Tak tohle mi karmu nezlepší…

Tenhle text mi karmu vážně nezlepší, ale když mě jakýsi pan Pepa onehdá nazval hovadem (což se v diskusích běžně stává i jiným…), pokusím se toto téma vysvětlit. Tvrdil jsem, že primátor Bém je ohebný jako guma a mění názory podle situace. Pepa mi odpověděl, že jsem hovado, protože nechci dát peníze automobilce Hyundai. Odpověděl bych v diskusi, ale protože tento příběh vypovídá mnoho o pozadí české politiky, nestačil by mi prostor. Takže si zhorším karmu :-) a několik vážených čtenářů (kteří psychicky vydrží detaily z reálné politiky) se pokusím zasvětit do toho, jak to vlastně v Poslanecké sněmovně (čili u nás v parláči) chodí…

Když byla zahájena stavba automobilky, premiér Topolánek šel radji na hokej než na slavnostní zahájení projektu...iDnes - Profimédia

Nejprve ten vzkaz od Pepy, který ponechávám v původním znění (s chybami):

Jakpak to je se smlouvou s Huyndai?Paroubkova vláda slíbila peníze pro korejskou společnost Huyndai na výstavbu závodu v Nošovicích a současná vláda, včetně ministra Římana byla proti, ale smlouvu respektuje a podpořila jí, na rozdíl od Petra Rafaje, který byl proti. Takže poslanče. Ty se chováš jako hovado a to dokonce ke kraji za který si byl zvolen. A jako by ti to nestačilo, ještě budeš hyzdit Prahu nejakým výblitkem.17.10.2007 10:58:27, Pepa

Šlo o jednání rozpočtového výboru o rozpočtovém opatření (mohl bych používat naší „parláčské“ zkratky RV a RO, ale nezkušeným by to mohlo ztěžovat čtení). Ministr Martin Říman (resort průmyslu a obchodu alias MPO) předložil rozpočtovou změnu, kdy dávno rozhodnuté finance měly být z kapitoly Hyundai převedeny jinam.

A teď vysvětlím, proč se to nestalo. Za prvé se pan ministr nenamáhal ani přijít na výbor. Dobrá, hodně práce. On se ale ani nenamáhal napřed omluvit, což je nesporně neslušné a pokud něco chci, pak je to zvláštní postup.

Za druhé z předloženého dokumentu nebylo naprosto jasné, proč se celá věc děje a nebyl ani nikdo, kdo by to vysvětlil – tedy přesněji, přišel zástupce pana ministra, ale nebyl schopen odpovídat na otázky a přednést patřičné vysvětlení..Když to zjednoduším, chtělo se po nás, abychom podpořili převedení peněz určených na jasnou věc někam jinam a to bez záruky, že jejich určení zůstane stejné. Pochopte – kdyby někdo z vlády přišel a vysvětlil, že z takového a takového důvodu je to třeba, tak klacky pod nohy si (alespoň v praktických a formálních věcech) mezi koalicí a opozicí nehážeme. Ale to se nestalo.

Za třetí se nedostavili ani všichni poslanci koalice. Zdůrazňuji, že tyto strany nesou vládní odpovědnost a přitom se neúčastní jednání. Tak co čekají? Že to opozice odsedí za ně a ještě odhlasuje (neboli „odmáve“)?

Když to shrnu, tak jsme odmítli ten převod, protože na ony peníze pro Hyundai (přesněji pro průmyslovou zónu) nemohl v dané době nikdo sáhnout a byly v bezpečí, nešlo je použít jinak, na rozpočtový výbor nepřišel nikdo, kdo by mohl zaručit, že po změně je bude možné konkrétně uchopit a kontrolovat. To se stalo 8. srpna 2007 usnesením výboru číslo 283.

Konečně za čtvrté: rozpočtový výbor schválil toto rozpočtové opatření později, 21. srpna 2007 usnesením číslo 306, když se mu dostalo adekvátního vysvětlení cíle a potřeby tohoto kroku. Pro bylo 100 procent hlasů. Nikdo po poslancích rozpočtového výboru nemůže chtít, aby schvalovali něco, u čeho neznají výsledek. A to je celý příběh.

Autor: Petr Rafaj | čtvrtek 18.10.2007 15:16 | karma článku: 17,00 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30