Záhada v gynekologické ambulanci

" ... Žena se v soukromé ambulanci podrobila běžnému testu na těhotenskou cukrovku. Místo glukózy ale vypila jedovatou dezinfekci. Personál na záměnu později přišel a kontaktoval policii. Hlídka mladou ženu našla v jejím bytě v bezvědomí. Přivolaní záchranáři jí už nedokázali pomoci. ...." Z článku I dnes vyplývá, že nebohá žena požila Chlumského roztok, a že jej požívala nejméně 10 minut a pak odešla domů. 

Jako lékárníkovi mi tato záležitost nesmírně vrtá hlavou. Tisk totiž nikde neuvedl složení onoho roztoku. Jeho hmotnostní složení je: Kafr 60,0 g, fenol 30,0 g a 95% líh 10,0g. Má charakteristický zápach po fenolu a kafru.

Vnímání charakteristického zápachu této směsi může být potlačeno rýmou nebo nějakým jiným onemocněním. Těžko si ale lze představit, že varování neposkytl obal, který by měl mít odlišné označení viz. níže a nebo chuť přípravku. Tak tedy fakta:

1. Chuť kafru je pálivě dráždivá. Jeho dráždivé účinky na kůži a sliznice způsobují místní překrvení. V ústech a krku by měl poměrně rychle vzniknout otok z tohoto překrvení a následné zhoršené dýchání až dušení.

2. Chuť fenolu a 95% lihu také není zrovna snesitelná. I zde poleptání sliznic nastupuje poměrně rychle.

3. Je sice pravdou, že lékovky mohou být identické, ale podle platného lékopisu by měl být významný rozdíl v signaturách - štítcích, kterými jsou oba přípravky označeny. Glukosový roztok by měl mít bílou signaturu s názvem přípravku a návodem k použití. Naproti tomu Chlumského roztok by měl být označen červenou signaturou s výrazným nápisem "Pouze k zevnímu použití!" a měl by být doplněn o značku Pozor hořlavina! a Pozor žíravina! 

Nechci tady planě spekulovat o důvodech, proč mladá žena tuto nepoživatelnou směs vypila. Je to věc vyšetřovatelů. Nepopiratelným však zůstává fakt, že záměnu mohlo výrazně ulehčit:

a) možnost zanedbaného značení, které by vedlo k rychlému odhalení záměny;

b) možnost zanedbané přejímky dodávky, pouhým přebráním kus po kuse by bylo možno záměnu - pokud byla z vnějšku - odhalit;

c) uvažovat lze i o nepořádku ve výdejní místnosti ambulance, kdy přípravky pro vnější použití nebyly dostatečně odděleny od přípravků pro užití vnitřní.

Tato glosa nemá za cíl vytvářet jakoukoliv spekulaci, hysterii nebo konspirační teorie. Jejím cílem je poukázat na některá fakta, které se v tisku neobjevují. Proč? Nespekuluji, myslím si, že většina novinářů nemá přesnou představu o složení propíraného přípravku a ani o předpisech vážících se k výdeji přípravků, připravovaných v lékárně. 

 

Autor: Petr Martin Matějka | středa 25.6.2014 9:07 | karma článku: 15,77 | přečteno: 1198x
  • Další články autora

Petr Martin Matějka

Tak se zase blíží volby

20.10.2013 v 2:02 | Karma: 13,56

Petr Martin Matějka

Mravní princip

10.8.2013 v 15:43 | Karma: 17,69

Petr Martin Matějka

Jeden Josefův den

10.8.2013 v 13:54 | Karma: 7,17