Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miloš Zeman je gentleman

Nejen proto, že se k srpnové okupaci v 68. roce nebude vyjadřovat, protože se už prý vyjádřil, ale také proto, že stejně jako onen pověstný Peroutkův článek není jeho tehdejší vyjádření jaksi nikde k dohledání.

Gentlemani se k choulostivým tématům prostě nevyjadřují. Mimo jiných společensky reprezentativních kladů je toto jeden z dalších příjemných rysů, který je zdobí. A toto si vzal za své i prezident Miloš Zeman. Přestože se v minulosti vždy rád vyjadřoval ke kde čemu, hlavně že si mohl do někoho kopnout, štípnout a plivnout, tentokrát se záře reflektorů vzdá. A je to škoda, protože kdy jindy by se měl prezident "vlastenec" halasně projevit, než u padesátiletého výročí okupace naší vlasti v roce jejího stoletého výročí státnosti. Zemanovo voliči budou zklamaní, předpokládám. Tolik se toho před a po prezidentských volbách nažvanilo o vlastenectví a nakonec se ukáže, že jejich politický leader myslel úplně jinou vlast, někde úplně jinde.

A přitom o nic nejde. Dobře si ještě vzpomínáme na onu přeukrutnou kašpařici při návštěvě hlavy státu v Moskvě v době, kdy čirou náhodou vyšel souběžně v ruském tisku článeček o tom, kterak u nás při srpnové návštěvě v 68. roce konal Timur a jeho parta jen samé dobro, charitu a pomoc bližnímu. A Miloš Zeman tehdy poznamenal, že je z toho poněkud konsternován a ptal se Vladimíra Putina jak to cítí on a Vladimír přiznal, že je konsternován též. Tedy tady máme mantinely vnímání těch molodců výjimečně v označených uniformách u nás na dovolené už vymezeny. Takže nechápu tu panenskou zdrženlivost a rumělku ve tváři našeho pana prezidenta.

Věc má však ještě pokračování. Hradní amplion pan Ovčáček celou tu prekérku vysvětlil tak, že se Miloš Zeman už jednou projevil a to stačí. Dokonce jeho vyjádření označil za odvážný projev. Což o to, i uprdnutí je forma živočišného projevu a třeba při kariérním pohovoru to může být i odvážné, ale to je alespoň ve vzduchu cítit, jenže... Jenže Zemanův chrabrý nesouhlas se srpnovou okupací nelze nikde najít, slyšet ani ucítit. A hledal jsem opravdu usilovně. Místo toho jsem našel jen pár bezcenných dokladů o Mynářovo prověrce, Babišovo čistém lustračním osvědčení, jeden článek Peroutky, ve kterém velebí Hitlera a novou adresu čínského hradního poradce. Ale žádný záznam o Zemanovo vyloučení z rodné strany, žádné stanovisko komise, oznamovací dopis, usnesení, prostě nic. Nakonec to vypadá, že celá ta konstrukce o jeho statečném založení třetího odboje stojí pouze a výhradně na jeho osobním tvrzení. To si ale pak může kdejakej šťoura taky myslet, že byl soudruh Zeman vyobcován z rodné buňky za úplně jinou věc. Třeba kradl spolusoudruhům kafe, nesplachoval po sobě na stranických záchodech a taky třeba, co já vím, že byl generálštější než generální tajemník, mstivý a bezohledný kariérní soudruh, který se neštítil jít přes mrtvoly kamarádů a ti z něj měli strach. A je to dozajista škoda, protože mít prezidenta válečného hrdinu, to jsme tu naposledy měli za G.Husáka. Samozřejmě se můžu i mýlit a takový doklad, či alespoň souvislá indicie existují. V tom případě mne, prosím, opravte a já napíšu oslavný kontrablog.

A ještě jedna podstatná sounáležitost nám tady vyvstává. A sice ta, že prohlášením, že byl Miloš Zeman vyloučen ze strany jen pro stranickou nedisciplinovanost se naopak potvrzuje, že mu komunistické ideály, pro které tam vstupoval, nijak nezhořkly a že samotná zločinecká ideologie Marx-Leninismu nebyla tím důvodem jeho znechuceného odchodu. Tedy podtrženo a sečteno, že kdyby se tak blbě neukecl o našich osvoboditelích, mohl to na Hrad dotáhnout jářku o čtyřicet let dřív. Možná si Miloš Zeman mohl nechat otevřená i tahle vrátka a říct, že odešel za rachotu dveří proto, že nesouhlasil úplně se vším, ovšem ne zas tak moc a jak kde a jak kdy. Pro zichr. Co kdyby se to, nedej Bůh, zase otočilo.

https://zpravy.idnes.cz/historie-vyroci-50-let-okupace-srpnova-invaze-sovetsky-svaz-varsavska-smlouva-rvhp-hrad-zeman-i1v-/domaci.aspx?c=A180815_125617_domaci_bja

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Burian | čtvrtek 16.8.2018 13:33 | karma článku: 42,85 | přečteno: 4571x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1865x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2154x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1796x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik