Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší ministr financí Kalousek

Tak dnes už je rozhodnutím jakési výběrové komise jasno: Ministr Kalousek je tím nejlepším ministrem financí v šíři i v dáli. Jak by ne? Kdo z jeho možných konkurentů dokáže, střízliv i vesel, kočírovat stranu, vládu a ještě k tomu i Ministerstvo financí a státní rozpočet dohromady?

Když se českému ministrovi dostane takové pocty, pak bych očekával, že se to rozsáhle rozmázne v tisku i v televizi, budou následovat oslavné komentáře a rozsáhlé rozhovory a vůbec kolem toho nastane propagandistický indiánský tanec všech stran. Obzvlášť, když pan ministr údajně vládní loď obmyslně kormidluje k předčasným volbám. Ale ono nikde nic!

Ale třeba je lepší o tom mlčet. Protože co se jeví z evropského pohledu jako bílé, to se může českému občanovi jevit hodně šedivé, nebo dokonce černé. Mnozí ještě dnes se slzou v oku vzpomínají na různé aféry, jako třeba padáky a... Tak proč píchat do vosího hnízda, ne?

Ale z druhé strany je třeba přiznat, že pan ministr je hlava! Třeba ten vynález se státními dluhopisy pro chudé občany! Sice to není jeho vynález - dlouhodobé vklady vynalezli už banéři - ale panu ministrovi je třeba přiznat zásluhu na jejich inovaci - těm státním dluhopisům pro občany. Aby se i u nich chudina dostala k lizu.

Že si tyto dluhopisy třeba nakoupí ta část z horních deseti tisíc, která si nedokázala ulít peníze jinde jistěji a lukrativněji, to si dovedu představit. Ale že by si je ve frontě nakupovalo těch zbývajících devadesát procent lidiček, včetně důchodců, nezaměstnaných a studentů, to si představit nedovedu. A tak ten zbytek, to je jen můj soukromý názor, nakonec dobrovolně-povinně skoupí banky, Česká národní banka v čele.

Ale třeba neskoupí. Kdo se dnes v bankéřích vyzná. Třeba se po zkušenostech s Řeckem trochu zalekli a při hodnocení kvality dlužníků přitvrdí. A pak to vidím černě.

Myslím, že je nás ještě dost, kteří si pamatují, co byly tak zvané "vázané vklady", opatření vlády v roce 1946. (Kdo nepamatuje, může si to detailně vygooglovat na internetu). To tenkrát prostě stát nechal každého občana přizat veškerý majetek, na účtě mu nechal k dispozici nějakých 20000 korun, to aby neumřel do příští výplaty, a zbytek mu  zablokoval. Nepřiznané peníze ve štrozoku samozřejmě propadly ve prospěch obnovy státu. Páně ministrova inovace s dluhopisy pro mne není nic jiného, než ty "vázané vklady" v jiném balení. Tyhle jsou jen dočasně, s žebráckým úrokem - na jeden, tři, deset let.  Ale tamty taky byly dočasné. A kde dneska jsou? A když v tomto státě je ještě pořád jednotkou dočasnosti "jeden Furt".

A když to panu ministrovi s příspěvky občanů do státní kasy nevyjde, tentokrát na měkko, ještě stále toho může dosáhnout "natvrdo".

A potom, pokud si někdo bude stěžovat, může jej utřít bonmotem francouzské královny:"Když nemají na chleba, ať jedí koláče!"

A pokud by si lid snad drze stěžoval nadměrně, tak by pak mohly přijít vhod i hodiny strávené ve Vumlu. To by pak mohla třeba dojít uplatnění myšlenka báťušky Stalina: "Protestujou? Nedejte jim nažrat!"

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | úterý 4.10.2011 1:41 | karma článku: 22,07 | přečteno: 1469x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik