Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu zvoní hrana?

Na internetu i v celé mediální scéně hoří boj dvou nesmiřitelných táborů - jeden Zemanův krok schvaluje, druhý mluví o prezidentském puči. Sneslo se přehršel argumentů pro jeden i druhý názor, slyšeli jsme spoustů "rozborů ústavního práva", desítky komentářů politologů a také nesčetně komentářů ať už těch významnějších či méně významných představitelů politických stran.

Jedním z velmi častých argumentů je, že Zemana volilo jen cca 30% voličů. Ano v přímé volbě prezidenta republiky ve 2. kole dostal Zeman 2 717 405 hlasů (tedy 32,22%) oprávněných voličů.

Pro zajímavost se tedy podívejme na parlamentní volby 2010. Tam byly tyto výsledky:

ČSSD :  1 155 267  (13,73%) oprávněných voličů; ODS :  1 057 792  (12,57%) oprávněných voličů; TOP 09 :  873 833  (10,38%) oprávněných voličů; KSČM :  589 765  (7,01%) oprávněných voličů; VV :  569 127  (6,76%) oprávněných voličů.   Volební účast byla v obou případech podobná - kolem 62% oprávněných voličů.

Vzniklá koalice ODS+TOP 09+VV získala 2 500 752  (29,71%)  hlasů oprávněných voličů, dohromady tyto tři strany nedosáhly ani výsledku M.Zemana v prezidentských volbách.  Potom tedy argument, který často slyšíme od těchto kritiků není relevantní, nemá žádnou oporu a je nesmyslný.

PS PČR v roce 2010 po volbách - ČSSD,ODS,TOP 09,KSČM a VV, tudíž 5 stran, které překročily 5% ve volbách.

PS PČR v roce 2013 - ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM, VV a dále pak NS-LEV21, LIDEM, Hnutí pro sport a zdraví, Jihočeši 2012. Přibyly nám 4 nové subjekty, jejichž výsledek ve volbách 2010 byl 0 (0%) hlasů oprávněných voličů neb se voleb neúčastnily. Mám jeden dotaz. Odkud pochází legitimita oněch čtyř subjektů, které v parlamentních volbách nekandidovaly? Volby do PS PČR se konají na základě soutěže politických stran a hnutí a v parlamentu zasednou ty strany a hnutí, které překročí 5% hlasů zúčastněných voličů a to v poměrném zastoupení. Jinak řečeno, nevolí se jednotliví poslanci, jak je tomu u Senátu PČR, nýbrž volí se strany nebo hnutí a v PS PČR zasednou poslanci nominovaní touto stranou na kandidátce do voleb dle pořadí, v jakém jsou na kandidátce uvedeni. Voliči mají možnost preferenčními hlasy změnit pořadí kandidátky, pouze však v rámci dané politické strany.

Z toho by vyplývalo, že tzv. "koaliční 101ka" je naprostý nesmysl, neboť je založena na 10ti podpisech, jejichž oprávnění být v PS PČR se limitně rovná nule. Těchto 10 poslanců nikoho nezastupuje, těchto 10 poslanců (a s nimi i ti ostatní) nemají v PS PČR ani sedět.

Dále mne zaujal sled víkendových událostí. V pátek setkání prezidenta s ODS a TOP 09 - jejich postoj je jasný - chtějí pokračovat ve vládnutí. V sobotu setkání prezidenta s KSČM a ČSSD - jejich postoj je jasný - chtějí předčasné volby. V neděli setkání prezidenta s VV - jejich postoj je jasný - chtějí předčasné volby. V pondělí pak došlo k setkání prezidenta s K.Peake (LIDEM) - jejich postoj je zahalen rouškou spekulací - dle prezidenta podpora koalici je velmi nejistá (jak lavírovala K.Peake, si mohl poslechnout každý, kdo sleduje dění). Dle slov M.Kalouska v úterý ještě v 11 hodin neměla koalice jasno o podpoře "101" hlasů, ve 13.15 hodin Němcová volá Zemanovi, že má 101 podpisů pro sebe. V 15 hodin Zeman oznamuje jmnování p.Rusnoka premiérem úřednické vlády.

Pokud si tento časový sled dáme před sebe, nevidím moc možností, které Zemanovi zbývali. Němcová byla navržena ODS ve středu a do pátku (tedy 2 dny) měla Němcová čas k tomu, aby oněch 101 podpisů přinesla Zemanovi na hrad. Nebyla toho schopna a Zemanovi dala v úterý necelé 2 hodiny k revokaci rozhodnutí, ke kterému musel přes víkend nutně dospět - to jest, že podpora Němcové a současné koalice je značně nejistá. Udělal tedy asi jediné možné rozhodnutí - jmenoval úřednického premiéra a dal parlamentu možnost se rozpustit (tak jak deklarovali ČSSD, KSČM a VV přímo - TOP 09 a ODS pak podmíněně). To, že se názory Němcové, Kalouska a Peake mění jak na obrtlíku, tak jak zrovna vane zatuchlý poslanecký vítr, není rozhodně vinou prezidenta.

Teď si můžeme ještě říci něco o motivaci. U Zemana nejsem přesvědčen o tom, že chce předčasné volby - sice to deklaroval, ale nevím, moc tomu nevěřím. Úřednická vláda bude složena z lidí jemu blízkých, zastávajících podobné názory a pokud by vydržela u kormidla do voleb 2014, byla by to pro Zemana výhra - jen nevím, zda si uvědomuje, že SPOZ odvádí "medvědí službu", protože se při známé "objektivitě" našich médií dočká masivní kampaně proti "jeho lidem".

U tzv. koalice je motivace také vcelku jasná. Kdyby ODS navrhla jako kandidáta na premiéra Kubu nebo Pospíšila, pak by došlo vbrzku k předčasným volbám, protože to nejsou lidé, s kterými by mohl Miroslav Kalousek příliš manipulovat. Tím, že navrhli Němcovou, si sice ODS zajistila pochybnou podporu TOP 09, ale sama sobě podřezává větev. Při vší (ne)úctě k p. Němcové to není osobnost. Názorově by se dala nazvat "bezpohlavním slizem" (vždy jen papouškovala názory druhých), její hysterické chování po zásahu policie a státního zastupitelství svědčí o duševně nevyrovnané osobnosti, její chování po jmenování Jiřího Rusnoka je na úrovni 10ti-letého dítěte. Jasnou motivaci má jen K.Peake - za jakoukoliv cenu se udržet co nejdéle u moci. U některých poslanců ODS a TOP 09 je možná ještě jedna motivace - strach, strach ze ztráty imunity a tudíž nebezpečí, že se mohou stát předmětem zájmu policie a státního zastupitelství.

Motivace ČSSD a KSČM asi také nikoho nepřekvapí, chystají se na to, že se konečně dostanou k moci, což má za důsledek koryta a korýtka pro straníky a "známé". Jen voliči těchto stran budou muset procitnout. Dokud byly volby v nedohlednu, hlásal Sobotka snížení DPH na potraviny a léky, "znárodnění" 2.pilíře důchodové reformy, majetková přiznání a další podobné aktivity. Protože se najednou volby přiblížily, jeho rétorika se otáčí. DPH je nejisté (najednou to není tak snadné, jak říká), z 2.pilíře umožní pouze vystoupit, majetková přiznání ze slovníku ČSSD zmizela. A tak jediné, co se dá očekávat, je progresivní daň. Motivace VV je nejasná, napadá mě snad jen pomsta vůči Kočí, Škárkovi, Šťovíčkovi, Peake a spol.

A na závěr jeden bonmot - o Zemanovi se tvrdí, že společnost rozděluje, ale povedla se mu nebývalá věc, sjednotit koalici i opozici ve sněmovně do jednoho šiku (snad s vyjímkou VV), takže by se dal v rámci PS PČR označit jako "PREZIDENT SJEDNOTITEL". Nejlépe o tom svědčí dnešní hysterie v podání B.Sobotky o nutné změně ústavy!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | čtvrtek 27.6.2013 11:21 | karma článku: 25,33 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Světoví politici servilní?

Stále ještě doznívají v médiích (bohužel nejvíce v těch veřejnoprávních) dozvuky návštěvy čínského prezidenta v ČR. Pochopitelně jak jinak v útocích na výzdobu a Zemana.

19.4.2016 v 11:58 | Karma: 28,30 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politika

Ukrajina kontra Rusko

Velmi často se setkávám s názory na ukrajinský nacionalismus, který někteří označují za fašismus či nacismus. Pokusím se popsat některé skutečnosti, které snad alespoň částečně pomohou osvětlit nálady dodnes na Ukrajině patrné.

14.4.2016 v 16:05 | Karma: 20,54 | Přečteno: 720x | Diskuse| Politika

Proč stále dvojí metr?

Celý den dnes ze všech médií čiší zpráva, jak v Sýrii probíhají volby a jak jsou pro "západní demokracie" nepřijatelné, neboť asi 20% populace z území IS nemůže volit.

13.4.2016 v 19:13 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Politika

To by nevymyslel ani Orwell

Konečně jsme viděli v přímém přenosu, kdo a proč do Evropy přichází. Díky "neziskové" cestovní kanceláři "Nadační fond generace 21".

5.4.2016 v 15:15 | Karma: 38,75 | Přečteno: 1432x | Diskuse| Politika

Teatrální divadlo kolem příjezdu prezidenta ČLR

Musím se usmívat, když vidím v TV teatrální "aktivisty" ve velmi mladém věku, kteří vlastně komunistickou diktaturu nikdy nepoznali.

28.3.2016 v 16:47 | Karma: 39,48 | Přečteno: 1502x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28

Nejméně osm lidí zahynulo v indické Bombaji po pádu obřího billboardu, který v pondělí strhla...

Američana zadrželi v Istanbulu s 1 500 štíry a pavouky, přitom měl povolení

13. května 2024  19:13,  aktualizováno  21:08

Turecká policie zatkla muže, který se podle ní pokoušel ze země propašovat vzácné jedovaté pavouky...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
člověk se zájmem o historii i současnost a krásy české krajiny

Seznam rubrik