Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dočkají se Bělorusové „sametu“?

Zítra si Češi a Slováci připomenou 18. výročí změny režimu, často nazývané Sametovou revolucí, kdy se zbavili komunistické zvůle. Dočkali se demokracie a svobody. Zvláště v těchto dnech by ale bylo sobecké nevzpomenout na národy Čechům a Slovákům nejbližší, které stále trpí pod útlakem autoritářských režimů. Bělorusové mají velmi podobnou historii jako my s jedním zásadním rozdílem. To co je pro nás historie, je pro Bělorusy denní realita.

Džínová solidarita

Změny v tehdejším Československu nastaly po brutální akci československé veřejné bezpečnosti, lidových milicí a státní bezpečnosti proti vysokoškolským studentům na Národní tříde. Národ si to nenechal líbit, zmobilizoval se a vyšel do ulic. Nátlak na tehdejší vedoucí pracovníky Strany a vedení státu byl obrovský a oni nevydrželi. Zatímco Lukašenko sedí ve svém paláci na Říjnovém náměstí v Minsku a židle se pod ním ani nehne.

Po loňských prezidentských volbách to v Minsku vypadalo minimálně stejně, možná ještě hůř, než v Praze 1989. Minská milice nejen že rozprášila stanové městečko na náměstí demonstarnty přejmenovanén na Náměstí Kalinoŭského, ale pár dní poté brutálním způsobem rozehnala několikatisícový dav demonstrantů pochodujících k věznici Akrescina, kde byli zadržení demonstranti ze stanového městěčka, většinou studenti minských vysokých škol. A Bělorusové mlčeli.

Tehdy měla běloruská opozice největší šanci vyvolat „džínovou revoluci“. Tuto šanci však tenkrát ještě sjednocená běloruská opozice nevyužila. Čím to bylo způsobené, se dnes můžeme už jen dohadovat. Mohla za to absolutní cenzura ve státních mediích? Jak se měli obyčejní Bělorusové o brutálních zásazích běloruské milice dovědět, když o tom neinformovala televize, rádio ani tisk? Státní média vůbec neinformovala ani o demonstracích, které zásahům předcházely. Zahraniční novináři k nejbrutálnějším akcím neměli přístu a opoziční zpravodajské servery byly zablokované.

Jistou naději opoziční předáci pocítili, když Rusko začátkem tohoto roku zvýšilo Bělorusku cenu za ropu a plyn. Doufali, že Lukašenko prostě zkrachuje. Bude nucen zvýšit ceny spotřebního zboží a již tak dost ubohý národ se vzbouří. Ani to se nestalo. Lukašenko sice pocítil nedostatek peněz, ale požádal Rusko o úvěr a Moskva mu udělila půjčku ve výši jedné miliardy amerických dolarů. Kdo tento dluh bude splácet nikdo neřeší. Aby Lukašenko získal více peněz a snížil výdaje ze státní kasy, tak zrušil slevy a sociální výhody pro studenty a důchodce. Aby se však vyhnul nepokojům, zavedl slevy pro hrdiny Sovětského svazu a válečné veterány. Vydělal na tom finančně i politicky.

Běloruská opozice se rozpadla. Demokraté se spojili s komunisty proti Milinkievičovi, který založil vlastní hnutí Za svobodu!. Ztratili na tom všichni. Milinkievič už nemá takovou podporu jako v době předchozích prezidentských voleb a zbytek opozice nemá vůdce, který by měl charisma a dosáhl by na sebe stáhnout pozornost veřejnosti.

Z toho všeho vyplývá, že cesta Běloruska k demokracii bude zřejmě ještě dlouhá a trnitá. Jak je vidět, tak zkušenost Čechoslováků není nijak univerzální. Vždyť ani v Srbsku, ani na Ukrajině a v Gruzii nevedly ke změnám ty samé příčiny. Na to, co bude tím zlomovým bodem v Bělorusku, si tak budeme muset zřejmě ještě počkat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Harazím | pátek 16.11.2007 15:48 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1767x
  • Další články autora

Petr Harazím

SSSR by ani za nic nezvítězil bez Velké Británie a USA

Nerad o tom mluvím, ale musím i vzhledem k těm všem, kdo položil svůj život za to, abychom my žili. I vzhledem k těm, kdo si to nepamatují, nebo nechtějí pamatovat a vědět. A já jim to chci připomenout.

7.5.2018 v 17:41 | Karma: 45,78 | Přečteno: 12001x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Nesouhlasím se sovětskou lží Putlera

Nesouhlasím s tvrzením, že Sovětský svaz vstoupil do Druhé světové války 22. června 1941. Již podepsáním dohody o neútočení 23. srpna 1939 a jejích tajných příloh, Stalin a Hitler vstoupili na cestu rozpoutání 2. světové války.

13.5.2016 v 13:09 | Karma: 34,84 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Role Rudé armády v osvobození Prahy

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945 v hlavním městě Praze. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a o převzetí vládní a výkonné moci. Nejdříve probíhaly demonstrace, které brzy přešly do otevřeného odporu.

5.5.2016 v 16:20 | Karma: 30,94 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Věda

Petr Harazím

Příznaky fašismu

Dr. Lawrence Britt, politolog, zabývající se studiem fašistických režimů Hitlera, Mussoliniho, Franka, Suharta a Pinočeta, došel k závěru, že všechny totalitní režimy mají 14 společných znaků, které tvoří charakteristiku fašismu.

8.5.2015 v 16:38 | Karma: 28,44 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Společnost

Petr Harazím

Krátká analýza: vítězové a poražení v ukrajinských volbách

Na Ukrajině se včera konaly předčasné parlamentní volby, které měly dokončit proces přeměny ukrajinské společnosti a politické scény nazývaný Euromajdan, Evropská revoluce na Ukrajině nebo také Revoluce důstojnosti. Kdo opravdu volby vyhrál a kdo byl poražen? Předkládám vlastní krátkou analýzu.

27.10.2014 v 16:10 | Karma: 16,28 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2432x
Autor se zajímá o historii a současnou společenskou a politickou situaci v zemích Evropy.



Na mé texty ani na jejich části si nevyhrazuji práva. Jakýkoliv text nebo jeho část může být citován nebo jinak použit. Žádná osoba ani organizace nemají právo omezovat svobodné a bezplatné šíření textů z tohoto blogu.