Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Babiš narazil

Na dno hrnce. Po pěti letech konjunktury ekonomiky, kdy naše vláda v dobách žírných hospodařila jen zuby nehty s vyrovnaným rozpočtem a schváleným deficitem v desítkách miliard korun, přichází ochlazení. Lžíce cinkla o dno hrnce.

Povidla jsou snědena a Babišova vláda, tolik veleúspěšná v době, kdy to jde lehce a snadno, má najednou hluboko do kapsy. Po 18 miliardách z EET zbyl jen kratičký televizní spot na úrovni abonenta třídenního počítačového kursu, který nás vyšel na pouhé dva miliony korun. Pak už jen ticho, smrad a trpká příchuť z toho, že správa největšího šmírovacího projektu v dějinách ČR stojí zhruba tolik, kolik EET sama vydělá. Rezervní privatizační fond je také po 20 letech prožrán a z velkohubě proklamovaného zátahu na tuneláře státních peněz uvízli v síti jen samotní členové vlády s Babišem v čele jako prvním. Co teď? Hledat nové zdroje!

Do hledání peněz, které nejsou momentálně nikde k nalezení, se horečně zapojily snad všechny kapacity ministerstev, tím finančním počínaje. Ve hře bylo několik variant: snížit nákladovost ministerstev, propustit alespoň těch 40 000 nových státních úředníků, anebo přestat krást a strejčkovat. Nakonec byla, jako ostatně už vždy, vybrána varianta okrást běžného občana. Je to nejschůdnější cesta, ty zdroje tam jsou a on se beztak nemůže nijak bránit.

Jako první nastoupilo osvědčené zvýšení spotřební daně na cigarety. Kuřák je špinavec, kterého nikdo nemá rád a ještě k tomu závislák, tak proč ho nepřetáhnout klackem rovnou a bez ptaní. V hledáčku jsou dále násoskové a řidiči. To jsou povětšinou lidé, kteří si pivko a tuplák benzínu k tomu platí z vlastnoručně vydělaných peněz, takže mají. To ovšem ale stále nestačí, protože jak říkám, mýtné brány a řepka do nafty něco stojí. O tom žádnej čapák. Takže hlouběji a důrazněji.

V diskuzích se stále častěji objevuje sektorová daň a progresivní zdanění. Zatímco ta první okrádá tak nějak spravedlivě a tiše všechny klienty daného sektoru, ta druhá je zábavnější tím, že okrádá nejvíc ty pracovitější a poctivější. A proč ne, když jsi hloupej dříč a máš na to, tak proč tě nepumpnout. Její záludnost spočívá především v tom, že pod heslem: okrademe fabrikanta, sedře z kůže především jeho zaměstnance. Protože jsou to právě ti poctivější a slušnější, kteří se místo poflakování parkem s flaškou kořalky v ruce věnují studium VŠ, mají druhé zaměstnání, či dřou o sobotách a nedělích aby brzy splatili hypotéku na své vlastní bydlení. A dobře jim tak.

Progresivní zdanění se neptá jak jsi k penězům přišel, za kolik hodin dřiny, či kolik víkendů jsi svému výdělku obětoval. Prostě máš, tak dej. Tak stejně ho nezajímá, že už i z tak vyššího výdělku platíš vyšší sociální a zdravotní odvody za stejné služby jako mají ostatní, a že si logicky za vyšší peníze kupuješ také víc zboží za vyšší objem DPH a tedy už progresivně zdaněn jsi jinde a jinak. Tak stejně se progresivní zdanění neptá, proč tamhle ten bere tak malý plat, proč vykonává jen tak jednoduchou práci, když by měl na víc, a proč jen třeba na půl úvazku. A kolik k platu pobírá sociálních dávek od přídavků na děti až po příspěvek na bydlení, takže v souhrnu bere ještě víc, než ten přičinlivější. Ne. Takhle se ptát nemůžeme. Protože to bychom časem taky mohli dojít k opravdové sociální spravedlnosti. A to přeci nechceme, že?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Burian | neděle 21.4.2019 16:36 | karma článku: 47,94 | přečteno: 15515x
  • Další články autora

Petr Burian

Země opaků

Vše, za co bojovali, trpěli a umírali naši předkové, se nám splnilo. Máme blahobyt, rovnoprávnost a bezpečí. Mnozí lidé zadušení tak snadným životem, absencí nepřítele a překážek, se však rozhodli to zničit a vydat se cestou zpět.

15.7.2020 v 12:36 | Karma: 39,90 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Zlepšení situace Romů

Pan Zdechovský napsal blog, v němž popisuje cestu ke zlepšení životních podmínek Romů, kteří se sami chtějí přičinit. A jako spousta podobných projektů i tento má stejnou charakteristiku: je přehršlí slov o tom proč, ale ne jak.

8.7.2020 v 17:00 | Karma: 39,93 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Neberte nám černou, nepatří vám

Barvy a jejich názvy jsou společným vlastnictvím lidstva. Můžeme je sdílet, ovšem nikdo nemá právo si nárokovat výhradní rozhodování o používání té či oné barvy. Nikdo na ni nemá copyright. Ale přesně tohle se dnes děje. Bohužel.

6.7.2020 v 20:35 | Karma: 38,45 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Babiš přiznal, že všechno dělá správně

Na Idnes dostal pan premiér prostor ke svému vyjádření. Jeho komentář s názvem Proč se dnes můžeme zadlužit, je prakticky souhrn toho, jak to všechny vlády před ním dělaly blbě a jak on to dělá všechno dobře.

2.7.2020 v 21:00 | Karma: 36,34 | Přečteno: 1373x | Diskuse| Politika

Petr Burian

Příběh o rasismu

Kdybych byl Rom, mohl bych vám tady vystřihnout svůj příběh o rasismu na pokračovaní jako z partesu. A kdybych byl ještě k tomu matka samoživitelka, protkal bych ho takovou nebetyčnou diskriminací, že by jedno oko nezůstalo suché.

28.6.2020 v 12:58 | Karma: 42,72 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik