O každodenním hrdinství a boji proti současnému systému

V naší zemi existuje tradice mlčenlivého přitakání špatnostem ze strachu o vlastní (či rodinný) osud, šikovně pěstěná po několik dekád komunistického režimu .

Víte, proč daleko menší David přemohl Goliáše? Jistě, bylo to jistým důvtipem a dovedností. Ale v prvé řadě se David proti Goliášovi nebál postavit, ač ten byl větší a strašlivější.

Pan Palaščák, známý z kauzy podplácení trenéra Růžičky, se tak bál o osud svého syna, který celý život hrál hokej, byl objektivně dobrý a přesto měl ve Slavii skončit, že se rozhodl poddat stávajícímu systému a použít úplatek.

V Reportérech ČT z kauzy Agrofert a Agro Jevišovice je zmiňován nejmenovaný zaměstnanec, který nechtěl svému bývalému zaměstnavateli (a poškozenému) kropit pole herbicidem. Bylo mu však nadřízenými pohroženo vyhazovem, on se zalekl, a tuto hanebnost provedl.

V naší zemi existuje tradice mlčenlivého přitakání špatnostem ze strachu o vlastní (či rodinný) osud, šikovně pěstěná po několik dekád komunistického režimu. Režim se změnil, ale lidé zůstali a mnoho jich dále bezskrupulózně používá agresivní a autoritativní metody. 

Jsem dalek toho, abych morálně odsuzoval ty, kteří se těmto praktikám nepostaví. Člověk skutečně riskuje ztrátu zaměstnání, konec kariéry svého dítěte, případně peněžní a materiální postihy.

Na druhou stranu neriskujeme život jako za války nebo celou kariéru jako za minulého režimu. Žijeme ve svobodném světě a nikdo nám nebrání uplatnit se znovu někde jinde. Jistě, znamená to úsilí navíc a možná i spoustu odříkání.

Někdo se těm krakaticím však postavit musí, jinak jim budou narůstat další chapadla. Ve filmu Ve stínu i v upoutávce na něj je tato pěkná scéna s detektivem Ivanem Trojanem a jeho malým synem.

"Vzpomínáš, jak jsme četli o tý krakatici co se nedá porazit? Tak s jednou takovou příšerou se teď musím utkat.""I když se nedá zabít?""Když se s ní často budeme prát, tak se unaví a zeslábne. A třeba ji jednou někdo porazí." 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Petrus | úterý 16.6.2015 20:02 | karma článku: 30,08 | přečteno: 2640x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20