Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Křehkost demokracie

Válka světů, které jsme na mnoha úrovních v současné době vystaveni, nám poskytuje zajímavou možnost k reflexím o povaze demokracie. Proč toho tedy nevyužít.

Demokracie je v ideálním případě vystavena na důvěře, kdežto režimy "tvrdé ruky" na všeobecně šířeném strachu. Ovšem ideální případy neexistují, tudíž je demokracie neustále vystavena vnitřním i vnějším testům. Jakmile víra v systém upadá, demokracie oslabuje a posilují autoritářské tendence, která představují nekomplikovaná černobílá řešení a jednoznačné odpovědi na otázky. Demokracie je život v nejistotě, protože jsme za ni mnohem více zodpovědni a nepodléháme žádnému předem nastavenému diktátu, ale obecným pravidlům, která se všichni zaváží dodržovat. Proto jsou důvěra a osobní zodpovědnost jedinců tak důležitými součástmi demokratického systému. U autoritářských režimů je to pak přísné dodržování pravidel, která však v žádném okamžiku nelze změnit, ledaže by k tomu zavdal sám autokrat.

V obou případech pak musí přetrvat hluboká víra v to, že nastavený systém je správný, a proto asi objektivně nelze rouzsoudit, který z těchto dvou je "lepší". Subjektivně to však rozsoudit lze a protože demokracie klade mnohem větší důraz právě na subjektivitu a individualitu, je právě z pohledu "osobních svobod" přínosnější. Autoritářství pak individualitu potlačuje, tudíž je nesporně výhodnějším pro ty, kterým o projevy individuality primárně nejde, i když se k němu lze přiklonit i z důvodů jiných. Vzpomeňme třeba britského filozofa Hobbese, který tyranii považoval za mnohem lepší politický systém než jakýsi přirozený stav společnosti, v němž by bez politického uspořádání probíhal konflikt všech proti všem.

Krize důvěry v současné společnosti je tedy vynikajícím mementem toho, jak vratkým systémem demokracie ve své podstatě je. Je to právě špatná nálada lidu, která je vládu lidu nejúčinněji schopna svrhnout. Nastolení jednoduchých řešení, nad nimiž není nutné dlouze hloubat a kdy se jedinec jednoduše zřekne zodpovědnosti ve prospěch všemocného vládce, je pak velmi blízko.

Důvěra v polickou reprezentaci, byť stále chybující a klestící si tak cestu k demokracii zase o trochu lepší, musí existovat. Zároveň tato důvěra nesmí být úplně pošlapána, což se v krátké historii českých vlád stalo už několikrát, naposledy samozřejmě minulý rok. Pokud však připustíme možnost, že zástupci lidu jsou zároveň jeho jakýmsi odrazem, pak je krize naší společnosti mnohem hlubší, než se na první pohled zdá. Vůle odolat krizím a brát je jako hnací motor pro zlepšování společné věci se pak nenávratně ztrácí.

Nejzajímavější na tom je, že se dostavuje jakési přesvědčení, že demokracie stejně není tím, čím je, tedy demokracií, ale právě vládou úzké skupinky autorit, ať už jsou to lobby, vlády zemí, šedé eminence v pozadí vlád, velmoci světa, apod. S tím se zároveň rodí přesvědčení, že ať děláme co děláme, "stejně nelze nic změnit", a tím se vlastně zříkáme vlastní zodpovědnosti, na níž demokracie stojí. Je tedy s podivem, že jakási úzká skupinka lidí nese zodpovědnost, jež v demokratické společnosti ve skutečnosti leží na každém jednotlivci. Společnost si obrazně "ukřižuje svého Ježíše", který pak nese vinu všech ostatních.

Na povrch tak vyplouvá základní paradox demokracie, který si každý jednotlivec musí přebrat sám pro sebe. Ten spočívá v touze po uspořádání, které je vždy nedokonalé a ve vývoji, u nějž vystupování "proti systému" je vlastně jeho budováním. Demokracie do určité únosné míry podporuje změnu sebe samotné. Naproti tomu autokracie nabízí tu nejsvůdnější formu vzdání se zodpovědnosti ve prospěch absolutního a neměnného systému, který se cítí ohrožen vším cizím a jemu neznámým a proto taky aktivně potlačuje všechny, kteří proti systému vystupují nebo se jakkoli jinak projevují.

Protože ani demokracie není absolutně immuní vůči všem projevům vůči ní, je nutné i tento systém bránit, neznáme-li žádný jiný, který by byl tak ochoten snášet vědomé vzpoury vůči sobě samému a dávat tak průchod svobodným projevům. Jinak je v záloze vždy připravena ona možnost tak dobře viditelná u režimů pevné ruky, kdy každý vědomý výstup buď uspěje a stane se tak novou absolutní mocí, nebo je briskně a krutě potlačen. 

Autor: Jan Petrus | neděle 3.8.2014 9:00 | karma článku: 8,35 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Jan Petrus

Velká hokejová liga a 4 kola play-off

První liga se v příštích letech rozroste. Je čas ji spojit s extraligou v jednu velkou, kvalitní soutěž. Zvýšil by se tím počet návštěvníků hokejových utkání i atraktivita hokeje.

12.4.2017 v 15:42 | Karma: 14,44 | Přečteno: 673x | Diskuse| Sport

Jan Petrus

O podstatě našeho uspořádání

Pro mnohá hodnocení stavu dnešní společnosti je typický nářek nad úpadkem veřejné debaty, ústupu demokracie a vzrůstajícím podílu lidí, kteří otevřeně podporují politiku okázalé síly a pohrdání zavedenými pořádky.

18.11.2016 v 14:45 | Karma: 13,27 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Jan Petrus

Média nemusí být nestranná

Máte pocit, že vám média podsouvají svůj názor? Neměl by si přeci každý udělat obrázek sám? Ano, záleží totiž hlavně na konzumentovi zpráv.

26.4.2016 v 13:25 | Karma: 21,07 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Společnost

Jan Petrus

Česká demokracie začala Bílou horou

Mnichov, interpretován jako velká zrada, je zároveň mementem, kdy zmizelo Československo jakožto unikátní evropský ostrov demokracie a svobody v moři autoritativního nacionalismu.

14.2.2016 v 21:30 | Karma: 15,20 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Petrus

Jak skutečně dosáhnout západní životní úrovně

Ani po 25 letech po pádu železné opony jsme objektivně nedosáhli západní životní úrovně. Otázka je, co s tím hodláme dělat, aby za další čtvrt století nebyla situace stejně bídná.

1.2.2016 v 6:00 | Karma: 18,80 | Přečteno: 748x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru