Z deníku mladého blouda (V) - o Litenkách...

sepsáno devátého dne měsíce prosince, desátého roku nového tisíciletí... "Peníze jsou lepší než chudoba, přinejmenším z finančních důvodů." (Woody Allen)

Ačkoliv tu hodlám napsat o Litenkách (www.litenky.cz), podobná situace jistě postihla i mnohé jiné projekty - nedobrovolné protagonisty frašky jménem "ekonomická krize". Utahování opasků jsme dnes svědky v řadě oblastí našeho života, přesto se mě právě tento konkrétní případ citelně dotýká.

Litenky jsou studentským časopisem, vycházejícím již několik let na FF UK v rámci semináře Praktika literární žurnalistiky a s podporou zdejšího Ústavu české literatury a literární vědy. Dle mého soudu jeden z nejzajímavějších a současně nejužitečnějších volitelných předmětů v nabídce pražské bohemistiky. Studenti-psavci, trpící nutkavou potřebou reflektovat písemnou formou současnou českou kulturu, v Litenkách po léta nacházeli ideální tribunu pro své názory a současně vhodný nástroj k tříbení nejrůznějších publicistických dovedností. Zájemců o seminář se vždycky našlo víc než dost - důkazem není pouze přes čtyřicet vydaných čísel, nýbrž i to, že nejeden redaktor setrval v Litenkách i poté, co už jeho další působení neslibovalo žádné kredity.

Nyní však má tento bezesporu záslužný projekt na kahánku. Byť jeho chod přijde ročně jen na pár tisíc korun, ocitl se na předních příčkách seznamu úsporných škrtů naší katedry. A jaké rady se nám dostalo od jejího vedení, ba i garanta dotyčného semináře? Pomozte si sami! Dosavadní mecenáši a současně námi respektovaní pedagogové nás jednoduše hodili přes palubu. Pro pár korun smetli ze stolu generacemi mladých bohemistů hýčkané periodikum, které přitom představuje jeden z mála hmatatelných důkazů píle, kulturního založení a snad i schopností řady jejich studentů. Osud Litenek však naštěstí není ve hvězdách, ale v rukou nás, věrných redaktorů, pro něž jsou takřka srdeční záležitostí. Přál bych vám vidět tu vlnu odhodlání šířící se našimi řadami a ústící v množství návrhů, jimiž by se nastalá situace snad dala řešit.

Čeká nás nelehký zápas, ale jediné citelné ztráty zatím utrpěli ti, jimiž jsme byli zrazeni - Ústav české literatury a literární vědy na FF UK, který si bude jen s obtížemi znovu získávat důvěru a respekt svých studentů.

(Rozhodnete-li se redakci Litenek podpořit milým slovem, užitečnou radou či dokonce pomocnou rukou, neváhejte nám napsat na redakční e-mail litenky@centrum.cz !!!)

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 9.12.2010 1:08 | karma článku: 8,19 | přečteno: 856x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81