Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A kdo se tedy nacpává hranolky?

Cituji anketu iDnes z 15. října, stav kolem půl desáté ráno: často jí hranolky ve fastfoodech 168 respondentů, jenom občas 1325 a vůbec 2290. Nemohu si pomoci – ale v tom případě vidím velkou záhadu: Jak to, že ty rychlo – pojídány ještě existují? Nevšiml jsem si, že bych cestou kolem KFC nebo McDonald´s viděl pusto a prázdno, naopak. Bývá tam pěkně plnoučko. Jistě – otázka zní, co to znamená „občas“. Je to v běžném jazyce respondenta jednou za měsíc nebo to znamená dvakrát týdně? Asi to druhé. Pro správného studenta je totiž hodně „in“ koupit si k obědu burger, hranolky a colu.

Hranolky signalizují náš vztah ke světu více než si myslímeiDnes

A tradiční máslo se dostalo na cenu kolem 40 korun za čtvrt kila. Mléko totiž letí nahoru. Stejně tak mouka, tedy chléb či pečivo.

Spojuji dohromady dvě věci, které okatě nesouvisejí, ale ona tam souvislost přece jenom je. Dostanu se k ní.

Nehodlám brojit proti fastfoodům, je to každého věc, jak se stravuje. Pobavila mě ta míra „studu“ (či jak to nazvat), která v nás přetrvává a brání nám přiznat si, že se chováme stejně, jako všichni ostatní spotřebitelé ve vyspělých zemích. Kupujeme si věci, které nepotřebujeme za peníze, které nemáme, místo vychutnání si jídla hltáme kaloricky příšerné pseudo karbanátky v čemsi, čemu se eufemisticky říká houska. Zajídáme to hmotou vzdáleně pocházející z brambor, což kdysi Francouzi nazvali pommes frites, ale mysleli tím smažené brambory, nikoliv umělohmotné podlouhlé hranoly prohnané děsivě přepáleným tukem.

Ano – slovo pomfrity vážně pochází z francouzštiny, jazyka gurmánů. Jenom přišlo o původní obsah.

K tomu máslu. A potravinám vůbec. Děje se to,co už dlouho mnozí předvídají a čemu se jen těžko dalo úplně vyhnout. Stojíme před cenovým šokem taženým potravinami, který se přenese do mnoha jiných oblastí. V potravinách to už dlouho vře, roky byly brzdou celkové inflace, jejich cena stagnovala bez ohledu na všechno ostatní, protože byla zmražena silnou konkurencí. Ale teď? Spojí se výsledky řady jednotlivostí – poptávka roste, ceny energií se utrhly z řetězu, polštáře zvyšování efektivity a tvrdého boje mezi výrobci i prodejci se vyčerpaly. A do toho Topolánkův batoh reforem s růstem DPH a všemi možnými dalšími jednotlivostmi.

Podobně jako zavíráme oči před faktem, že hranolky se staly opravdovým národním jídlem, nechceme vidět příznaky inflace se spojenými důsledky a dopady na většinu obyvatel. Je to podobný „stud“. Všechno, co přijal parlament v posledních měsících, jsou opatření zmatená a v důsledku zasáhnou proti růstu ekonomiky. Během několika měsíců se projeví na životní úrovni více než osmdesáti procent občanů negativní vlivy jak do značné míry objektivního vývoje, tak i „reformních“ (to je stejně nepatřičné slovo, jako nazývat hranolky pommes frites) kroků státu. Hlavním důsledkem jistě nebudou hladovějící – na to je český sociální stát založen dostatečně hluboce, aby ho bylo možné destruovat s takovou rychlostí.

Ale změní se nálada, která je roky naladěná na optimistickou vlnu. Očekávání mají v hospodářství enormní význam a jak je lidem vlastní, dokáží se měnit téměř přes noc. K tomu se nyní blížíme. K poznání, že to, co si kupujeme, již nejsou staré, dobré, sice ne moc dietní, ale nesporně chutné a nikoli zdraví nebezpečné pommes frites, čili smažené brambory, ale přepáleným tukem nasáklé, spíše polystyrénové hranolky.

