Zmizel Nečas a co dál?

Zmizel Nečas, nahradilo jej horké léto. Léto sběrných surovin a přerušovaných členství. Mnozí si oddychli a s důvěrou hledí k zítřkům. Slibuje se jim mnohé a slova se lesknou jako třpytka. A lidé pro lesk nevidí háčky, které skrývá. Jeden z nejostřejších - kdo to všechno zaplatí? Což takhle prezidentský fond na snížení dluhu, kam prý pan prezident částí svého platu přispívá.   

Nebezpečí, které  se jevilo jako hypotetické, už hypotetické není. To, co ještě před několika týdny pan premiér nazýval hypotetickou konstrukcí, ostatní politici krokem mimo ústavní rámec, se stalo skutečností. Pan president se na počátku své vlády proti takovému "puči" ohrazoval, zaklínal se ústavním pořádkem, ale jak měl nepatrnou příležitost, zaklínání už neplatilo. Jaké okolnosti tomu pomohly, kdo tahal za jakou nitku teď není důležité. Důležitá je skutečnost. A ta předčila i nejhorší očekávání. 

Liknavost koalice, neschopnost si dopředu připravit krizový plán za situace, kdy vláda se potácela od krize ke krizi, v mých očích hodnotu pravicových stran snižuje. To je nemoc, na kterou umírají političtí začátečníci a ne vyspělí matadoři. Když k tomu přidám kotrmelce pražské radnice, jsou léta vlády této koalice ideální předlohou pro divadlo Spejbla a Hurvínka.

No a sestavování "úřednické vády" je jen béčkovou variantou na představení Prodané nevěsty. Stejně jako tam prodává Jeník (Zeman) svoji Mařenku (SPOZ) sám sobě. Proč mluvím o béčku? Protože Jeník z prodeje Mařenky vydělá nejen Mařenku, ale i dobrý počinek do začátků. No a v tomhle případě je to tak, že za státní peníze bude vládnout polosoukromý kabinet loutek pana presidenta. Dobrý počinek do předvolební kampaně. A uvidíte, jak ten kabinet bude bránit! Intriky, podpásovky a znevažování oponentů na sebe jistě nedá dlouho čekat. Arzenál známe z předvolební kampaně.

Kabinet, který neskýtá žádné záruky odolnosti proti korupci, proti klientelismu. Kabinet vybudovaný s jediným cílem: zviditelnit SPOZ před volbami a kamarádům této strany ze státního nalít do žil tolik potřebné peníze. Nehledíc na to, že je to pro stranu reklama zdarma. Obvzáště když vyměkne část poslanecké sněmovny a vláda dostane důvěru. 

Kabinet můžeme v klidu nazvat sběrným dvorem. Je tam "recyklát" - lidé, kteří v době své vlády dokázali málo nebo nic. Jsou tam lidé zjevně navázaní na podnikatelskou sféru (!). Jsou tam lidé s přerušováním (myslím tím členství ve straně). No a jak říkají latiníci: Finis coroni opus (Konec korunuje dílo). Osoba nominovaného ministra financí. 

Není šokující, že tento úřad vzal, není šokující, že je to snadno ovlivnitelný člověk. Šokující je zpráva, že okamžitě po nominaci mu na účtu přistál milion na doplacení dluhů z presidentské kampaně. To je zpráva, po které by měl celý národ být v pozoru a poslanecká sněmovna, námi zvolený "šéf šéfů" by měla říct jasně NE! Tohle je mimo politické mantinely a tohle musí pan nominovaný jasně vysvětlit.

Myslím, že všechny předpovědi politologů a různých analytiků byly jen slabým odvarem skutečnosti. Pan president není presidentem všech. Je presidentem vybrané skupiny a přehlíží jako velké, širé, rodné lány fakt, že z vůle lidu vzešel parlament a že Ústava dělbu moci stanovuje poměrně jasně a přesně. Využívat drobné nejasnosti textu k posílení presidentského režimu není v pořádku. Je to zpráva, která říká, že moc zákonodárnou lze zprivatizovat a využívat ke svým osobním cílům.

Není to dobrá zpráva. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Martin Matějka | středa 10.7.2013 6:57 | karma článku: 19,97 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Petr Martin Matějka

Tak se zase blíží volby

20.10.2013 v 2:02 | Karma: 13,56

Petr Martin Matějka

Mravní princip

10.8.2013 v 15:43 | Karma: 17,69