Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravičák

Bořek Šípek, náš světoznámý architekt a designér, pro jakýsi časopis jednou prohlásil: na západě vám v lepší společnosti nikdy nikdo nepřizná, že je pravičák. Je to něco nepatřičného, stigma špatnosti. Kdo je tedy pravičák?

K napsání blogu mne inspirovalo vystoupení Petra Fialy v duelu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov 31.5.2018. Předseda ODS v něm několikrát zdůraznil co to je a jak má vypadat pravicová politika. Tedy vlastně to, jak přemýšlí pravičák. Jeho krystalicky čistý styl projevu, jasná argumentace a srozumitelnost dává tušit, že je to politik na svém místě. Následující řádky vychází z mého subjektivního postoje a pohledu na svět. Ano, cítím se být pravičákem.

V prvé řadě chci předeslat, že rozhodně neodvrhuji lidi podle jejich příklonu nalevo. Naopak mezi mými přáteli jsou většinou levičáci. Lidí s rozumným levicovým názorem si vážím. Také vím, že regulace a státní zásahy jsou nutné, ovšem v míře nezbytné. Jde spíše o míru vkusu za účelem funkčnosti. Také nejsem pro absolutní džungli trhu, zmírání nepotřebných a slabých kusů bez pomoci na ulici. A pokud budu psát o levičácích negativně a pohrdavě, potom vězte, že mám na mysli ony turbolevičáky, kteří si pod pojmem přerozdělování představují toliko okrádání těch, co prostě něco mají.

Who is who

Nebudu vás unavovat profláknutými definicemi. Pravičák je prostě ten, který řeší systém jeho základním nastavením, levičák potom až důsledky jeho regulací. Když se motor bude přehřívat vlivem vysokých otáček, pravičák sníží otáčky a za ušetřené peníze na palivu zlepší vlastnosti stroje. Levičák přidá druhý chladič. A zvýšené výdaje na palivo vyřeší tak, že zvedne otáčky aby víc vydělal. A pak přidá třetí chladič. Pravičák se domnívá že blahobyt nám poskytuje dobře nastavený systém, na kterém se podílí všichni lidé a kteří jsou odměňováni přirozeně podle svého podílu na něm. Levičák je toho názoru, že blahobyt vzniká přirozeně činností všech lidí, ovšem zisk z něj je přerozdělován nespravedlivě a proto se musí direktivně řídit. Pravičák si myslí, že zákony trhu a společenské ekonomiky by měly platit vždy a všude pro všechny stejně, levičák, že jak kdy a jak pro koho. Pravičák chápe, že umělým navyšováním mezd se budou současně zvedat i ceny, levičák, že umělé přerozdělování je přirozené a za zvyšování cen můžou zlí kapitalisté a proto je třeba regulovat i je.

Nižší formou života jsou potom ultralevičáci, tedy komunisté a všichni ti Bolševici, Marxisté, Maoisté a vůbec výkvět levicového intelektuálního hlupáctví, kteří ve snaze, aby prostí lidé netrpěli nedostatkem a bezprávím, povraždili na 100 milionů lidí, z toho nejméně polovinu pomocí hladomorů a koncentráků. Ach ano, a nacisté, věrni to ideoví bratři komunistů. A nenechte se mýlit jejich řevnivostí. Vždyť i mláďata hyen se zabíjejí mezi sebou. 

„Jsme socialisté. Jsme nepřátelé dnešního ekonomického systému a jeho vykořisťování slabých, nespravedlivých platů, hodnocení lidské bytosti podle majetku místo podle práce. Jsme odhodláni tento systém zničit za všech podmínek.“ A.Hitler, prvomájový projev, 1927

„Je na čase, aby buržoazie opustila jeviště dějin. Její místo zaujme pracující třída, která byla dosud utlačována...“ Geobbels, předvolební leták

https://kremlik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=417282

Líná huba, hotové neštěstí

A tomu všemu odpovídá i levicová rétorika. Jak už z perexu víme, být na západě pravičák, znamená ve "slušné" společnosti mít cejch haisla. Je to ten, který by nechal nemocné zmírat bez léků v hromadných lazaretech, dělníky o hladu dřít 16 hodin, sirotky by označoval čísly a prodával na tržišti, bezdomovce házel do společných jam. 

Být naopak levičákem znamená být zadarmo oblíbený. Levičák si automaticky uzurpuje všechny metály světa, jako je soucítění se slabšími, lidskost, solidaritu, spravedlnost, sociální výdobytky a světový mír. Ovšem jak jsme si už ukázali výše, 100 milionů obětí ultralevice je monstrózní výsledek, kterého by pravičáci nedosáhli ani kdyby svá města bombardovali plošně pět let v kuse. Koneckonců "blahobyt" Venezuely, Kuby, KLDR aj. budiž nám trvalou výstrahou. O lidskosti a spravedlnosti už nemá cenu vůbec mluvit a co se týče té solidarity, v tom vynikají posledních 200 let naopak ti nejbohatší. Snad všechny (většina) významné vynálezy, kulturní díla, stavby či učence sponzorovali boháči svými investicemi, či mecenášskými dary. Jistě, i levicová inteligence vzešla zhusta z řad boháčů. Marx, Lenin, Castro, Che Guevara a mnozí jiní pocházeli ze zámožných rodin. Ale právě proto, že byli vychování v dostatku bez vlastního přičinění vyrostlo v nich přesvědčení, že bohatství vzniká tak nějak samo od sebe přirozenou lidskou činností a proto je ho třeba přerozdělovat všem. Násilím, samozřejmě. O sociálních výdobytcích pro dělný lid potom nejlépe vypovídá přístup takových velkopodnikatelů, jakými byli Baťa, Křižík, Rothschild, Citroen aj.

Aby se turbolevičák mohl sám identifikovat, k tomu si potřebuje vymezit nepřítele. Tedy druhou stranu mince. A tak je v kursu věčné špačkování na vykořisťovatele, nízké mzdy, montovny (ve kterých se paradoxně berou ty nejvyšší mzdy v ČR), lichváře, Kalouska (ten bude mít jednou pomník) a bůhví co ještě. Ale to nestačí. Ke zdůraznění výjimečnosti vlastního postoje je třeba nepřítele nafouknout do obludných, bulvárních rozměrů. Jak praví jedno staré indiánské přísloví: jsi tak velký bojovník, jak velkého máš nepřítele. A tak tu máme primitivní kapitalismus 18.století, nenažrané bankéře, rozkradenou společnost, otroky, miliony lidí pod hranicí chudoby (je ovšem zajímavé, že onu hranici údajné chudoby si určili sami levičáci), obchodníky s chudobou, matky samoživitelky trpící hladomorem, genderový rasismus, sexuální diskriminaci, vyloučené domy, lokality i lidi, cenzuru, totalitu  a 70% xenofobní hnědé společnosti plné nácků. To podle toho, jakou masku zachránce lidstva si zrovna onen mesiáš s Wintonovým komplexem nasadí. Je zajímavé, že v rámci boje proti paušalizování je paušalizace hlavní zbraní levice, ale to už tak nějak patří k té výjimečnosti.

Za koblihu budu objektivní s jakýmkoliv blábolem

Je pozoruhodné sledovat turbolevičáka, jak zjevnou lež vydává za objektivitu. Socialismus měl prý i řadu dobrých věcí, Marx byl především filosof a chtěl pomoc nejchudším, dělaly se i chyby, byla to taková doba, nemůžeme to takhle jednoznačně říct. Ale ano, můžeme! Protože jinak se časem dostaneme k tomu, že: za 70 mio povražděných čínských obyvatel komunisty můžou kapitalisti, páč kdyby se chovali lidsky, žádná revoluce tam ani bejt nemusela, za vlny hladomoru v Sovětském Rusku může západ, že nebyl vstřícný k převzetí moci prostým lidem, za gulagy taky, páč ty vznikly díky reakcionářům, ke spolupráci s Hitlerem byl Stalin donucen kvůli intrikám západních mocností, napadení Polska bylo toho důsledkem, v 68. si SSSR pouze hlídalo svoje teritorium kvůli studené válce, kterou rozpoutal západ atd. Falešnou objektivitu totiž používají tito vykukové jako druh lži. A když ne zkraje, tedy odprostředka, jak se říká a tak tu máme: zmatené a vystrašené migranty, kteří táboří na hřbitově, kde rozdělávají ohně, odhazují odpadky a kálí na náhrobky. Ti samí za pár dní hází vystrašeně kameny na pořádkové hlídky, projíždějící řidiče a demolují ubytovny. Zdemolované sídliště, vyrabované byty, po kolena odpadků kam jen oko dohlédne a může za to frustrace ze sociálního vyloučení. Máme zde oběti lichvářů, kteří si podvodně nabrali milionové půjčky, protože jim nikdo nevysvětlil, že půjčka se splácí. Máme zde dlouhé roky nezaměstnané rodiče, kteří se ze studu za svou chudobu schovávají před vlastními dětmi v nonstopech za sklenice s alkoholem. Máme zde bezdomovce, kteří sice už ztratili chuť žít, ale naštěstí jim ještě chutná cigárko a krabicák.

Objektivita není to, že ke každému zločinu Ruska musím vypsat jeden zločin USA. Není to to, že zjevnou nepravost neodsoudím, protože bůhví jak to bylo a není kouře bez ohýnku. Není to ani to, že chudý je vždy oběť a boháč agresor, a když to tak není, tak to bude tak nějak podobně. Objektivita je umění zaujmout vlastní postoj, jasné ano, či ne, pokud jsem si jistý, pokud to je v souladu s mým svědomím. A pokud vycházím z relevantních indicií, samozřejmě. Říct, že lidský řetěz odpůrců hry Naše násilí, vaše násilí na jevišti bylo stejné jako nacistické řádění v Německu ve 30.letech (prohlásil ředitel divadla Glaser) je stejný myšlenkový potrat na bázi bulvárních výkřiků jak o tom hovořím výše.

Z cizího krev neteče, tak ho klidně bodnem třikrát

Levičák stojící na piedestalu své univerzální dobroty a jedinečné pravdy, a ona přeci lidskost a solidarita jimi jsou, také automaticky předpokládá, že i jeho páky na změnu světa jsou veskrze tím nejspravedlivějším, co může lidstvo potkat. A taky nezpochybnitelné a samosebou že legální. Vzpomínáte na jedinou vědeckou pravdu komunistů, jímž bylo Marx-Leninské učení? Tak asi tak (mimochodem, stálo pevně na nenávisti, což byla jedna z prvních vět onoho veledíla). A tak se samozřejmě bere jakékoliv okrádání schopnějších a přičinlivějších za naprosto legitimní zdroj sociální spravedlnosti. Potom se nelze divit, že turbolevičák ani nepotřebuje nic vysvětlovat a argumentovat k takovým paskvilům, jako jsou progresivní a sektorové zdanění, solidární daň, sociální bydlení pro neschopné, bezpodmínečný příjem pro všechny, obědy zdarma, MHD zdarma, dávky na dojíždění do práce, plný plat v nemocnosti, daň na drahá auta a luxusní zboží, povinné odevzdávání neprodaných potravin a bůhví co ještě. Oni o tom vlastně ani diskutovat nemohou, protože tomu nerozumějí, takže jediný jejich argument je ten, že někdo něco prostě má a jiný ne. A tak mu to v rámci spravedlnosti sebereme. Když se pak takového človíčka optáte, co znamená kolonka Základ daně po první slevě na jeho výplatnici, tak neví. Asi zas nějaké Kalouskovo okrádání, ne? A od toho se odvíjí i celá štoudev fatálních omylů, ve kterých trvale žijí a které formují jejich křivý pohled na svět. Věta: ODS dělala zákony jen pro bohaté, je v nich tak zakořeněná, že ani nepřemýšlí o tom, jak by měl takový zákon asi vypadat, aby z něj boháč získával a chudák platil. Když se turbo levičáka optám, jaké tedy zákony pro bohaté ODS zavedla, vyjmenuje mi nejčastěji fotovoltaiku, exekutorský zákon, korunové dluhopisy a II. důchodový pilíř. A jako návdavek mi připomene, že bankéři v USA rozpoutali světovou realitní krizi, že zahraniční velkokapitalisti platí daně jinde a od nás vyvádějí dividendy pryč a že kapitalismus může za řepková pole, zrušení našich chovů a celého zemědělství.

