Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bursík pohřbil využití obnovitelných zdrojů

Je skutečně tristní a v tomto případě snad až groteskně absurdní sledovat jak předseda Strany zelených a ministr životního prostředí v jedné osobě zaživa pohřbívá výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Na vině je Bursíkem vyjednaných  pouhých 20% dotací z evropských fondů na výrobu zelené elektřiny v rámci příslušné části Operačního programu životní prostředí určené k podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů. Šance, že by tak naše města a vesnice byly motivovány využít obnovitelné zdroje k výrobě ekologické elektřiny, se díky Bursíkovu zásahu rovnají nule. To znamená i konec nadějí na vybudování sítě životně důležitých decentralizovaných energetických zdrojů.

Taková podpora je pro většinu obcí a měst spíše výsměchem, nežli vážně myšlenou vládní politikou směřující k zajištění trvalého zvyšování podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě primárních energetických zdrojů. Ona totiž 20-ti % podpora z pohledu obecních veřejných financí je totéž jako podpora žádná. Na celé věci je nejabsurdnější fakt, že pan ministr Bursík se před parlamentními volbami bil v prsa a zvolával heroická hesla o důležitosti státní podpory při  výstavbě energetických zdrojů využívajících obnovitelné zdroje energie. Po volbách jsou však jeho kroky zcela opačné. Argument pana ministra Bursíka, že se jedná o samofinancovatelné projekty a to právě díky zákonu o obnovitelných zdrojích, který sám Bursík podpořil, je skutečně výrokem, který by měl viset nad vstupem do každé radnice a měl by se stát zlatým hřebem ekonomických učebnic. Vykládat starostům o investičně náročných projektech s více jak desetiletou finanční návratností jako o samofinacovatelných je nehorázné diletantství a výsměch podpory ekologické energetice. Většina obcí a měst je v takovém stavu, že další mnohaleté zadlužování je pro ně zcela nepřijatelné a pokud by bylo možné hovořit o samofinacovatelných projektech, tak s maximální návratností v horizontu dvou až čtyř let, čehož při původně předpokládané podpoře kolem 85% bylo možné dosáhnout.

V antiekologické politice pana ministra Bursíka nechápu několik věcí. Proč  vlastně pan ministr Bursík prosazoval zákon o obnovitelných zdrojích, když v podstatě vzápětí řekne obcím, že žádná podpora nebude, protože se díky jemu prý jedná o dobrý „kšeft“. A rovněž nechápu jak splnit  vytvoření podmínek pro naplnění indikativního cíle podílu zelené elektřiny na hrubé spotřebě elektřiny v ČR ve výši 8% k roku 2010, když  osobně pan ministr Bursík učiní díky pouhým  20% čerpání dotací z evropských fondů tyto projekty nerealizovatelnými. Přitom se jedná o dotace z evropských fondů, do nichž ČR a tedy všichni daňoví poplatníci přispívají nemalé finanční prostředky, a které se tak, díky panu Bursíkovi, stanou v rámci projektů zákona o výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů pro ČR nedostupnými a tedy nečerpatelnými! Zmiňovat se o tom, že například ministr Říman v rámci svého operačního programu umožnil na investice do zelené elektřiny  čerpat  soukromým firmám až 30% dotací, je v případě pana Bursíka zcela zbytečné. To je i důvod, proč je neobhajitelný argument, že díky snížení dotací obcím, tedy na úkor měst a vesnic, ministr dojedná pro podnikatele vyšší výkupní ceny za zelenou elektřinu u Energetického regulačního úřadu (jsem zvědav o kolik desetihaléřů). 

Pan ministr životního prostředí Bursík a předseda Strany zelených činí kroky, kterými doslova a do písmene pohřbívá možnosti, jež jsou v rámci ekologie prioritou a v rámci využívání obnovitelných zdrojů energie, nezbytností.  Mimo to zmařil šanci obcí zajistit si alespoň malý příjem z prodeje elektřiny ze slunečních, větrných nebo malých vodních elektráren. Pan ministr se patrně rozhodl nejen obcím, ale i životnímu prostředí škodit či snad ho i zlikvidovat. Pak si ovšem nejsem jist, zda si zvolil správně politickou stranu a potažmo i ministerstvo.

Autor: Petr Petržílek | čtvrtek 9.8.2007 12:56 | karma článku: 11,85 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Petr Petržílek

A klima prioritou vlády rozhodně nebude ...

