Další brutální zásah. Zbláznil se Lukašenko?

16. února, v Den solidarity s Běloruskem, vyšli lídři a aktivisté opozice, bývalí političtí vězni i obyčejní Minčané na Říjnové náměstí s portréty zadržovaných Mikałaje Autuchoviče, Jurije Lavonaŭa, Ŭładzimira Asipěnky a Arcjoma Dubského.

Akce se zúčastnili lídři občanské iniciativy Evropské Bělorusko Andrej Sannikaŭ a Źmicier Baradźka, koordinátor Charty ´97 Dzmitrij Bandarenka, lídr iniciativy Jeans za svabodu Jahien Afnaheľ, bývalí političtí vězni Aljaksandr Kazulin, Andrej Kim, Źmicier Daškěvič, Artur Finkěvič, Enira Bronickaja, Cimafej Drančuk, předseda Sjednocené občanské strany Anatolij Labedźka a další známé osobnosti i obyčejní lidé.

Účastníci akce rozvinuli transparent s nápisem „Svobodu Autuchovičovi, Lavonaŭovi a Asipěnce" a "Ne politickému teroru“. Demonstranti skandovali „Svobodu!“ a „Žyvě Běłaruś!“ (Ať žije Bělorusko).

V klidu stát mohli lidé na náměstí ne více než 10 minut. Proti účastníkům pokojné akce byly poslány desítky příslušníků milice a jednotek zvláštního určení OMON, kteří začali demonstranty hrubě vytlačovat z náměstí. Při tom miliconáři demonstranty bezohledně povalovali na zem, kopali do nich, šťouchali je obušky a nebrali v úvahu, že lidé padají na zem. Události, které se včera v Minsku odehrály, připomínaly tragické události v Němize. Milicionáři doslova šlapali po lidech bez ohledu na jejich zoufalý křik. 

Údery OMONovců zdezorientovaný dav lidí couval směrem k tak zvanému „nulovému kilometru“, památníku, který vyznačuje střed Minsku. Památník má tvar kužele a pokryt je železem, takže není těžké se o něj zranit. Lidé na něj padali jeden za druhém, přičemž do nich shora stále mlátili rozběsnění milicionáři.

Pobité účastníky akce „stěna“ milicionářů a OMONovců vytlačila na Internacionální ulici.

Velmi těžce byl zbit lídr občanské iniciativy Evropské Bělorusko Źmicier Baradźka, který se snažil vlastním tělem chránit dívku, která pod údery OMONovce klesla k zemi. Příslušník speciální jednotky ho ale začal kopat do hlavy. Z hlavy silně krvácející politik nakonec musel vyhledat lékařskou pomoc.

Mládežnického aktivistu Ŭładzimira Serhejeva museli jeho přítelé z náměstí odnést v rukách. Byl tak silně zbit, že nemohl chodit. Velmi tvrdý úder obuškem do hlavy dostal i bývalý politický vězeň Andrej Kim. Aktivistku občanské iniciativy Evropské Bělorusko Paulinu Kurjanovič miliconáři povalili na zem a několikrát po ní přešli. Podle svědectví reportéra Charty ´97 jednu z dívek OMONovci chytili za vlasy a hlavou jí udeřili o železný sloup stojící na náměstí.

 Fotografie a videa z brutálního zásahu běloruských pořádkových sil najdete na stránkách Svobodného Běloruska

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Harazím | úterý 17.2.2009 10:28 | karma článku: 16,78 | přečteno: 1250x