Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin se podělal. Co bude dál?

Ve snaze napravit to, co považuje za největší geopolitickou katastrofu minulého století, riskuje ruský prezident zavinění největší geopolitické katastrofy století současného.

Nápis v rukou muže: "Soudruhu Putine, vaši ochranu nepotřebuji" s ruským pasem

Nejdříve dovolte, abych se omluvil za nadpis. Ale prezident agresivního státu na pomezí mezi Evropou a Asií si v takových slovech přímo libuje. Slova, která mají vyjádřit jeho důvtip a blízkost k lidu. Nedávno se Putin příliš přiblížil i ukrajinskému národu. Smrtelně přiblížil. Proto tato slova prosí o používání, pokud ne stálé, tak alespoň co nejčastější.

Všechny nyní trápí otázka, co se stalo s Putinem. Jaké sleduje cíle? Kde se zastaví? V Doněcku? V Kyjevě? Nebo, snad, v Lisabonu?

Pokud necháme stranou emoce a informační pěnu smíchanou se slzami o utlačovaných krajanech, vynoří se před námi celkem ostrý a jednoduchý obraz. Cíl Putina se nemění už několik let a vychází z jeho sentimentálních prohlášení o tom, že „rozpad SSSR byl největší geopolitickou katastrofou 20. století“. Pro Putina není obnovení Sovětského svazu jen prázdná fráze, PR nebo informační válka. Je to životní cíl. A hlavní cenou v tomto snažení je Ukrajina. Z mnoha důvodů – geopolitických, mentálních, geografických, ekonomických. Právě proto byl Putin zlostí bez sebe, když 3 měsíce nemohl rozehnat Majdan. Myslím si, že dodnes nemůže pochopit, co se stalo, že Janukovyč utekl ze země a hlavní cena jeho imperátorských tuh málem proklouzla mezi prsty. Putin prostě nemůže strpět takovou ostudu.  Nemůže se vzdát svého snu.

Proto na Ukrajině započal „gruzínský scénář“, který byl úspěšně realizovaný v srpnu 2008 s následnou okupací Abcházie a Jižní Osetie. Na Ukrajině souhlasil s odtržením Krymu a jihovýchodní části země s následným roztříštěním jednotného ukrajinského státu a perspektivou kontroly nad celým územím Ukrajiny. S bezpodmínečnou možností včlenění ukrajinských území do „nového SSSR“. Jedinou podmínkou úspěchu tohoto scénáře byla ozbrojená provokace, podobná té nervózní reakci Saakašviliho, v jejímž důsledku zahynuli ruští vojáci. Načež Rusové mohli s klidnou hlavou „ochraňovat krajany“. Až k samotnému Tbilisi.

Na Krymu došlo k trapné situaci. Všichni „proruští“ provokátoři , všichni neadekvátní „berkutovci“ a všechny „bláznivé“ babky nedokázali vytvořit ani zdání napjaté situace a nebezpečí pro „krajany“. Všechny příznačné akce „neznámých vojáků“, všechny pokusy o uplacení, zastrašení, urážení ukrajinských vojáků na Krymu nedokázaly vyvolat ani jeden výstřel. Přivezení rváči z ruského Bělgorodu nedokázali rozpoutat nepokoje v Charkově, Doněcku ani Luhansku. Zmlátili nevinné lidi, vyvěsili svou „trikoloru“ a zmizeli neznámo kam. Zkrátka, udělali bordel, ale očekávaný efekt se nedostavil.

Zrada „admirála“ Berezovského, který byl 20 let živený z ukrajinského rozpočtu (a nutno dodat, že vzhledem k jeho vzezření se živil celkem úspěšně) a nyní se vrhl k novému korytu, zavání neúspěchem této „humanitární“ mise.

Přesto se nabízí otázka: Co bude dál? Opravdu se Putin zastaví? Samozřejmě že ne. Pamatujete si, jak to bylo s Janukovyčem a Majdanem? Když už se zdálo, že situace kulminovala a nastane zvrat, došlo k neuvěřitelnému řešení, které vedlo ke stále novým a novým obětem. Zdá se, že v situaci druhé Krymské války můžeme předpokládat stejnou „strategii“. Mám dojem, že Putin dostane v nejbližší době záchvat hysterie a bude po svých generálech požadovat „řešení této otázky“ Rychle! Za každou cenu. V jeho světě přeci vítěze nikdo nesoudí.

Proto předpokládám, že v nejbližší době „mírové“ přesuny ruských okupantů ukončí něco konkrétního. Například potopení lodí pohraniční služby Ukrajiny v sevastopolské zátoce. Nebo televizní „bojové akce“ mezi ruskou „osvobozeneckou armádou“ a „banderovci“. Teroristický čin na ruské půdě, dejme tomu někde na Krymské ulici v Bělgorodě, na jehož místě najdou odznak ukrajinského Pravého sektoru, je také velmi pravděpodobný.

A v ideálním případě celkově okupovaný Sevastopol a jásající Krym. Pokud k tomu dojde, tak se Putin nezastaví. Dále dojde k útoku na Luhansk, Záporoží, Cherson, Nykolaev. Protože Krym nemůže fungovat odděleně. On potřebuje spojení s Ruskem, které je nyní na ukrajinském území.

Protože i jestli současná avantýra bude zmařena, to nepřinese Ukrajině klid. Chceš mír? Připrav se na válku! Bohužel, to je případ Ukrajiny.

 

Autor žije na Ukrajině.

Autor: Petr Harazím | pondělí 3.3.2014 12:06 | karma článku: 23,83 | přečteno: 1521x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12001x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2072x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.