Čunek, nositel Oscara za nejlepší herecký výkon, ale nepřesvědčivý

„Děkuji své manželce, děkuji svým kolegům z KDU-ČSL, děkuji Bohu za to, že mě stvořil, děkuji i kočce Míce, která mě v šesti letech zle poškrábala a tím mě připravila na těžké strádání minulých měsíců,“ poplakal si Jiří Čunek u mikrofonu (trochu to parafrázuji, ale jenom trošku). Jako kdyby přebíral Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli…

Jiří Čunek se cítí jako vítěz. Z jeho pohledu je to pochopitelné. Ale bez politických souvislostí a bez dalších útoků a dělání si legrace z jeho sklonu k patetičnosti: jaký je opravdu současný obraz Jiřího Čunka, místopředsedy vlády České republiky a předsedy KDU-ČSL? Změnilo se na něm něco po rozhodnutí Arifa Salichova zastavit trestní stíhání a neobvinit ho?

Snažím se být maximálně objektivní i přes diametrálně jiné politické zásady, které v porovnání s panem Čunkem vyznávám, třebas přes fakt, že jsem levicový liberál a on pravicový konzervativec, což je hodně velký rozdíl. Od toho všeho odhlížím a pokuste se o to stejné, pusťte z hlavy politické preference. Ať to přebírám zleva, zprava, zdola či shora, pořád docházím ke stejnému výsledku – nesedí mi to, nemám pocit, že bych dostal kvalitní a korektní vysvětlení. Nechce se mi ani opakovat proč. Těch věcí je tolik a byly popsány tolikrát…

Mám z toho jediný celkový pocit, že to není v pořádku. Ten je nejsilnější a zůstává. Pochopitelně bych jako politik dbalý především zájmů státu a společnosti měl nyní říci, že je třeba respektovat orgány činné v trestním řízení a důvěřovat jim, jejich politické nezávislosti, jejich korektnosti. Ale lhal bych tím hlavně sám sobě, protože v tomto konkrétním případě jim nevěřím. Nevěřím jim jako občan a tím jsem především. Občané jsme všichni, politika je povolání.

Triumfální radost Jiřího Čunka a jeho „děkovačka“ mě nepřesvědčily ani nedojaly. Je mi líto, ale dokonce spíše naopak, stejně jako výhružka státního zástupce Salichova, že zruší svoji tiskovou konferenci pokud ji budou televize vysílat přímým přenosem či jenom natáčet. Je to jedno s druhým a nic z toho nevyvolává sympatie a klid.

Opravdu nechci přilévat ohně do ohně, zpochybňovat všechno kolem sebe. Proto tento text uzavírám výsledkem hlasování čtenářů na iDnes s datem 8. srpna 2007 ve 12:30. Na otázku „Ukončil podle vás žalobce Čunkovo stíhání na nátlak politiků“ odpovědělo v tu chvíli 9765 lidí ANO a 4865 lidí NE.

To by si měl pan Čunek přečíst před tím, než začne děkovat – pro politika je přece podstatné, zda je důvěryhodný pro národ, občany, voliče, zda dokázal přesvědčit ty, o které tady jde především. A to se mu – navzdory Arifu Salichovovi – zjevně nepovedlo.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Rafaj | čtvrtek 9.8.2007 1:03 | karma článku: 22,26 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30