Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Karma za zajímavou úvahu, ovšem i tak budu oponovat. V podstatě dáváte rovnítko mezi demokracii, konstituci a svobodu. Demokracie automaticky neklade důraz na individualitu a svobodu, to může pouze (v tomto případě demokraticky zvolená) vláda. Výhodou demokracie oproti autoritářství je (s mírnou nadsázkou) to, že vládu lze sesadit bez použití zbraní.

Za hlavní příčinu současné krize demokracie považuji, že se pokoušíme o jakousi totalitní demokracii, kdy se vláda s (částečnou) demokratickou legitimitou snaží řídit a regulovat každou část našich životů (např. poslední návrh o nekuřáckých restauracích).

Proč částečnou legitimitou? Mám na mysli demokratický deficit v EU.

Důvod vidím právě v oné adoraci demokracie, kdy je vnímáno jako "demokratické = správné," a tak se zapomíná jak na konstituci (tedy ochranu práv a svobod, rozuměj omezení státní moci) tak na systém brzd a protivah (např. moc výkonná a zákonodárná jsou v západních demokraciích propojeny, protože obě obvykle řídí stejná politická strana).

1 0
možnosti
AF

Dobře napsáno.

"Důvěra a osobní zodpovědnost jedinců mají být součástí demokratického systému"

To v ČR značně kulhá, u nás si se zodpovědností většina politiků starosti nedělá. 

A když se diktátorskými způsoby instalují do řídících pozic prospěcháři, kteří nemají zájem o lidi, ale o sebe, potom je nutné hledat nové cesty. V současné době u nás panuje pořádná džungle, kdy zakořeněné letité strany se všemi způsoby snaží dostat znova k moci. 

Jediná strana , ANO, která byla od loňského roku naší nadějí, ... Kam dnes vlastně směřuje ? 

Kolik původních lidí je v ní a kolik jich bylo podivnými způsoby " odejito" ? Jistěže je podpora ke straně založena na důvěře širokých vrstev občanů.  Čas ukáže , jak to s tou důvěrou je.

0 0
možnosti
TB

Další člověk, který zaměňuje osobní svobody s pojmem demokracie = vláda lidu. Nebudu se s Vámi přít o to, že autokracie je hroší systém vlády než  demokracie. Jenže demokracie je pouze méně špatný systém vlády, nikoliv dobrý či dokonce nejlepší.

Garantování osobní práv a svobod je samozřejmou nutností a budu vždy bojovat proti systémům, které je omezují. Ale demokracie (jako systém vládnutí závisející na vůli (někdy spíše zvůli) lidu) má také tendenci je omezovat. Přitom demokracie rozhodně není jedinou formou vlády, která je dokáže garantovat.

Takže celkově článek dost o ničem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru