Jak neutopit republiku?

Zamýšlím se nad první sérií změn, která by měla postihnout naši republiku, tedy hlavně její vedení a velení. Nelíbí se mi penězovod z našich daní do politických stran. Nelíbí se mi poslanci nebo senátoři trestně stíhaní či ve vazbě, nelíbí se mi, že jako volič nemám na nic právo. Že jsem důležitý jen při volbách a jinak jsem nepatrný kousek toaletního papíru.  

V současné době prochází naše republika zlomem, který pro naše ústavní svobody může být tragický. Mírně senilní, silně závislý na nikotinu a etanolu a hlavně nezřízeně arogantní a lhavý jest náš pan prezident, kterého jsme  si vybrali. A to i přes varování moudrých hlav. Zjevné známky tohoto neradostného stavu byly vidět již v předvolebním klání, kdy mnohý jeho argument byl polopravda či docela obyčejná lež.

Náš milý malý koblížek Nečas neměl šanci, stejně jako ji neměl náš pan hajánek Schwarzenberg. Již v předchozím blogu jsem zmínil neschopnost pravice. Politické strany v českém prostředí se neumí postavit krizím, nejen proto, že jsou přesvědčeny o své nesmrtelné státotvornosti a pravdě, ale i proto, že jsou vedeny systémem ad hoc, tedy co přijde to bude a pak budu reagovat. Představme si, jak by asi vypadala vojenská operace, vedená takovými politiky. No radši si to snad ani nepředstavovat, protože by to byl masakr.

Žil jsem mnoho desítek let v domnění, že v každé politické straně je taková malá skupinka lidí, kteří připravují scénáře pro přechod do opozice a mají dopředu jasno jak se zachovají v jaké krizi. Těch mnoho desítek let skončilo v den, kdy vypukla první vládní krize Nečasova kabinetu a vypadalo to, že budeme několik měsíců bez vlády. A s úžasem jsem sledoval vládní squadru, řítící se po svahu mezi slalomovými brankami jako naprostý amatér. To nikdo neviděl, že se chystá držkopád a že je jenom otázkou času kdy se tak stane? Nikdo se nepřipravil na variantu protiútoku při znalostech Zemanových manipulací? Nikdo nepřipravil variantu výměny předsedy vlády?

Můj přítel, uznávaný analytik a stratég mi v této souvislosti vyprávěl o jeho práci pro vládní stranu na západ od našich hranic. Ti po něm nechtěli jen strategii pro vítězné tažení, ale hlavně po něm chtěli vypracovat alternativy co kdyby.... Tak fungují matadoři a tak stát může fungovat bez otřesů. Ale u nás se musí třást, protože jinak ty banány asi nespadnou. 

Nicméně si stále myslím, že by se už měli Češi rozhýbat a začít budovat splečnost na základech přímé demokracie a odloučení všech parazitů od státu. Koho tím mám na mysli? No hlavně všecny ty, kteří se živí jen hubou a ne rukama. Tedy odloučit se musíme od politických stran, které platíme z našich kapes. Ať taková strana žije za svý a pak teprve bude vidět jak to umí. S účetnictvím na webu a padesáti členy toho asi moc nepodělá a zkontrolovat ji dokáže každej strejda co umí klepnout ENTER. Jo a taky bychom měli na přesných základech definovat možnou funkci lobbistů nebo lépe vyjednavačů.

Potom musíme prosadit do ústavy pět klausulí: 

Poprvé: politik má imunitu jenom na politická rozhodnutí a ne na kriminální činy. 

Podruhé: politik nemůže kandidovat byl-li v minulosti pravomocně odsouzen a nebo je-li proti němu v současné době vedeno trestní řízení.

Potřetí: politik který je vzat do vazby ztrácí svůj mandát a v jeho obvodu se konají doplňkové volby. Volby, žádný náhradník.

Počtvrté: politik zvolený do sněmovny nebo do senátu nemůže vykonávat jakoukoliv vládní nebo s vládou související funkci - ministr, náměstek a nebo trafikant v ČEZu, VZP a pod.

Popáté: politik, který během své činnosti přejde do jiné strany nebo jako nestraník do nějaké strany vstoupí si musí nechat tento přechod posvětit svými voliči v doplňkových volbách. Pokud je vyhraje bude to považováno za souhlas s novým angažmá. Jinak končí. Stejně končí, pokud se voliči v jeho obvodu v referendu rozhodnou pro jeho odvolání.  

Klausule omezí politické kšeftování a pokud budou muset strany jet za své, tak se budou muset náležitě ohánět. A volič bude mít opět svoji váhu a strana bude muset náležitě fungovat. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Martin Matějka | středa 10.7.2013 12:37 | karma článku: 18,89 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Petr Martin Matějka

Tak se zase blíží volby

20.10.2013 v 2:02 | Karma: 13,56

Petr Martin Matějka

Mravní princip

10.8.2013 v 15:43 | Karma: 17,69