Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemný, tajný, nezveřejňujeme… Dělají z nás blby

Je to na první pohled naprosto nevinná zpráva – velkou trachtaci společnosti ČEZ na Karlovarském festivalu asi neorganizoval vůbec nikdo, protože se k tomu nikdo nezná. Ten večírek zřejmě vůbec nebyl, nikdy se neodehrál. Ale stovky lidí si na něm stejně dali šampaňské, pojedli kaviáru a humrů. Kdo byl ten tajemný organizátor, který miliony největší české firmy s většinovou státní účastí, dá se říci – ovládané vládou – proměnil v mňaminky a dobré pití? Novináři soudí (na základě celkem jasného důkazu), že firma New Deal Communications spojená s Markem Dalíkem, pravou i levou rukou, mozkem, srdcem i chodícím zápisníkem premiéra Mirka Topolánka.

Marek Dalík, mocný muž české politiky, který se přirovnává k Martinu BormannoviiDnes Ještě pořád na tom celkem nic není. Jistěže je tu přímá linka pro úvahu: ČEZ ovládá stát (nebo stát ovládá ČEZ?), New Deal hraje pro premiéra, takže ČEZ dá dobrý obchod New Dealu jako takový desátek, podmínky smlouvy se nikdo nikdy nedozví, takže nevíme, zda to bylo za deset procent rozpočtu nebo třicet, jestli dostal Dalík a jeho lidé milion nebo pět, ale pořád je to tak nějak v rámci toho, co asi česká společnost toleruje (i když by neměla). Veřejné mínění je přesvědčeno, že toto se dělo vždy, za vlád Klausových i v dobách sociální demokracie a tedy, že se to celkem přímočaře odehrává i nyní. V určité míře je to navíc zřejmě i názor pravdivý, i když závěr, že jinak to tedy nejde, není přijatelný. Avšak večírek se úspěšně odehrál, dílo tedy bylo vykonáno – New Deal udělali svou práci a neměli by se za to stydět. Neboť to, co je na celém příběhu zarážející a co vyvolává opravdové otázky, to je způsob, jakým se vedení ČEZ a New Deal staví k otázce, jak to tedy s tím pořadatelstvím, přesněji s organizací, produkcí, vlastně je. Jenom si připomeňme, že novináři mají o spojení New Deal s večírkem jasný důkaz – výpověď člověka z hotelu, kde se akce udála, který jednoznačně říká, že celou věc zařizovala právě tato agentura, jmenuje konkrétního člověka a tak dále. A Martin Roman, nejznámější český manažer, celý jeho tým i vedení New Deal opakují: nemáme spolu nic společného, ten večírek New Deal neorganizoval. Na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí… Že by lhala ona manažerka hotelu Imperiál? Nesmysl, nemá naprosto proč. Pokud si odmyslíme neuvěřitelný důvod, že je součástí komplotu, který má diskreditovat Marka Dalíka, jeho společnost, ODS a premiéra Topolánka, což je opravdu absolutně absurdní, tak nevidím jediný motiv. Zato u pánů z ČEZ a New Dealu motiv ční jasně – pokud lžou, tak chtějí zatajit, že tímto způsobem poslal ČEZ všimné lidem kolem ODS. Roky se o Marku Dalíkovi vypráví, že je takovým výběrčím desátků pro svého šéfa. Jenže každý desátek se nějak musí dostat do účetnictví, nějak se musí zamaskovat, aby to auditor nerozporoval, aby se to dalo nějak vysvětlit. Dodávky zajímavých obchodů, ke kterým se přihodí vyšší marže, než odpovídá tržnímu prostředí, to je celkem přijatelná metoda. Ale stejně se o tom nechce nikomu mluvit. Tak proto asi tito lidé tají, kdo vlastně organizoval ten zpropadený večírek. Veřejnost by tedy měl vzrušovat ten fakt pravděpodobných lží. Protože z nás všech tito pánové dělají blby.

Autor: Petr Rafaj | středa 29.8.2007 12:49 | karma článku: 20,74 | přečteno: 1121x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik