Strmělka anýzka, aromatická houba, která se dá použít do houbových směsí
Při návštěvě Středočeského kraje to nedopadlo zrovna ideálně a moc hub jsem tam nenašel. Nicméně strmělka anýzka také potěšila.
Strmělka anýzka je drobnější houba, která roste hojně na podzim v listnatých i jehličnatých lesích . Díky výrazné anýzové vůni se dá použít jako tzv. dochucovadlo nebo koření v menším množství. Tedy pokud někomu vůně nevadí.
Tuto strmělku poznáme díky modrým plodnicím, které ale postupně blednou. Jedná je jak o klobouk, tak lupeny i třeň.
Pokud se zaměříme na modrou barvu a výraznou anýzovou vůni, tak se prakticky zaměnit nedá. Pokud je, vybledá, tak anýzovou vůni mají i další strmělky. Jedná se hlavně o jedovatou strmělku vonnou. Strmělka vonná je spíše menší, klobouk v béžové barvě, často ve středu promáčklý. Je jedovatá, obsahuje muscarin(viz. odkaz)
I když to na Mladoboleslavku moc nerostlo, tak alespoň něco se tam našlo. Včetně této dobře poznatelné strmělky.
Přeji ať ještě využijite zbytek houbařské sezóny :-)
zdroj:
https://www.myko.cz/myko-atlas/Clitocybe-fragrans/
Petr Lukáš
Liška Friesova, vzácnější druh lišky
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/57395/w230/Bf835478.jpeg)
Tentokrát potěšila vzácnější liška Friesova, která je i v červeném seznamu ohrožených druhů. Sice jedlá, ale sbírat by se neměla.
Petr Lukáš
Liška obecná, jedlá a veřejně známá houba
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/57395/w230/Bf835074.jpeg)
Hojný druh lišky, která častokrát roste v početných skupinách, především pod smrky. Jedlá a vyhledávaná
Petr Lukáš
Penízovka širokolupenná, dobře poznatelná, ale mírně jedovatá
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/57395/w230/Bf834195.jpeg)
Dřevokazná houba, která ovšem může citlivějším osobám způsobovat trávicí potíže. Dnes vedená jako nejedlá nebo mírně jedovatá
Petr Lukáš
Hřib medotrpký, hořký až po několika vteřiných
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/06/57395/w230/Bf833802.jpeg)
Teplomilnější hřib, rostoucí zpravidla v teplejších oblalastech na vápenci. Pozor by si na tento hřib měli dát hlavně houbaři, kteří sbírají houby, protože dokáže zkazit celý pokrm
Petr Lukáš
Klouzek sličný, hojný klouzek, který našel téměř každý
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/06/57395/w230/Bf832418.jpeg)
Jsem rád, že i v okolí Liberce to začíná růst. Kromě dalších hub potěšily i letošní první klouzky sličné.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
- Počet článků 34
- Celková karma 9,03
- Průměrná čtenost 204x