Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přímé volby hlavy státu

Máme za sebou historicky první přímé volby prezidenta České Republiky. Vítěz a poražení jsou známi, karty jsou rozdány a občané se začnou pomalu vracet ke každodennímu životu. Jaké byly?

Sešlo se 9 kandidátů, což je na můj vkus docela mnoho na tak malý stát, ale na druhou stranu alespoň bylo z čeho vybírat.

Měli jsme tu dle mého názoru dva slušné kandidáty - p. Fischerovou a p.Franze. Jejich devízou ale byla, pro některé bohužel, pro jiné bohudík, jen jejich slušnost - nic víc a nic méně. Já si myslím, že diky bohu, že tu tito kandidáti byli, možná je to předzvěst lepších časů budoucích. Na druhou stranu, byli to beránci mezi vlky a tak jen ztěží mohli bez onoho potřebného zázemí prorazit.

Pak tu byli vcelku nezáživní straničtí kandidáti - p.Sobotka, p.Bobošíková a p. Roithová. Ani tito kandidáti neměli šanci, protože založili své kampaně na pouhých frázích a heslech, ale s absencí jakékoliv reálné a smysluplné myšlenky. Přemysl Sobotka byl diskvalifikován předem, protože neměl plnou podporu ani ve své straně a vyjma své antikomunistické rétoriky nemohl nabídnout nic jiného. Takový pomyslný polibek smrti mu dal slabý a velmi neoblíbený premiér a jeho eskapády, které dnes vedou téměř k rozpadu kdysi nejsilnější strany v zemi. Jana Bobošíková je spíše koloritem téměř jakýchkoliv voleb a dnes jí už nevěří asi ani její nejbližší okolí. S nasazením Zuzany Roithové to snad nemohli myslet lidovci ani vážně. To by měl větší šance exministr Čunek.

Pak tu byli dva spolufavorité - Jiří Dienstbier a Jan Fischer. Jan Fischer je asi slušný člověk, ale jeho chování před volbami bylo neuvěřitelně groteskní. Připadal mi jak svého času Jiří Paroubek, který si vytáhl průzkumy, co by asi lidé chtěli slyšet a pak šel do médií a televize odprezentovat svoji podporu hlasu lidu. Na to jaké měl finanční možnosti, je to obrovské zklamání. Pravděpodobně se obklopil neschopnými lidmi a nebyl schopen si uvědomit, že voliči se od dob Jiřího Paroubka dostali už do trochu jiné sféry. V duelech se Zemanem neměl šanci a nebyl schopen mu být rovnoceným soupeřem. Jiří Dientsbier založil svou image (podobně jako svého času Petr Nečas) na sloganu "PAN ČISTÝ", ale to je málo. V politice ani životě toho mnoho nedokázal a jeho výsledek je spíše dílem jména jeho otce, než syna.

Do finále pak prošli dva kandidáti, kteří mají mnoho společného, a které jsem si přál nejméně. Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Oba byli (či jsou) ve vládě, oba prošli zákonodárnými sbory, za oběma stojí pochybní lidé a oba jsou kontroverzní pro polovinu země. Ale oba měli za sebou dobré týmy, které dokázaly v pravou chvíli najít slabiny soupeřů a využít je ku prospěchu svých kandidátů. Respektive jsem si to myslel až do shlédnutí televizních debat na ČT, protože, to co stvořili Prima a Nova, byli estrády nevalné úrovně.

Nechápu, že lidé v týmu p.Schwarzenberga nedokázali svého kandidáta varovat před tak hluboce kontroverzním tématem, jakým jsou Benešovi dekrety. Ponechme stranou jejich historické a právní hodnocení. To by měli dělat historici a ne politici. Ale přeci tým kolem p.Schwarzenberga musel vědět, že to bude velmi ošemetné a emocionální a přesto dopustil, aby se do toho p.Schwarzenberg zamotal a tím si částečně zlomil vaz. Samozřejmě toho okamžitě využil Miloš Zeman a udělal z toho hlavní téma posledního týdne před 2.kolem volby. Dalším mezníkem, který dle mého soudu přihrál Zemanovi spoustu voličů (těch nerozhodnutých nebo těch, kteří k 2.kolu voleb ani jít nechtěli), byla dehonestující kampaň české mediální scény vůči Zemanovi (čest vyjímkám, ale mnoho jich nebylo) a bezbřehé vychvalování jeho konkurenta. A bohužel smutné je, že se k tomu přidával i jindy nezaujatý Václav Moravec a veřejnoprávní televize. Dosáhli tím pravého opaku.

Češi se pak zachovali, jak se zachovali. Podobně jako v obchodě dali přednost známé značce před, sice vychvalovanou, ale v podstatě ne příliš známou "no name". Ale přesto si myslím, že přímá volba  rozproudila občany tohoto státu a dokázala svůj smysl. Byl to první a já doufám, že ne poslední pokus o přímou demokracii. Jen by takováto přímá volba měla být lépe připravena a nezavdat jakoukoliv záminku k jejímu zpochybňování.

Máme nového prezidenta, tak jak rozhodli voliči této země a přejme si, aby to byl prezident nanejvýš státnický, nestranný a nezaujatý. Aby dokázal lépe komunikovat s občanskou společností a politickou scénou a vyhnul se takovým excesům, jakou byla nesmyslná amnestie v závěru funkčního období Václava Klause.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | neděle 27.1.2013 7:21 | karma článku: 9,47 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Světoví politici servilní?

Stále ještě doznívají v médiích (bohužel nejvíce v těch veřejnoprávních) dozvuky návštěvy čínského prezidenta v ČR. Pochopitelně jak jinak v útocích na výzdobu a Zemana.

19.4.2016 v 11:58 | Karma: 28,30 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Ukrajina kontra Rusko

Velmi často se setkávám s názory na ukrajinský nacionalismus, který někteří označují za fašismus či nacismus. Pokusím se popsat některé skutečnosti, které snad alespoň částečně pomohou osvětlit nálady dodnes na Ukrajině patrné.

14.4.2016 v 16:05 | Karma: 20,54 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Proč stále dvojí metr?

Celý den dnes ze všech médií čiší zpráva, jak v Sýrii probíhají volby a jak jsou pro "západní demokracie" nepřijatelné, neboť asi 20% populace z území IS nemůže volit.

13.4.2016 v 19:13 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Politika

To by nevymyslel ani Orwell

Konečně jsme viděli v přímém přenosu, kdo a proč do Evropy přichází. Díky "neziskové" cestovní kanceláři "Nadační fond generace 21".

5.4.2016 v 15:15 | Karma: 38,75 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Teatrální divadlo kolem příjezdu prezidenta ČLR

Musím se usmívat, když vidím v TV teatrální "aktivisty" ve velmi mladém věku, kteří vlastně komunistickou diktaturu nikdy nepoznali.

28.3.2016 v 16:47 | Karma: 39,48 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
člověk se zájmem o historii i současnost a krásy české krajiny

Seznam rubrik