Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Úděl psaní blogu na příkladu Ukrajiny

Zamyšlení nad články Břetislava Olšera a Františka Matějky o Ukrajině. Také o údělu blogerů v době, v níž se na nás pravdivá tvrzení valí ze všech stran.

V článku Břetislava Olšera s názvem Lhali, lžou a budou lhát je nám dlouze předkládána jednoduchá pointa, a to že západní svět včetně představitelů České republiky a českých médií používá svou vlastní rétoriku. Podle stylu, jímž je článek napsán, to má být objevné sdělení, které se příčí mainstreamovému názoru.

Ano, každý blok světa používá svou vlastní rétoriku, kterou obhajuje určitou pozici, jež v současné politické situaci zastává. Je také správné, že na tuto rétoriku pan Olšer poukazuje. Jedním ze základních pilířů demokratické společnosti je právě to, že nemusíme mít strach takovýto názor veřejně projevit. V Rusku a na Krymu může člověk s podobnými vyjádřeními narazit a někdy i úplně zmizet. Zajímavě se o tom rozepisuje například student v Sevastopolu Vojtěch Boháč.

Pan Olšer by však mohl namítnout, že opět dávám na názor právě oněch mainstreamových a protiruských médií, v tomto případě serveru Hospodářských novin. Že by člověk tedy vůbec neměl věřit našim médiím? Určitě bychom měli o věcech, jež přenáší televize a píší noviny, důkladně přemýšlet, a pokud možno se také veřejně vyjádřit, zdají-li se nám jejich informace zkreslené. Zavrhnout je však úplně mi přijde jako poměrně extrémní. Navíc článek pana Olšera musí být podstoupen jeho vlastní kritice, ježto jeho zdroje a článek sám o sobě jsou také zatíženy onou kritizovanou rétorikou. Jak vidno, je to s informace v naší době komplikované.

Podobnou pozici zastává i článek Františka Matějky Právo na sebeurčení dostalo nový level. Pan Matějka se jako pan Olšer staví proti určité demagogii a rétorice západního světa, v tomto případě jejího odrazu ve věcech mezinárodního práva a z toho následně plynoucích rozhodnutí ohledně referend. Tím dojde k závěru, že Krym by měl rozhodnout sám o sobě. Pan Matějka tak opět nabízí pozici opačnou od té, kterou předkládá mainstream, tedy že referendum je důsledkem, mezi jinými, aktuální přítomnosti ruských vojsk a všeobecně ruských vlivů.

V tomto kontextu však zaráží tvrzení, že sebeurčení určité skupiny je nadřazeno "tebeurčení" (používám zde novotvar pana Matějky) jinou, větší skupinou. Jak může takto jednoduchá premisa platit v případě Krymu, kdy jeho sebeurčení ovlivňují nároky Evropy, Ruska, USA, Ukrajiny a všech menšin Krymu, mi zůstává záhadou. Vždyť sebeurčení Krymu bude zároveň "tebeurčením" Krymských tatarů nebo ukrajinského obyvatelstva na poloostrově.

Zda se má v tomto případě uplatnit mezinárodní právo, zákony dané země, zákony daného regionu, mocenské zájmy větších států nebo průnik všech těchto vlivů je otázkou komplikovanou. Každá strana zde znovu do určité míry používá vlastní rétoriku a vlastní legální nástroje. Nectít mezinárodní právo se však může Krymu vymstít, pokud by se ho chtěl v případě nějakého budoucí příkoří dovolávat. Navíc představa, že při sebeurčení může nějaký region ignorovat vše okolo, nebo že ignorováním jedné strany zároveň nevyjadřuje příklon k demagogii ještě horší, je přinejmenším naivní.

Z výše uvedeného celkem logicky vyplývá, že blogy je potřeba brát se zdravou nadsázkou. Jako se média či představitelé zemí nevyhnou určitým vlivům, tak ani blogeři jim neuniknou. Blogery navíc nic nezavazuje k objektivitě. Tvoříme si tady svůj mikrosvět mainstreamu, k čemuž nás i tak trochu ponoukají zkreslené ukazatele oblíbenosti, čtenost a karma. Přitom vycházíme z jakési mylné představy, že jako "nezávislí" blogeři dokážeme sdělit o něco víc, než je nám běžně předkládáno, že jako nějací proroci prorážíme onu neviditelnou bariéru lži naší doby a čtenářům zjevujeme ukrytou pravdu. U drtivé většiny z nás tomu tak není.

Autor: Jan Petrus | pátek 14.3.2014 12:40 | karma článku: 28,70 | přečteno: 2763x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

První liga se v příštích letech rozroste. Je čas ji spojit s extraligou v jednu velkou, kvalitní soutěž. Zvýšil by se tím počet návštěvníků hokejových utkání i atraktivita hokeje.

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44 | Přečteno: 673x | Diskuse| Sport

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

Pro mnohá hodnocení stavu dnešní společnosti je typický nářek nad úpadkem veřejné debaty, ústupu demokracie a vzrůstajícím podílu lidí, kteří otevřeně podporují politiku okázalé síly a pohrdání zavedenými pořádky.

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

Máte pocit, že vám média podsouvají svůj názor? Neměl by si přeci každý udělat obrázek sám? Ano, záleží totiž hlavně na konzumentovi zpráv.

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Společnost

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

Mnichov, interpretován jako velká zrada, je zároveň mementem, kdy zmizelo Československo jakožto unikátní evropský ostrov demokracie a svobody v moři autoritativního nacionalismu.

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Petrus

Jak skutečně dosáhnout západní životní úrovně

Ani po 25 letech po pádu železné opony jsme objektivně nedosáhli západní životní úrovně. Otázka je, co s tím hodláme dělat, aby za další čtvrt století nebyla situace stejně bídná.

1.2.2016 v 6:00 | Karma: 18,80 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru