Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko: Nové studené války se nebojíme

Západ protestuje, ale u toho vše končí. Rusko uznalo nezávislost dvou separatistických regionů Gruzie a ze světových výtek si nedělá těžkou hlavu. „Nebojíme se ničeho. Ani studené války“, prohlašuje ruský prezident a zároveň se ptá, proč když Evropa souhlasila s odtržením Kosova od Srbska, má nyní problém s Jižní Osetií a Abcházií. Gruzínci hovoří krátce, ale ostře: Rusko se pokouší silou změnit hranice Evropy.

Rusko: Ničeho se nebojíme, s NATO nemluvíme

Prezident Medveděv si z kritiky nic nedělá. „Pokud budou chtít partneři Ruska zachovat dobré vztahy s Moskvou, tak naše rozhodnutí pochopí a situace bude klidná. Pokud ale zvolí scénář konfrontace, tak nevidím jiné východisko – žili jsme již v různých podmínkách, přežijeme i v těchto“, prohlásil.

„Nebojíme se ničeho, ani vidiny studené války, kterou ale nechceme. V této situaci vše záleží na stanovisku našich partnerů“, prohlásil předák Kremlu.

Medveděv zároveň ujišťoval, že uznání nezávislosti obou samozvaných republik je shodné s mezinárodním právem. „Každý případ uznání nezávislosti je jedinečný. Jedinečná byla situace v Kosově, jedinečná v Jižní Osetii a jedinečná v Abcházii“, prohlásil Medveděv a připomněl, že v případě Kosova západní partneři Moskvy hovořili o tom, že se jedná o jedinečný případ.

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin také prohlásil, že Moskva zruší návštěvu vysokých představitelů Euroatlantické aliance v Rusku spolu se společnými vojenskými manévry.

Podle Rogozina bude zrušena i plánovaná moskevská návštěva generálního sekretáře NATO Jaapa de Hoop Scheffera. Ruský diplomat prohlásil, že by Rusko také mělo minimálně na půl roku zastavit veškerou spolupráci s NATO v oblasti mírových misí. „Jediná mise, se kterou budou Rusové pomáhat, je ta v Afghanistánu. Ale i ona bude přehodnocena“, prohlásil Rogozin.

Nebezpečné cvičení v Černém moři

V Černém moři současně probíhá cvičení flotily NATO. Rusko do těchto míst poslalo vlastní válečnou loď – raketový křižník Moskva.

Zástupce šéfa Generálního štábu Ruska generál Anatolij Nogovicin prohlásil, že jeho země je „znepokojena aktivitami ANTO v tomto regionu“. Podle něj se v oblasti Černého moře v současné době nachází devět válečných lodí zemí NATO. Očekává se prý příjezd dalších osmi.

Rusové obviňují NATO, že zde demonstruje svou sílu a pokouší se Rusko zastrašit.

Saakašvili: Rusko chce změnit hranice Evropy

Prezident Gruzie Michail Saakašvili obvinil Rusko z pokusu o změnu evropských hranic s použitím síly. „Tbilisi nebude nikdy souhlasit s nezávislostí Jižní Osetie a Abcházie“, prohlásil gruzínský prezident v televizním prohlášení. Saakašvili se odvolával na dějiny, když prohlásil, že taková rozhodnutí, jako to dnešní rozhodnutí Medveděva, přijímali mezi jinými Stalin a Hitler.

„Je to jasná anexe“, ocenil rozhodnutí ruského prezidenta gruzínský viceministr zahraničních věcí Giga Bokeria. Šéf Rady národní bezpečnosti Gruzie Alexandr Lomaja prohlásil, že i když rozhodnutí Ruska „nemá žádný právní význam“, tak bude pro Rusko mít „vážné politické konsekvence“.

Západ: Je to špatné rozhodnutí

Diplomatická reakce Západu byla okamžitá. Mluvčí franzouzského ministra zahraničí prohlásil, že tento krok Ruska je politováníhodný.

Nezávislost Jižní Osetie a Abcházie neuznala rovněž Velká Británie, která Gruzii ujistila, že stojí za Tbilisi. „Je to v rozporu s povinnostmi, které na sebe Rusko vzalo v rezolucích Rady bezpečnosti OSN a v žádném případě nepřibližuje perspektivu míru na Kavkaze“, prohlásila mluvčí britského resortu zahraničí.

„Toto rozhodnutí je jasným a promyšleným porušením mezinárodního práva a zásad majících základní smysl pro stabilitu v Evropě“, napsal ve svém prohlášení šéf švédské diplomacie Carl Bildt.

„Rozhodnutí o uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie je v rozporu s mezinárodním právem a jako takové je absolutně nepřijatelné“, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. „Myslím, že celá Evropská unie má na toto téma stejný názor“, dodala Merkelová.

„Rozhodnutí Ruska o uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie je politovánihodné“, prohlásila šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová.

Uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie odsoudilo také Finsko, které v současné době předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle Finska je tento krok Ruska „znásilněním zásad OBSE“.

Zareagovala i moskevská burza – propadla se

Na rozhodnutí prezidenta Medveděva o uznání nezávislosti dvou samozvaných republik okamžitě zareagovala moskevská burza. Akce společností, které jsou na ní obchodované, sletěly ostře dolů. Informoval o tom servis newsru.com. Burzovní index dosáhl minima z roku 2006.

Nejdůležitější index na moskevské burze RTS, který nejlépe ukazuje náladu investorů, oproti včerejšku ztratil 100 bodů. Propadl se tedy na 5,97 procenta.

Autor: Petr Harazím | úterý 26.8.2008 21:42 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1603x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12000x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.