Nemusíme žít a čekat celá tisíciletí. Během několika málo let nás opět nenadále zaskočila v pořadí třetí tisíciletá povodeň kromě každoročních staletých povodniček. Místo pod Beskydy nebo ve středních Čechách tentokrát pod Jizerkami na Frýdlantsku. Město Frýdlant zaplavila říčka Smědá, někde až do výše 3,5 m, stejně tak Nisa Lužická v Hrádku n. Nisou a v Chrastavě. Vysokou vodu má i Jizera. Rozvodnila se říčka Kamenice pod Lužickými horami. Voda se nevyhnula Chřibské ani Jetřichovicím. Zatopené je Hřensko. Staleté záplavy hlásili na Ploučnici v Kunraticích, v Mimoni a na Ploužnici v Ralsku. Protrhnul se leknínový Holanský rybník u České Lípy.

9.8.2010 v 8:27 | Karma: 6,49 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Ropná katastrofa v The Gulf of Mexico – konec fosilní ekonomiky?

P. Krugman se domnívá, že „pokud by měl únik ropy v Mexickém zálivu pokračovat po dlouhou dobu, bude to strašlivá hrozba pro celý svět. Al Gore zažije velký comeback a Američané se konečně probudí ze své lehkomyslnosti, pokud jde o naléhavost řešit problematiku životního prostředí, a to urychleně. Takže celé toto drama přináší i velkou naději.“

11.6.2010 v 12:01 | Karma: 11,67 | Přečteno: 2488x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Perspektiva využívání obnovitelných zdrojů v ČR

V České republice máme velmi kvalitní zákon o podpoře výroby zelené elektřiny a naopak chybí zákon o podpoře úspor a tepla z obnovitelných zdrojů (OZE). Potenciál výroby primární energie z obnovitelných zdrojů (k roku 2050) je největší při využití biomasy (280 PJ) a geotermální energie (220 PJ), přičemž využívání energie Země může na rozdíl od biomasy v druhé polovině tohoto století vzrůst ještě na dvojnásobek předpokládaného stavu roku 2050. Zatímco pro využívání energie vody a větru nejsou přírodní podmínky v ČR příliš příznivé, ostatní obnovitelné zdroje by mohly v budoucnu nahradit veškeré fosilní zdroje pro výrobu elektřiny a tepla. V kratší perspektivě je ale nutné při výrobě elektřiny počítat ještě s jádrem a při výrobě tepla se zemním plynem.

24.5.2010 v 10:05 | Karma: 6,94 | Přečteno: 2387x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Štěstí a HDP

Novým nevídaným jevem je, že nastartování ekonomiky a růst HDP neváže tvorbu nových pracovních míst. Příkladem může být USA. To, že Ameriku postihuje nezaměstnanost více než jiné státy, členy OECD, ačkoliv její pokles – jakkoli nespolehlivého ukazatele – HDP je menší než jinde na Západě. Jinak řečeno, poprvé je během recese vývoj HDP v nesouladu se změnami týkajícími se lidí bez práce, případně polozaměstnaných či pracujících chudých. Occunův zákon a ostatní ekonomické teorie selhávají.

19.5.2010 v 16:07 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1920x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Povodně - takhle se nic nezmění

Ukazuje se, že samotná technická opatření, jako je zpevňování koryt (2009 Bečva – dokonce v tvaru lichoběžníku), či budování nádrží a poldrů, sami o sobě větším škodám v důsledku povodní nezabrání. Tato opatření je nezbytné kombinovat se zvyšováním retenční schopnosti krajiny. Jedná se především o meandrující koryta, obnovu lužních lesů, využití nivních luk k rozlivu, hrazení lesních bystřin, zvyšování hydrologické stability lesů zákazem holosečné těžby a lepší věkovou a druhovou diverzifikací, rozčleňování zemědělské krajiny mezemi, hájky a remízky. Taktéž pomůže obnova a budování malých a drobných vodních nádrží, resp. rybníků. Dešťové vody v urbanizované krajině musíme přestat kanalizací odvádět do koryt, ale nechat je vsáknout do půdy. Způsobů, jak to zajistit je řada, jen jednejme! Vláda musí napříč rezorty připravit plán financování těchto opatření a Podniky povodí musí upustit od plánování megalomanských přehrad a průplavu Dunaj-Odra-Labe a začít plánovat opatření v souladu s přírodou.

18.5.2010 v 13:26 | Karma: 6,05 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

Zkusili jsme trávu, přiznali kandidáti do EU. Kokain do parlamentu podle nich nepatří

3. června 2024  16:19

Berou europoslanci kokain? „Nedivil bych se, když vidím některá vystoupení,“ prohlásil v...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik