Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

(Dokonce) I s Klausem lze někdy souhlasit

Za prvé nejsem žádný znalec ekologie. To říkám rovnou, takže moje poznámky k proslavenému projevu Václava Klause v OSN na téma globální oteplování berte všichni jako názory laika. Za druhé nemám k prezidentovi pražádné sympatie. To ale neznamená, že by ho měl člověk zadupávat do země vždy a všude. I politik, se kterým bytostně většinou nesouhlasím, může říkat věci jdoucí mi z duše. A za třetí – jako ekonom se dívám na svět svýma očima, mám svůj pohled. V něm jsou pracovní místa a růst velmi důležité, zároveň neříkám, že o nic jiného nejde a po nás potopa. Ale nemůžeme si myslet, že svět lze zachránit tím, že tady zavřeme průmysl.

Na Jizerských horách se podepsaly kyselé deště. Dorazí je globální oteplování?iDnes

Nuže k věci – Václav Klaus poznamenal v New Yorku dvě hlavní věci. První je tvrzení, že nebezpečí oteplování souvisí méně s člověkem a jeho aktivitou a více s přirozeným vývojem zeměkoule, podobné procesy se prostě dějí na Zemi pravidelně. Druhým pak teze, podle které jsou dopady činnosti člověka přeháněny v principu proto, že moderní společnosti milují katastrofické scénáře a vyžívají se v nich.

 

Poznámka k první tezi. Zní mi velmi logicky a existuje pro ni přinejmenším stejně argumentů, jako pro zděšená tvrzení, podle kterých skleníkové plyny produkované člověkem vytvářejí rozhodujícím způsobem onen skleník. Ale to je osobní dojem.

 

Potíž katastrofických scénářů je v tom, že nakonec všechny varianty končí tragédií. Proto je opravdu lidé tolik milují. A proto mají hlasatelé katastrof značný prostor ve sdělovacích prostředcích, větší nežli ti, kdo se snaží vidět věci racionálně. Racionalita je nudná, katastrofy zábavné. Do doby, než se přistoupí na základě těchto scénářů k opravdovým krokům.

 

Jedna věc je rochnit se v děsu ze stoupajícího moře, (což je nesporně reálně nebezpečí, protože berme jako fakt, že ledovce opravdu tají), druhou věcí je chystat se na fakt, že část pobřeží člověk nutně musí obětovat (s čímž je nutno počítat), třetí pak snažit se léčit „příčiny“ a zavřít vysoké pece či cementárny nebo omezit leteckou dopravu a podobně. Katastrofický scénář je fajn do chvíle, kdy se člověk má začít chovat tak, aby podle tvůrců vize zabránil nebezpečí.

 

Když český prezident vyzval k vypnutí klimatizace v sále, vyvolalo to pobavené pozdvižení. Nakolik by bylo ještě pobavené, kdyby se jednání mělo opravdu odehrávat při svíčkách, bez výkonné zvukové aparatury, bez tisíců novinářů, kteří zaznamenají slova politiků a pošlou je do světa? Bez těch šílených energetických nákladů, které nutně zase o něco popostrčily oteplování – tedy pokud mají příznivci této teorie pravdu…

 

Václav Klaus má dar dodat do své racionality tolik koření (trochu provokace, trochu demagogie), že tuto racionalitu dokáže dopravit k uším lidí. Proto ho přívrženci katastrof tak silně nesnášejí a proto je vyhledávaným mluvčím k tématu. Já opravdu nevím, kdo má pravdu a nakolik je oteplování důsledkem toho či onoho. Ale rád slyším také jiný hlas, nežli věrozvěsty konce lidstva z vlastní viny.

 

Bavme se raději o tom, jak se vypořádat s následky oteplování. Bavme se o tom, jak naše děti připravit na svět, který možná bude v mnoha věcech méně pohodlný a drsnější nežli ten náš. Bavme se o tom, jak příští generace připravovat na svět, který bude muset hodně šetřit, vyrovnat se s klimatickými změnami, s bláznivým počasím… Trávíme roky tím, že se hádáme, co jsou příčiny. Jestli za něco můžeme a můžeme to ovlivnit, nebo jsme jenom figurkami ve hře přesahující naše technologické a energetické možnosti. Já to osobně cítím spíše jako druhou možnost.

 

Země je mocnější než my. Neučí se žít ona s námi, učíme se žít my s ní. A i kdyby měli katastrofisté pravdu, nemáme recept, jak změnit naši společnost a způsob života tak, abychom zahájené procesy zastavili. Když použijeme navržené radikální recepty, zhroutí se náš způsob života. Bude to konec civilizace tak, jak ji známe. Dosáhneme stejného výsledku, jaký věští katastrofisté.

 

Jedinou reálnou cestou je tedy snaha čelit dopadům oteplování. O tom by měly být konference.

Autor: Petr Rafaj | středa 26.9.2007 15:42 | karma článku: 21,88 | přečteno: 871x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik