  Myslím si, že nezbývá než se soustředit na zvýšení účinnosti třídění nebezpečného odpadu z tzv. vybraných výrobků například zavedením kvót a na podporu třídění komunálního bioodpadu tak, abychom nezruinovali obecní rozpočty. Obce je třeba v plnění jejich povinností podržet a ne podrážet jim nohy tím, že jim odebereme skromný příjem za prodej vytříděného plastu.    

           

Ministerstvo by se mělo zabývat tím, co je skutečně třeba a neřešit problémy líbivým nátěrem nazeleno.   

Autor: Petr Petržílek | úterý 22.1.2008 9:03 | karma článku: 18,10 | přečteno: 1066x