Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkuste počítat pane Havránku...

Se zájmem jsem si přečetl článek p. Havránka: "Francouzští socialisti ukazují cestu... do pekel?". Otázkou zůstává, kdo nás do těch "pekel" dovede dříve, zda politika škrtů a zvyšování daní nebo zvyšování daní a postupné omezování výdajů. Při pohledu na domácí ekonomiku po 6ti letech vlády ODS a "spojenců" nevidím žádnou změnu k lepšímu.

Pojďme si malinko zrekapitulovat výsledky domácí politiky za posledních pár let. Hlavním zaklínadlem vlády je vyrovnaný státní rozpočet a snižování domácího dluhu. Od roku 2006 narostl státní dluh o 750 000 000,-Kč. Ano byla krize, ale i v době, kdy jiné evropské ekonomiky kolem nás alespoň mírně rostou, naše ekonomika stagnuje. Vláda se nebyla schopna shodnout ani na takové marginální věci, jako jsou daně, zrušíme vyjímky, ale živnostníci daně platit nebudou. Nemám nic proti živnostníkům, ale velká spousta z nich do deficitního sociálního a nemocenského pojištění neplatí ani 30% toho, co o něj odvádí zaměstnanci a firmy. Ano, dokázal bych pochopit, že budou mít na rok dva daňové úlevy na dani z příjmu, ale zdravotnictví a sociální systém využívají úplně stejně, jako všichni ostatní.

Dalším pilířem Nečasovy vlády se stala důchodová reforma. Pominu fakt o potrestání současných důchodců (ne)valorizací penzí. Ovšem smysl druhého pilíře uniká v podstatě všem, ať jsou nalevo nebo napravo. Pokud jsem si spočítal moji účast podle kalkulačky ministerstva práce a sociálních věcí, pak mi vyšlo, že budu do druhého pilíře odevzdávat se státním příspěvkem cca 2 000,-Kč měsíčně po dobu 20 let. Vezmu-li v úvahu střední dobu dožití a její zvyšování, vychází mi, že mi penzijní fond bude po dobu 12ti let k mému státem stanovenému důchodu přispívat cca 2 200,-Kč měsíčně. Snad nemusím nikomu vyčíslovat, co mi to přinese, nemluvě už o tom, jaké zisky bude mít penzijní fond z 20ti let výnosu střádaných peněz. A to už vůbec nemluvím o našem právním prostředí, kdy nějaký penzijní fond může založit kdejaký jouda, který dokáže přinést správně tučnou obálku na správná místa. Sám jsem se stal obětí krachu penzijního fondu v 90.letech a stálo mě to 90 000,-Kč. A jelikož naše korupční vlast mi nenabízí víceméně žádnou právní ochranu, myslí si snad Drábek, že bych do toho šel? Takových zkušeností jako já udělalo v 90.letech více lidí.

MF ke snížení státního deficitu vymyslelo vyšší spotřební daň na pohonné hmoty od roku 2011. Výnos měl dosáhnout 1,5 - 2 miliardy příjmů. Jaká byla skutečnost? 6 miliard propadu. Zvýšená DPH měla v letošním roce přinést cca 15-20 miliard do státního rozpočtu. A světe div se, za první kvartál to dělalo asi 3 miliardy. To je prostě zase zvrácená strana pravicového vládnutí. Budeme utahovat opasky - dobře budiž, ale přeci takový geniální ministr financí jako Kalousek musí vědět, že lidi mají na spotřebu určitou sumu peněz a jestliže jim zdražím veškeré základní potřeby, pak i spotřeba musí klesat. S tím už se ale nepočítá.

A takto bychom mohli pokračovat donekonečna. Každé zvýšení daní a různých plateb a poplatků musí nutně vést i k šetření na straně občanů. Stále se všichni ohrazují proti rozhazování socialisty a dalšími levičáky, ale ať se v Evropě podívám kamkoliv, kde se pravicové vlády snažili snižovat schodek, vedlo to k zvýšení nezaměstnanosti, stagnaci ekonomiky a nic moc růžovým výhledům. Jaký je tedy rozdíl mezi levým a pravým ekonomickým myšlením? Prostě svět je založen na tom, že za každého nového milionáře a miliardáře zaplatí statisíce zaměstnanců snížením své životní úrovně. Krizi zavinily banky a opět to zaplatí ti, kdo řádně pracují a platí daně. A všichni se diví, proč spousta těchto občanů vylézá do ulic? Nejsem odborář, ale v této situaci odbory chápu a rozumím jim. Kalousek stále omílá, že je to politická akce. Je, ale to je v pořádku, protože nechce-li vláda řešit mliardové daňové úniky a další zlodějiny a řeší je obíráním vlastních slušných občanů, pak je to taky politický nátlak. K tomu jim nikdo ve volbách mandát určitě nedal (snad s vyjímkou Janoušků, Bakalů a jim podobných).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | úterý 8.5.2012 12:07 | karma článku: 30,65 | přečteno: 1692x
  • Další články autora

Světoví politici servilní?

Stále ještě doznívají v médiích (bohužel nejvíce v těch veřejnoprávních) dozvuky návštěvy čínského prezidenta v ČR. Pochopitelně jak jinak v útocích na výzdobu a Zemana.

19.4.2016 v 11:58 | Karma: 28,30 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Ukrajina kontra Rusko

Velmi často se setkávám s názory na ukrajinský nacionalismus, který někteří označují za fašismus či nacismus. Pokusím se popsat některé skutečnosti, které snad alespoň částečně pomohou osvětlit nálady dodnes na Ukrajině patrné.

14.4.2016 v 16:05 | Karma: 20,54 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Proč stále dvojí metr?

Celý den dnes ze všech médií čiší zpráva, jak v Sýrii probíhají volby a jak jsou pro "západní demokracie" nepřijatelné, neboť asi 20% populace z území IS nemůže volit.

13.4.2016 v 19:13 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Politika

To by nevymyslel ani Orwell

Konečně jsme viděli v přímém přenosu, kdo a proč do Evropy přichází. Díky "neziskové" cestovní kanceláři "Nadační fond generace 21".

5.4.2016 v 15:15 | Karma: 38,75 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Teatrální divadlo kolem příjezdu prezidenta ČLR

Musím se usmívat, když vidím v TV teatrální "aktivisty" ve velmi mladém věku, kteří vlastně komunistickou diktaturu nikdy nepoznali.

28.3.2016 v 16:47 | Karma: 39,48 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
člověk se zájmem o historii i současnost a krásy české krajiny

Seznam rubrik