Kohout ve sklepě, motýli nad propastí

Přestože na středeční večer 18. prosince nabízela Praha celou řadu zajímavých kulturních akcí, z nichž některé souvisely se včerejším havlovským výročím, nemalý počet návštěvníků dorazil do Literární kavárny Řetězová na uvedení knihy MOTÝLI NAD PROPASTÍ. 

Vlevo Jan Kohout, vpravo jeho kniha Motýli nad propastí (Dybbuk, 2013).

Ve zdejším sklepení si tentokrát dali dostaveníčko především surrealisté (ostatně spolupořadatelem celé události byla revue Analogon), k nimž patří i autor dotyčné knihy, básník a výtvarník Jan Kohout (*1960). O tom, jak soudržným a živým společenstvím jsou dodnes umělci tohoto ražení a jejich příznivci, svědčily vřelé pozdravy a zasvěcené debaty mezi přítomnými, jež oddálily oficiální zahájení programu o dobrou půlhodinu. Poté si však již vzala slovo hlavní organizátorka celého večera Šárka Šavrdová, jejíž nakladatelství Dybbuk Kohoutovu knihu vydalo. Paní nakladatelka mimo jiné poděkovala mnoha přítomným "sponzorům", kteří větší či menší částkou podpořili vznik Motýlů nad propastí na stránkách Hithit.com a na něž zde čekaly přislíbené výtisky knihy spolu s autorem ochotným je všem zájemcům podepsat.

Jana Kohouta a jeho tvorbu poté blíže představil další surrealistický básník František Dryje, jenž dotyčný soubor Kohoutových dosud nevydaných básnických sbírek a cyklů z posledních bezmála dvaceti let doprovodil obsáhlým doslovem. Nakonec před obecenstvo předstoupil samotný autor Motýlů nad propastí, aby z nich přečetl několik básní – nadšené publikum si od skromného básníka vyžádalo přídavek a závěrem jej odměnilo bouřlivým potleskem. Zbývá jen dodat, že Kohoutova kniha obsahuje kromě nevšedních básní též prozaický text Jestli neumřu, tak se zabiju či cyklus čtyřverší doprovázených autorovými neméně pozoruhodnými kresbami a celkově se jedná o knihu pečlivě vypravenou a nadmíru zajímavou.

(z půlnočního Zápisníku)

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 19.12.2013 13:45 | karma článku: 6,27 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81