Autor: Petr Rafaj | pondělí 15.10.2007 12:51 | karma článku: 14,01 | přečteno: 1679x
  • Další články autora

Petr Rafaj

Dálnice D 47 – a bude hůř…

Se slovy: hlavně tam necpat plány ani termíny, milión sem, milión tam, spojili mistři absurdního dramatu Beckett a Ionesco síly a v poněkud povznesené náladě usedli a stvořili scénář stavby dálnice D 47. Alespoň to tak vypadá. Vždyť jak jinak vysvětlit takové podivnosti, jakými byla například sázka Milana Šimonovského či stále se odkládající termín dokončení? V poslední době se sice zdálo, že na konci klimkovického tunelu je vidět pomyslné světlo a dálnice z Lipníka do Ostravy se konečně dočkáme, ale teď světélko začalo skomírat a hrozí dokonce, že zhasne úplně.

30.4.2009 v 15:21 | Karma: 15,24 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Zachovejme letiště budoucím generacím!

Egypťan Sinuhet, hrdina stejnojmenného románu od Miky Waltariho, se v mládí zamiloval. A postupně své vyvolené přinesl prakticky všechno, co mělo nějakou cenu, přičemž bral jak z majetku svého, tak i (to hlavně) z majetku svých rodičů. Láska přitom opětována nebyla. Podobně se chová i naše vláda (respektive vláda v demisi). Ta se již před léty zamilovala do idejí Adama Smithe a Davida Ricarda, a na oltář této lásky přináší stále nové a nové dary. Stejně jako Sinuhet tak nečiní ze svého, ale z cizího majetku – tentokrát jde ovšem o bohatství nás všech. Posledním projevem okouzlení pánů Topolánka a Kalouska ideou volného trhu bez přívlastků je zamýšlený prodej ruzyňského letiště.

30.4.2009 v 10:40 | Karma: 10,95 | Přečteno: 1864x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Ženy! Vraťte diplomy! A hned!

Ženy jsou mizernými chirurgy a vůbec celkově horšími lékaři, tvrdí v posledních dnech jejich mužští kolegové na stránkách novin. Jestli my na to ale nejdeme tak nějak celkově špatně...

3.3.2009 v 8:59 | Karma: 27,74 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Politika

Petr Rafaj

O kamionech, nezařazené poslankyni a rozpletení gordického uzlu

Stará legenda vypráví, že kdysi dávno přijel do Frýgie sedlák Gordius na voze slunečního boha. Lid Frýgie jej vybral za krále a Gordius z vděčnosti věnoval vůz bohu Diovi a uvázal jej v chrámě uzlem z dřínového lýčí. Uvázal přitom tak složitý uzel, že jej nikdo nedokázal rozplést, a gordický uzel se stal synonymem pro složitý, obtížně řešitelný problém. Takovým gordickým uzlem je i stávající podoba kamionové dopravy. Kříží a proplétá se zde mnoho různých zájmů a také není na první pohled patrné, kde oprávněnost požadavků jednotlivých skupin začíná a kde končí. Přesto je povinností nás politiků gordický uzel kamionové dopravy rozplést.

2.3.2009 v 13:40 | Karma: 10,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Petr Rafaj

Šest tisíc za pediatra

Ať si vzpomínám, jak si vzpomínám, tak poplatky ve zdravotnictví měly být regulační. Tomu rozumím tak, že měly regulovat. A když se reguluje, tak se většinou snižuje spotřeba, přinejmenším tak to bylo myšleno ve zdravotnictví. Tak proč nyní pediatři pláčou, že po zrušení plateb od dětí přijdou o peníze?

17.2.2009 v 13:51 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2181x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Jsem poslanec a většinou se za to nestydím. Ekonom, sociální demokrat - ani za to se nestydím. V poslední době jsem na to stále více hrdý.

Seznam rubrik