Zaslepenost voličů - fanatismus, nebo osobní selhání?

Tvrdošíjnost, s jakou skupiny voličů hájí své favority i poté, co se tito na nových postech začnou chovat jako křupanští papaláši je nepochopitelná. Člověk nabývá dojmu, že spolu s lístkem vhodili do urny i zbytky svého rozumu.

Znáte to jistě také. V hospodských, internetových a jiných diskuzích se člověk dozvídá takové "argumentační" ekvilibristiky v obhajobě různých politických sviňáren, že až si říká, jestli se jeho oponent nezbláznil, anebo nebyl imperialisty přiotráven Novičokem, jako hrdinný proletářský novinář Milan Rokytka na povolebním rautu Miloše Zemana. 

Klasikou mezi takovými slovními excesy je tvrzení, že Stračí hnízdo Andreje Babiše bylo postaveno pro obyčejné lidi a slouží mladým rodinám s dětmi. Letmým proplácnutím strejdy googla si každý může přitom lehce ověřit, že Čapák je kongresové centrum pro podnikatele, kde se oběd pro jednotlivce pohybuje kolem 800kč a jedna noc je za 4 500kč.

Dalším slovním exhibicionismem je sdělení, že Miloš Zeman říká jen svůj názor, to když evidentně lže, anebo že se nebojí říct pravdu do očí, to když mluví jako kanál a všechny okolo sprostě uráží. Evergreenem je potom unisono papouškování, že kritika je vždy politicky účelová, a že je jen frustrací z toho, že protikandidát neuspěl ve volbách.

Přemýšlel jsem o tom, proč jindy vcelku chytrý a objektivní člověk má potřebu takto veřejně ze sebe dělat Hurvajze a došel jsem k jedinému logickému vysvětlení. Ten člověk nehájí onoho politika, nýbrž sám sebe. Ano, on omlouvá vlastní selhání. Víme, že mozek má tendenci v krizových situacích vytvářet paralelní realitu a umí sám sebe ochránit tím, že zkresluje fakta a naprosto účelově překrucuje pravdu tak, aby byla co nejméně trýznivá a nezpůsobovala svému nositeli mučivou bolest. Žádný blbec si nepřipustí, že je inteligenčně podprůměrný, pouze to, že se oproti jiným nezajímá o informace, které ho neinteresují, protože je nepotřebuje. Za to si namlouvá, že vyniká zase v jiných oblastech, které ovšem nejsou veřejně tolik patrné. Třeba ve zručnosti. Nebo tím, že hned tak na všechno neskočí. To když třeba nerozumí jen trochu odbornějšímu obsahu zprávy v novinách. Anebo si nalhává, že sice neměl tolik šancí studovat jako jiní, za to však používá selský rozum, který se cení víc.

A přesně na stejném principu pracuje i mozek voličů všech těch politických průserářů, zlodějů a tunelářů. Takový volič si nepřipustí, že i přes logické výtky oponentů, přes notoricky známé varovné signály a blikání červených kontrolek naletěl při volbách primitivnímu prodejci hrnců, který mu prodal plechový aušus za třicet tisíc. Že u koupi zrezivělého auta sežral stav tachometru 25 000km, že u půjčky 5000kč na hubu podepsal bianco směnku na 20 000kč, že od snědé obchodnice koupil mezi dveřmi bytu zaručené 14ti karátové zlomkové zlato za 57 000kč jako rezervu na stáří.

Mnohdy se v nitru vysmívám oněm diskutérům, kteří nakvašeně přiznávají, že je ČSSD zklamala stejně jako předtím ODS a že už je volit nebudou, přesně jako dali takhle za vyučenou dříve už KDU a Starostům předtím ještě bůhví komu. Říkám si, cožpak oni nemají v hlavě určitý politický směr, že takto oscilují? Ale na druhou stranu jsou mi zase sympatičtější, než ona betonová hlava, která mi s vážnou tváří tvrdí, že Babišovi jde jen o blaho prostého dělníka a že vymete všechny ty daňové zloděje, dotační podvodníky a oligarchy z vrcholné politiky. Protože mít svůj vlastní názor zní hrdě, ale v praxi to vypadá mnohdy všelijak.

Autor: Petr Burian | sobota 5.5.2018 1:37 | karma článku: 29,11 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45

Petr Burian

Příběh o rasismu

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72