Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přiokrádání

Promiňte mi ten nezvyklý češtinářský novotvar, ale nemohl jsem jinak. V nejnovějším tažení Jany Maláčové za spravedlivější "olupování" záslužnějších důchodců pro dobro těch chudších se opravdu jedná o postupné okrádání v čase.

Ale zase nutno na její obranu říct, že ty sociální kotrmelce v její hlavě nejsou čistě jejím vynálezem, nýbrž že jimi naplňuje dlouhodobou linii celé rodné ČSSD. Ta byla ohledně důchodů shrnuta v létě 2017 ve studii s názvem Penzijní reformy od Chile po středovýchodní Evropu. V ní se zjednodušeně říká to, že ČSSD dělá všechno sakra dobře a je oproti pravičákům vždy o krok kupředu a po boku chudých a potřebných, které ochraňuje. Mimo jiné se z jejího závěru dozvíte, že průběžný důchodový pilíř je dlouhodobě v pohodě udržitelný, netřeba velkých reforem typu soukromých pilířů a postačí jen drobné kosmetické úpravy. Těmi jsou  zvýšení odvodů na důchody, posunutí odchodu do penze, posílení soukromého III.pilíře a snížení náhradového poměru. Tuto ideovou vychytávku potom za bouřlivého potlesku sjednané klaky představila dělnému lidu rukou společnou vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

https://www.opojisteni.cz/pojistny-trh/vyvoj-trhu/studie-vlady-cesky-penzijni-system-je-udrzitelny/

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/analyza-studie-vlada-penze-duchody-system.A170720_171746_ekonomika_hm1

Čas kormidlem škubnul a po dvou letech vláda složená z ANO a ČSSD zjistila, že důchodový pilíř je sice udržitelný, ale důchody už ne. Poměr výdajů na důchody oproti HDP klesl z 9,5% za ODS (2012-2013) až k dnešním 8,3%. Důchodcům je třeba přidat, o tom žádná, ale kde brát a přitom nekrást? ČSSD a ANO mají i v tomhle jasno. Brát a krást!

Jako první nakopávačku nahodila ministryně PaSV Jana Maláčová (ČSSD) tezi o tom, že je diskriminační, aby ženy pobíraly v průměru nižší důchody než muži. V pravdě o žádnou diskriminaci podle pohlaví vůbec nejde, protože ženy obecně odvádějí do systému méně, tedy je logické, že mají vypočteny i nižší důchody, ale semínko je už zaseto. A na výkřik o diskriminaci se přiváže i nově vzniklý pseudoproblém: Jak vyřešit, aby ženy neměly nižší důchody než muži? 

Vskutku netuším, proč by se toto mělo řešit. Je to jako chtít srovnat platy lidí z částečnými a plnými úvazky z důvodu nějaké optické nespravedlnosti. Ale vláda moc dobře ví proč to dělá. Je to kvůli sociálním dávkám, které poté osamělá žena pobírá třeba na dorovnání nákladů bydlení, nebo hmotnou nouzi. A kdo jim to má zaplatit? Ti s vysokými důchody, samozřejmě. A jak? Skrze snížení náhradového poměru. A pramálo záleží na tom, že ženy na mateřské, což je jeden z důvodů jejich výpadku odvodů důchodového pojištění, pobírají po tu dobu rodičovský příspěvek, méně příjmoví zase různé sociální podpory, o kterých se těm s jen o málo vyšším platem ani nezdá a že ženy se dožívají v průměru o 6 let vyššího věku, čímž je objem vyplácených důchodů zase srovnán. Prostě ne.

Náhradový poměr je, laicky řečeno, první důchod děleno poslední výplata a říká nám, jak velký podíl penze dostanete za odvedenou práci, vyjádřenou v korunách. Výpočet důchodu je poměrně složitá záležitost, ale jeho dva aspekty jsou hlavní. Prvním je pevná část, stanovená 10% z momentální průměrné mzdy a tou druhou zásluhová složka, daná určitým koeficientem vyjadřujícím, kolik a jak dlouho jste ostatním přispívali. Náhradový poměr lze potom uskřípnout právě tím, že pevnou část navýšíme a tu zásluhovou ponížíme, čímž těm s menšími odvody k důchodu polepšíme a ty víceplatící o tuto částku zase okrademe. Je to prakticky jako v té říkance "měla babka čtyři jabka..."  a ČSSD to nazývá "rozpočtově neutrální řešení". To znamená, že vláda si za přidání méněpříjmovým zaslouží uznání a ti více odvádějící a okradení potom přídomek nenažraní boháči. Systém, potažmo vládu, to nic nestojí protože tentokrát si nakradené výjimečně nenechala, nýbrž ho obratem zase rozdala. Zkrátka měl jsi čtyři jabka a já jen jedno a simsalabims, máme oba stejně, ale ty jsi u toho ještě navrch i blbec.

A jak jsme na tom s oním náhradovým poměrem v porovnání s Evropou? Jsme na 16 místě z 28 od rovného ocenění zásluh směrem dolů k tobě seberem a tomu přidáme. Náhradu za odvedené příspěvky do důchodového pilíře dostanete ve výši nějakých pouhých 51%, přičemž platí ta neúměra, že kdo víc přispíval, tím poměrově nižší penzi dostane a naopak ten, který se vysokým odvodům lišácky celý život vyhýbal dostane i kus jeho důchodu.  Celé se to potom jmenuje "sociální spravedlnost" a je to stejný princip, který ČSSD už dlouho prosazuje i v daňové oblasti skrze progresivní zdanění.

https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/statni-rozpocet/hospodareni-systemu-duchodoveho-pojisten

https://www.mesec.cz/clanky/na-duchody-se-nesaha-penzijni-system-ma-problem-ktery-politici-dale-prohlubuji/

https://www.finance.cz/500483-duchod-nahradovy-pomer/

https://www.novinky.cz/domaci/500570-jak-vyresit-aby-zeny-nemely-nizsi-duchody-nez-muzi-ministerstvo-pripravi-tri-varianty.html

https://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621526

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Burian | pátek 22.3.2019 16:56 | karma článku: 32,19 | přečteno: 1065x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1865x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2154x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1796x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik