Jandák lže. Ficova integrace levice se komunistů netýkala

Podle Vítězslava Jandáka je sjednocení levice - po slovenském vzoru - do budoucna nevyhnutelné. Sjednocení by se mělo týkat i komunistů. Problém je tom, že Ficova integrace proběhla bez komunistů.

Vítězslav Jandák - stínový ministr kultury - hovořil o otázce sjednocení levice v Pressklubu na Frekvenci 1.

http://www.frekvence1.cz/pub/cs/program/podcast/index.shtml?themeId=4&itemId=18655 (otázky o sjednocení od 23:40)

Jandák mluví o sjednocení veškeré levice (včetně KSČM). Argumentuje přitom situací na Slovensku. Za vzor dává projekt sjednocení levicových stran uskutečněný Robertem Ficem. 

"Komunisty bychom měli pohltit, vrátit jim to, jako se to stalo na Slovensku", říká Jandák a dodává, že do budoucna je sjednocení levice nevyhnutelné. 

Téma sjednocení levice Jandák uzavírá ujištěním, že z komunistů nemusíme mít strach. "Na Slovensku to proběhlo, nikdo není v šoku, nestavějí se koncentráky".

Problém je ten, že sjednocení levicových stran na Slovensku proběhlo bez účasti komunistů (KSS).

Integrace se uskutečnila na podzim 2004. Součástí SMERu se staly SDL´ (Strana demokratické levice - z ní odešel v roce 1999 Fico a založil SMER), SDA (Sociálně demokratická alternativa), SDSS (Sociálně demokratická strana Slovenska) a SOP (Strana občanského porozumění). 1. ledna 2005 tyto strany zanikly a SMER od tohoto data nese název SMER - sociálna demokracia.

I přes velkou shodu v programech nebyla KSS součástí integrace levicových stran. Za pohlcení se nedá považovat přechod části členů z KSS do SMERu.

Vliv KSS od uskutečnění integrace nepřetržitě slábne. Stačí se podívat na její poslední výsledky ve volbách do Národní rady - 0,83 % (2010) a 0,72% (2012).

Na Slovensku bylo uskutečněno sjednocení levicových demokratických stran. Komunisté byli vynecháni. Pokud tedy Jandák mluví o "slovenské cestě", neříká pravdu. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Tvrz mladší | pátek 29.3.2013 16:32 | karma článku: 22,91 | přečteno: 972x