Knihami proti totalitě

Novým přírůstkem na utěšeně se rozrůstajícím poli literatury o českém samizdatu je kniha GABRIELY ROMANOVÉ (*1986) s názvem PŘÍBĚH EDICE EXPEDICE, která vyšla coby 16. Sešit Knihovny Václava Havla. Autorka se v ní věnuje konkrétní samizdatové edici, jejíž vznik v roce 1975 inicioval právě Václav Havel a která v různých podobách fungovala až do roku 1989.

"Olga Havlová skládá, tzv. 'snáší' samizdatové knihy, Hrádeček, sedmdesátá léta." (repro z knihy Příběh Edice Expedice)

Mladá bohemistka působící v archivu Knihovny Václava Havla se problematikou českého samizdatu zabývá dlouhodobě, ostatně již svou diplomovou práci věnovala samizdatovému undergroundovému časopisu Sado-Maso (1983–1986). Samotné Edice Expedice se pak týkala výstava Samizdat a Edice Expedice, kterou na sklonku loňského roku uspořádala Knihovna Václava Havla v pasáži Paláce Lucerna a jejíž kurátorkou byla právě Gabriela Romanová. 

Ve své knize představuje jednu z nejvýznamnějších českých samizdatových edic – svým rozsahem (přes dvě stovky vydaných titulů, jejichž seznam je součástí publikace) ani délkou fungování příliš nezaostávala za Vaculíkovou Petlicí – velmi poctivě a se značnou erudicí, dotýkaje se při tom mnohých témat spjatých s fungováním samizdatu obecně. Vedle přehledu činnosti samotné Edice Expedice tak její výklad zčásti směřuje též k otázkám výroby, financování nebo distribuce veškeré samizdatové knižní produkce. 

Nadmíru sympatická je přitom autorčina snaha dát co největší prostor samotným protagonistům "příběhu" Edice Expedice – nejenže svůj výklad zpestřuje (a současně verifikuje) slovy vybraných pamětníků, ale celou druhou polovinu své knihy propůjčuje deseti rozhovorům s osobnostmi spjatými různým způsobem (od organizace přes opisování po distribuci) s dotyčnou edicí, mezi nimiž se vedle Ivana M. Havla či Jiřiny Šiklové objevují – a jsou takto záslužně připomenuta (též skrze životopisné medailonky) – rovněž jména méně známá nebo se samizdatem obvykle nespojovaná.

V rámci svého líčení fungování samizdatu s četnými zmínkami o osobnostech s ním spjatých se autorka úspěšně vyhýbá nadměrné heroizaci svých "postav" a přes pochopitelný respekt k záslužné činnosti jimi vykonávané neopomíjí ani jejich lidské slabosti, odrážející se mnohdy ve vzájemných rozbrojích (viz kapitola s výmluvným názvem Nic nebylo růžové – zádrhele v komunikaci). Přestože kniha splňuje všechny nároky publikace odborné, a to i po formální stránce, autorčin přehledný a srozumitelný výklad dané problematiky, doprovázený bohatým obrazovým materiálem a již zmíněnými rozhovory, nepochybně ocení široká čtenářská veřejnost.

(in Půlnoční expres VI/MMXIV)

Gabriela Romanová: Příběh Edice Expedice. Knihovna Václava Havla, Praha, 2014, 1. vydání, 212 stran.

Autor: Petr Nagy | pondělí 23.6.2014 10:00 | karma článku: 6,98 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81