Primátor Bém je ohebná guma

Ještě jednou se vrátím k chobotnici pana Kaplického. I když je to jenom zástěrka – to říkám rovnou, aby nebyla mýlka. Neboť to zajímavé na tom všem jsou (nyní, v této konkrétní chvíli) důvody odmítnutí a také gumovost pana primátora Béma. Není hezké hovořit o jiném politikovi jako o gumě, to jistě ne. Ale moc pěkně to vystihuje pružnost názorů pana primátora.

Na chobotnici nedám ani floka, jako že jezdím ve Volvu a podporuji studenty, to je nový směr premiéra TopolánkaiDnes

Nějak v tom všem cítím boj ODS za znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Když se hradní pán vyjádřil, že raději připoutá řetězem své vysportované tělo ke staveništi než by dopustil znesvěcení Letné zeleným monstrem, hned jsem si říkal, co to udělá s postojem největší vládní strany a dominátora pražské politiky k projektu. Jak by to několik měsíců před klíčovým mačem vypadalo, kdyby hlavní mocenská opora prezidenta chtěla postavit projekt, který její kandidát považuje za smrtelnou ránu Praze? Bylo třeba otočit kormidlem a sladit azimuty.

 

Pro primátora to byla potíž. Jako správný komunální politik měl ten problém, že byl jako obr Koloděj z Cimrmana: „Seděl tam, co sedíš Ty, Ty a Ty. Tady všude seděl. A já mu povídám, Koloději…“ Seděl v komisi, seděl při rozhodování o pozemcích. Pořád u toho seděl, ani se nehnul… Vlastně omyl – hnul. Při závěrečném HLASOVÁNÍ za sebe poslal pana Kněžínka, šéfa pražských památkářů. S tím, že nyní se ohání nemožností zastoupení během hlasovacího aktu, takže může říkat, že pro ruku nezvedl. Fascinující je formulace, podle které ředitel knihovny Ježek pana Kněžínka donutil podepsat protokol o hlasování. To mu držel u hlavy pistoli?

 

Co to na nás pan primátor zkouší?

 

A další věc. V rozhovoru pro MF DNES řekl Pavel Bém: „Myslíte, že předsedkyně poroty Eva Jiřičná za sebe mohla poslat s prominutím nějakého truhlíka?“ Čímž nám sděluje, že on truhlíka poslal, totiž svého zástupce Jana Kněžínka. Pan primátor neměl asi na takové rozhodování čas. Nebo náladu… Jsem zvědav, jak nyní vysvětlí, že v Praze o památkách rozhoduje truhlík, který ani neumí správně hlasovat, neboť jsme se také dozvěděli, že kdyby tam primátor byl, tak by ruku nezvedl. To neměl ani čas instruovat svého zástupce o tom, který z návrhů preferuje? Asi byl právě zaměstnán medializací svého šplhání na střechu světa či bojem za Prahu olympijskou.

 

A premiér Topolánek nedá peníze na knihovnu. Tedy určitě ne na Kaplického knihovnu. Dozvěděli jsme se, že s novou budovou rozpočet vůbec nepočítá. Tak – k sakru – proč nás tak dlouho všichni vodí za nos! Několik měsíců tu běží diskuse o limitech výstavby v Praze, aby nám pak premiér prozradil, že vlastně není vůbec o čem mluvit? Kvůli tomu se utratilo 27 milionů na mezinárodní soutěž? Abychom se nakonec dozvěděli, že nikdo nic stavět nechce?

 

Ne, ne. Tento mráz přichází z Hradu. Chobotnice se nelíbí, To je celé. Za novým postojem ODS je imperativ prezidenta.

 

Proto ze sebe musel primátor Bém udělat ohebnou gumu a premiér Topolánek ňoumu, který nechá měsíce běžet cosi, co nemá naprosto žádný smysl a stojí spoustu peněz. Proto je teď šéf pražských památkářů truhlík.

 

Ale, že jim to jde pěkně…

Autor: Petr Rafaj | středa 17.10.2007 10:04 | karma článku: 23,66 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30