Zemanovo vyznání, "nezávislé" odbory a Sobotkova pohádka

Začátek sjezdu ČSSD přinesl spoustu věcí. Mj. i Zemanův projev, vystoupení šéfa odborů Zavadila a představení socialistického programu s názvem Nový začátek pro naši zemi.

Nový prezident Miloš Zeman řekl, že si  přeje úspěch ČSSD ve volbách. Jeho vyznání rozdvojuje jeho osobu. Jako prezident je prý nadstranický, ale jako občan to vidí trochu jinak a bude volit ČSSD. 

Zeman rovněž upoutal pozornost tím, že do Ostravy přiletěl armádním vrtulníkem. A vzal sebou i šéfa ČMKOS Zavadila. Jeho přítomnost přivítal europoslanec Falbr  slovy, že "odbory se mají přestat ostýchat a naplno říci, že volí sociální demokracii". Zavadil také přednesl projev. 

Člověk se dozvěděl, že v České republice je armáda nezaměstnaných (nevím, jaký výraz by Zavadil použil pro Španělsko, které nám odbory ještě nedávno dávaly za vzor). Jsou tu prý statisíce lidí na hranici chudoby. Jak se to pozná? Nemohou si kupovat auta, automatické pračky a jezdit na dovolenou. Odborový předák dále pokračoval. Nabídky odborů vládě přirovnal k házení perel sviním, odbory prý mají plno fundovaných odborníků (zřejmě jako je on) a popřál socialistům volební úspěch.

Vzpomeňme si na tato slova, až se odbory budou prohlašovat za nezávislé. Jsou nezávislé asi stejně jako je Miloš Zeman nadstranickým prezidentem. Odboráři potvrdili, že jejich úloha je srovnatelná s úlohou poválečných odborů (ÚRO) vedených Antonínem Zápotockým. Být prodlouženou rukou hlavní levicové strany a hrozbou pro jiné strany.

Sociální demokracie také představila dokument Nový začátek pro naši zemi. Mezi návrhy nalezneme zrušení rovné daně, penzijní reformy, zvýšení minimání mzdy na 12 tisíc. Příjmy má zajistit progresivní zdanění. Zároveň se ČSSD zavázala držet deficit pod 3 % HDP. 

Posledním vzkazem z probíhajícího sjezdu je to , že komunistický vliv posílí. Ideální Sobotkova koalice s lidovci a zelenými je - vzhledem k preferencím zelených - pohádkou pro voliče ČSSD vymezeným vůči KSČM. Socialisté potvrdili, že budou vládnout s podporou komunistů (v lepším případě jen s podporou). Jsem zvědav, jaké "kádry" do možných získaných postů komunisté nabídnou. V případě krajských vlád se jim to moc nepovedlo.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Tvrz mladší | pátek 15.3.2013 15:03 | karma článku: 30,81 | přečteno: 1045x