Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Máme tu pravici?

Stále slýcháme z různých stran pravicový, levicový (kandidát, strana, vláda ap.). Ale položme si otázku, zda je na české scéně skutečná pravice. Dnes se za pravicové označují strany vládní koalice, ale je to pravda? Asi spousta čtenářů se mnou bude souhlasit, že nikoliv. Hlavními rysy koaliční vlády by měly být individualismus, svoboda a podpora podnikání, nedotknutelnost soukromého vlastnictví a rovné podmínky pro celou společnost, úcta k tradici atd. Definici si každý může najít sám, není to nic obtížného.

Levici v naší zemi rozlišíme asi velmi snadno, a to od té umírněné až po tu extrémní. Hodnotit LIDEM nemá smysl, protože toto účelové spojenectví různorodých korytářů bude mít trvání jen do doby, dokud bude u moci Nečasova vláda.

TOP09 nemá s pravicovou politikou mnoho společného. Jedná se spíše o fanklub Mirka Kalouska, k němuž se dost nešťastně přidružili STAN - panu Gazdíkovi se přezdívá "Jirka Luňák". Proč asi? Panuje tam ten krásný vztah Pepa Hnátek - Jirka Luňák (osoby a obsazení si dosaďte sami). Tato "pravice" se prezentuje zvyšováním daní, superhrubou mzdou, nesmyslným a stálerostoucím množstvím administrativních překážek pro podnikatele a živnostníky, důchodovou (ne)reformou, která nic neřeší a jen prohlubuje státní schodek, rozhazováním peněz a korupčními skandály na MPSV a v neposlední řadě "hurá" reformou ve zdravotnictví.

Podařilo se jí snížit výnosy státního rozpočtu zvýšením spotřební daně na pohonné hmoty, podařilo se jí snížit schopnost lidí se o sebe individuálně starat nesmyslným zvyšováním DPH - výnosy jsou opět nadhodnoceny a dál prohlubují státní schodek. Inestice veškeré žádné, jen tupé škrty be ladu a skladu, nemající ani žádný koncepční účel. Dokázal bych pochopit škrty v sociální oblasti, dokážu pochopit spoluúčast u lékaře nebo na středních a vysokých školách, dokonce dokážu pochpit i mírné zvýšení DPH (o 1-2 procentní body po určitou dobu), ale musí to mít smysl a zapadat do určité hospodářské koncepce a ne jen proto, aby mohl Mirek plácat ty svoje nesmysly a mnohdy lži. Víte paradoxně nejnižší schodky státního rozpočtu byly v období opoziční smlouvy, kdy Klaus se Zemanem vyšachovali Kalouska z vlivu na finance a to přesto, že tehdy sanovala Zemanova vláda banky pětisty miliardami Kč. Kalousek vládne od roku 2006, státní dluh se zdvojnásobil a česká ekonomika je od roku 2008 v těžké recesi, počet nezaměstnaných je větší a větší, což samozřejmě znamená menší výběr daní a vyšší nároky na sociální systém.

ODS má bohužel tu smůlu, že se pomaličku dostává na úplné dno a je otázkou, zda se z tohoto dna může odrazit. Je to vinou absence jakékoliv osobnosti (byť i negativní, jako je u TOP09 demagog MK nebo svého času JP u ČSSD), naprosto roztříštěných zájmů, dnes jede vlastně s hubou na kouli za tramvají zvanou TOP09 a proto s ní MK zametá s pozice síly (bylo jasné, že bude něco chtít za ministerstvo obrany - nyní chce okamžitě podepsat další nesmyslný úvazek EU, aby mohl zase v kampani argumentovat svojí "rozpočtovou zodpovědností"). Nečas už není schopen kočírovat ani své spolustraníky a musí je chlácholit různými posty v dozorčích radách, jak chce čelit MK? Vždyť např. P.Bendl už je na třetím ministerstvu, P.Drobil (podezřelý z korupce) dělal volebního manažera a nakonec musel vzít do vedení ODS i do vlády Kubu, od kterého se předtím distancoval.

Po skandálech hejtmanů za ČSSD byla šance si polepšit v krajích - opak byl pravdou. M.Němcová zbaběle odmítla kandidaturu na prezidenta republiky a teď pořádá hon na vítěze, když nechala odepsat P.Sobotku, kterého nevolili ani mnozí z ODS. Někdy mám pocit, že Petr Nečas dělá vše proto, aby ODS úplně zazdil - ať už angažováním Kubiceho na post MV, aktivní pomocí při likvidaci Lessyho, navržením Peake na post MO, aby jí za týden odvolal a mnoha dalšími kotrmelci, které jako premiér posvěcuje a obhajuje. Asi jedinou spásou by pro ODS dnes bylo usmíření s V.Klausem - to je alespoň osobnost s konzistentními názory, která by dokázala stranu povznést. Ale neměla by čekat příliš dlouho, protože jinak V.Klaus založí stranu jinou, vlastní (jako to udělal Zeman) a nemalá část lidí z ODS se k němu přidá.

A teď jsme u problému, proč v poslední době dostává ODS neustále nakládačku ve volbách. Malá účast ve volbách je důsledkem chování ODS, protože zatímco levicové voliče k těm volbám dostanete (i díky naštvanosti vůči této vládě), pravicový volič nemá mnoho alternativ a tak raději zůstane doma nebo volí marginální strany. I proto je i logickým vyústěním vítězství M.Zemana v prezidentských volbách, protože voliči nejsou až takoví idioti, jak si dnešní představitelé TOP09 a ODS myslí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | středa 30.1.2013 13:39 | karma článku: 24,65 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Světoví politici servilní?

Stále ještě doznívají v médiích (bohužel nejvíce v těch veřejnoprávních) dozvuky návštěvy čínského prezidenta v ČR. Pochopitelně jak jinak v útocích na výzdobu a Zemana.

19.4.2016 v 11:58 | Karma: 28,30 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Ukrajina kontra Rusko

Velmi často se setkávám s názory na ukrajinský nacionalismus, který někteří označují za fašismus či nacismus. Pokusím se popsat některé skutečnosti, které snad alespoň částečně pomohou osvětlit nálady dodnes na Ukrajině patrné.

14.4.2016 v 16:05 | Karma: 20,54 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Proč stále dvojí metr?

Celý den dnes ze všech médií čiší zpráva, jak v Sýrii probíhají volby a jak jsou pro "západní demokracie" nepřijatelné, neboť asi 20% populace z území IS nemůže volit.

13.4.2016 v 19:13 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Politika

To by nevymyslel ani Orwell

Konečně jsme viděli v přímém přenosu, kdo a proč do Evropy přichází. Díky "neziskové" cestovní kanceláři "Nadační fond generace 21".

5.4.2016 v 15:15 | Karma: 38,75 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Teatrální divadlo kolem příjezdu prezidenta ČLR

Musím se usmívat, když vidím v TV teatrální "aktivisty" ve velmi mladém věku, kteří vlastně komunistickou diktaturu nikdy nepoznali.

28.3.2016 v 16:47 | Karma: 39,48 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
člověk se zájmem o historii i současnost a krásy české krajiny

Seznam rubrik