Hluboký omyl. Výše zmíněné zákony zavedla levice a ODS je buď zrušila, nebo alespoň zmírnila. Důchodový pilíř měl tomu průběžnému ulevit a zvýšit spravedlivě důchody všem (dnes se nesmyslně vyplácí až 10 miliard do soukromých účtů III. pilíře formou bonusů a daňových úlev. Podle výše spoření, tedy nejbohatším nejvíce). Realitní krizi v USA způsobilo levičácké nařízení schvalovat hypotéky i chudším lidem v rámci hesla: bydlení pro každého, a odtud se ta hypoteční Venezuela přelila do celého vyspělého světa. Zahraniční kapitál v ČR platí daně samozřejmě u nás ze zákona a dividendy jsou dvakrát zdaněný výnos zmíněných zahraničních investic, které i po té zůstávají stále u nás a produkují zaměstnanost, tržní obrat a nemalé daně pro náš rozpočet. Řepku, stav chovu a pěstování plodin u nás potom pokřivily euroregulace, eurodotace a neustálé nařizování nějakých výkupních cen. Tedy vše čistě levičácká salta mortale.

Ale ona ta pomatenost turbolevičáků jde kolikrát až do absurdit. A tak v rámci sociální spravedlnosti volí ve volbách největšího kapitalistického oligarchu a z jejich pohledu vykořisťovatele non plus ultra. V rámci obhajoby totalitních režimů se odvolávají na právo svobody slova. V boji za svůj názor požadují plošnou cenzuru jiných názorů. V obhajobě lidství bagatelizují a doslova zesměšňují oběti zločinů ať už minulosti, nebo současnosti.

Co říct závěrem. Ano, jsem pravičák. Myslím si, že dobře nastavený trh, jen nezbytné regulace, právo měřící stejným metrem pro všechny a jeho vymahatelnost a svoboda v činech i projevu jsou tou hybnou plachtou našeho korábu. Že není možné zákony měnit každou sudou neděli tak, jak se to zrovna hodí, není možné, aby si byl někdo rovnější jen z toho titulu, že je lempl, není možné, aby obsazení cizí nemovitosti bylo jednodušší než ukrást bicykl, není správné, aby parazit byl nazýván potřebným a pracující zlodějem. Aby ten, který úmyslně nesplácí své závazky byl oběť a ten, který mu věřil byl lichvářem a vykořisťovatelem. Jsem proto, aby se sociální dávky vyplácely podle koeficientu zásluhovosti tak, jak se vypočítává starobní důchod. Tedy základní část násobena tím kolik a jak dlouho žadatel přispíval. Jsem proto, aby se zjednodušila nesmyslná byrokracie, daně z už dvakrát zdaněného majetku, aby platila nedotknutelnost soukromí i živnosti.

Níže dávám video s duelem Petra Fialy versus Jaromír Soukup. Musím přiznat, že mě Soukup příjemně překvapil svým přístupem, měl jsem o něm po zkušenostech horší mínění. Předseda ODS tam mluví brilantně. Příval argumentů, jasných vizí a konkrétních činů. Žádné ono Sobotkovo: vyvoláme o tom diskuzi, budeme o tom debatovat, musíme chránit naše lidi. A žádné Babišovo: nerozumím tomu, nechápu to, nevím o co vám jde. Rozumím tomu, že nebudete mít náladu sledovat hodinu a půl žvanění někoho, kdo vás nebere a koho nevolíte. Tedy si to alespoň zkuste bodově přeskákat myší. Dík.

 

Autor: Petr Burian | pondělí 4.6.2018 12:58 | karma článku: 27,26 | přečteno: 1308x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1865x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2154x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Vojáci KLDR opět překročili hranici na jih, stáhli se po varovných výstřelech

18. června 2024  6:23

Jižní Korea varovnými výstřely odrazila jihokorejské vojáky, kteří už podruhé během tohoto měsíce...

Bude von der Leyenová ve funkci pokračovat? Lídři EU se na první schůzce neshodli

18. června 2024,  aktualizováno  5:59

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování...

Jinudy prchat nelze. Kde je poslední otevřená brána do svobodné Ukrajiny

18. června 2024

Premium Na více než tisíc kilometrů dlouhé frontové linii mezi Ruskem a Ukrajinou se nachází poslední...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1796x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik