Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozbor kapitálových trhů ze dne 25.1.2009

Text je určen zájemcům o vývoj na kapitálových trzích

Začnu dnešní analýzu zhodnocením minulého týdne. Ve svém minulém příspěvku jsem prezentoval dvě možnosti vývoje trhů v příštích týdnech, obě tyto možnosti stále zůstávají v platnosti. Jako nejpravděpodobnější scénář vývoje jsem uvedl růst akciových trhů k rezistencím vytvořených trianglů (trojúhelníků), například u ETF DIA to předpokládalo růst k ceně cca 89-90. Tím by byl  ukončen vývoj trianglu (pátá vlna E) a mohl by pokračovat sestup. Počínaje úterkem minulého týdne to vypadalo tak, že tato má předpověď nevyjde a indexy budou rovnou klesat. Poklesy se však zasekly na úrovních podpor u většiny indexů a ETF certifikátů, takže nastal tuhý boj mezi spekulanty na růst a na vzestup trhů, tento boj zůstal do pátku nerozhodnutý. Vytvořil se totiž další malý trojúhelník (TRIANGLE), ve kterém cena cirkuluje od úrovně podpory k rezistencím.

Situaci ukazuje následující obrázek, podobné triangly se vytvořily na většině indexů. Triangl vždy znamená určitou nejistotu, kam se bude trh vyvíjet. Tak je to i nyní. Na obrázku je ETF certifikát XLF představující finanční sektor. Na tomto sektoru dnes závisí vývoj celého trhu, vypadá to tak, že dokud nebudou finanční akcie u svého dna, neporoste ani převážná většina zbytku trhu.  

Odráží se v tom i vývoj z minulého týdne. Celý trh v úterý zasáhly silné výprodeje, které ale nepokračovaly po zbytek týdne, protože bankovní index $BKX narazil na své dno – přesně, jak jsem minulý týden také předpokládal. Index $BKX je na silných podporách a mám pocit, že se mu dolů již nyní nechce – nákupy investorů na této úrovni jsou docela silné.

Myslím si tedy, že před dalším poklesem trhů půjdou ceny akcií nejdříve nahoru. Ačkoliv se může stát, že počátkem týdne ještě dojde k výprodeji, jako nejpravděpodobnější vidím tu možnost, že se naplní ten scénář, o kterém jsem uvažoval již minulý týden – tedy růst k rezistencím trianglů vyvinutých u většiny  indexů (DJIA, NDX, SPX) .  Otázkou je pak to, co se dál může stát, protože část traderů vidí současný vývoj zřejmě jako formaci dna – inverzní Head&Shoulders.

Nyní bych chtěl ukázat dva grafy týdenních cen. Myslím že dlouhdobí investoři stále mohou být v klidu, protože pátá střednědobá (intermediate wave ve smyslu Elliotovy teorie)  vlna směrem dolů  stále ještě neproběhla a vůbec nepochybuji o tom, že ještě v budoucnu nastane – otázkou zůstává, kdy to bude.  Vyplývá to i z obrázku ETF certifikátu QQQQ.  Úrovně podpor sice vydržely, avšak je vidět, že je to tak trochu silou vůle. Cena by teoreticky nyní mohla vyrůst až k úrovni 35-36, avšak pak znovu poklesne. Ať počítám jak počítám, vidím stále jen dvě korekční střednědobé vlny vzhůru, tedy dohromady čtyři vlny.  Dokud nedojde k vytvoření páté vlny dolů, formace nebude kompletní.  

Podobně vypadá i akciový index energetických společností ^XOI. Dlouhodobá cenová trendová linie pro XOI je až na úrovni 600-620.  Sem vidím potenciální pokles. Nejlépe je to patrné z grafu měsíčních cen. Musel jsem však šetřit místem tento graf zde nyní neukáži. Proto ty zájemce, kteří by chtěli  vidět i tento graf , odkazuji na stránky   http://stockcharts.com/def/servlet/Favorites.CServlet?obj=ID3186214 . Na této adrese jsem minulý týden zveřejnil své některé grafy, je jich něco přes stovku. Zájemci zde mohou najít každodenní aktualizované grafy akciových indexů, ETF certifikátů i indikátorů trhu. Je zde také spousta tipů na LONG i SHORT příležitosti.  

Kvůli předcházejícímu obrázku jsem pesimista v tom smyslu, zda jsme mohli minulý týden vidět definitivní dno ceny ropy. Ceny akcií a komodit jdou dnes ruku v ruce. Pokud by ropa byla trvale silná, museli bychom vidět i silné akcie energetických společností. Tento obrázek však ukazuje, že korekce akcií není u konce.  Možná jsme blízko dna ceny ropy, možná nyní cena poroste, avšak znovu dle mého názoru budou ještě testovány i nízké cenové hladiny. Cenu letos v létě bych si  však představoval daleko vyšší, než dnes. V normálním vývoji totiž s nástupem motoristické sezóny v jarních měsících cena ropy roste, růst většinou trvá až do podzimu (konec sezóny). Následující obrázek vývoje ceny ropy (ETF certifikt USO) ukazuje vše podstatné. Mohlo by se jednat i o formaci DOUBLE BOTTOM.  Uvidíme.

Vrátím se však nyní zpět k akciím. Nejprve ETF certifikát DOG (inverze k DJIA indexu)

Tento ETF minulý týden rostl s tím, jak klesal index DJIA. Narazil však nyní na cenovou rezistenci. Přesto, že tento index rozhodně nevypadá na to, že by chtěl v dohledné době podstatně klesat, nedivil bych se tomu, kdyby příští týden došlo ke korekci zpět k úrovni podpory (viz můj nejpravděpodobnější scénář). Svědčí pro to hned několik věcí. Podívejme se na indikátory síly trhu. 

 Jako první indikátor PUT/CALL Ratio.  Když tento indikátor roste, stále více investorů se zajišťuje proti poklesu trhů nákupem PUT opcí. To je negativní, protože je to známka rostoucího pesimismu investorů.  

PUT/CALL Ratio začalo klesat dolů, přes relativně špatnou situaci akciových indexů – to je známka zlepšení. Očekával bych nyní další pokles a s tím i přechodný růst cen akcií.

Podobný obrázek dávají i další market breath indikátory, například  VIX (implikovaná volatilita opcí – když se zvyšuje poptávka po PUT opcích, roste jejich cena a proto roste implikovaná volatilita – známka budoucích problémů trhu. Při růstu optimismu je to opačné – klesá poptávka a tím i cena opcí. Na obrázku je VIX společně s vývojem hodnoty indexu S&P 500.  Je to zrcadlový obraz. V uplynulých dnech začal VIX klesat dolů a očekával bych, že může klesnout až ke spodní hranici modře zakreslené formace.

Poslední obrázek z této série svědčící pro růst trhů zachycuje index burzy NYSE v New Yorku. Jedná se o 60-minutové ceny. I když by v úvodu příštího týdne nastal pokles $NYA, má tento index pod sebou silnou podporu zřetelné formace cenového kanálu – věřím, že pod tuto hranici cena neklesne, protože vždy bude existovat dostatek ochotných kupujících při poklesech.

Na stránkách serveru stockcharts.com (uvedených v úvodu článku) můžete najít i další sentiment indikátory, jako například NYSE Sumation index, který jsem již ukázal minulý týden. Nebudu se opakovat, protože ten se příliš nezměnil. Je na prodejním signálu.

 

Ve druhé části dnešního článku bych se chtěl věnovat zejména jednomu mému skvělému market breadth indikátoru – nejlepšímu, který jsem zkoušel testovat. Chtěl bych nyní ukázat jednu strategii použitelnou pro všechny klíčové obchodovatelné skupiny akcií, na které se zaměřuji – DJIA, NDX 100, XOI (energie), XAU (zlato), komodity, US dolar, EURO a dluhopisy. Strategie je úplně jednoduchá a při této příležitosti se také podívám na cenu dluhopisů, US Dolaru a Eura. 

Tak tedy základem strategie je jeden jediný indikátor síly trhu, který jsem již v minulosti mnohokrát použil v analýzách a nazval jsem jej MCF. V některém z budoucích příspěvků věnuji této mé strategii celý článek včetně výsledků testů, nyní jen krátce. Základem je vždy výpočet čtyř ukazatelů v určité skupině akcií, dluhopisů nebo měn, kterou si definuji, když chci zjistit sílu určitého trhu. Například pro zjištění síly trhu energetických společností použiji pro výpočet padesát akcií z tohoto sektoru, pro výpočet síly dluhopisového trhu použiji ETF certifikáty dluhopisů. Zjišťuji tyto ukazatele, ze kterých vytvořím kompozitní oscilátor:

 1. Počet akcií s rostoucí resp. klesající cenou

             2. Počet akcií, jejichž cena se nachází u cenových maxim resp. cenových minim.

Pro testy jsem v letech 2002-2008 zvolil strategii na denních cenách, která nakupuje cenové divergence vzniklé za 20-30 dní a prodává také divergence, ale vzniklé za 45 dní (metoda je asymetrická protože v těchto letech panoval BULL trh). K nákupu docházelo vždy za open cenu následující den po signálu, stejně tak k prodeji (program Amibroker). Nákupem divergencí mám na mysli situaci, když cena akciového indexu sice klesá, ale síla MCF roste, protože se zvyšuje počet akcií, jejichž cena roste. Na poklesu indexiu se tak podílí stále méně akcií, což je delší dobu neudržitelné – jednoho dne musí nastat obrat. S prodejem je to podobné.

Jednotlivé nákupní a prodejní signály vygeneroval počítač pomocí programu Amibroker – zcela mechanicky na základě zvolených kritérií definovaných předem.

 

Zde jsou výsledky testu pro ETF QQQQ.

V letech 2002-2008 došlo k sedmi signálům, všechny byly úspěšné. Anualizovaný zisk vyšel 16.4%. Strategii jsem testoval i na týdenních a měsíčních cenách a je dobrou zprávou pro všechny dlouhodobé investory, kteří budou mít chuť sledovat dále moje analýzy, že metoda byla ještě úspěšnější na dlouhodobých datech. Tyto výsledky uvedu ale až někdy příště.

 

Právě uvedená metoda tak, jak jsem ji testoval, však nebyla úspěšná během let 2000-2002, pro BEAR trh není mechanické obchodování na denních cenách zcela nevhodnější.  Pro současný trh jsem přistoupil k jiné interpretaci signálů objevujících se na denních cenách, signály jsou vhodnější spíše pro krátkodobé tradery. Tak tedy předpokladem pro nákup je výskyt obou oscilátorů MCF (jeden s kratší výpočtovou periodou a jeden s delší) v oversold oblasti ( pod -0,20) a následný průraz formace zakreslené okolo oscilátoru MCF (zeleného) Průraz formace znamená změnu z BEARISH situace na BULLISH situaci – tak to vidí většina investorů ve světě u svých monitorů, i když používají nějaké jiné metody. Od počátku roku 2008 metoda poskytla 10 signálů, tři byly neúspěšné a dosažený zisk by dosáhl 63%.

Ukazuji nyní denní data, protože příští vytvořené pozitivní divergence tohoto oscilátoru by mohly být tím definitivním nákupním signálem pro střednědobý růst v řádu několika měsíců.

Následující obrázek sestrojený ze sta BLUE CHIPS ukazuje aktuální výsledek.

Jak je patrné z obrázku, indikátor se nyní nachází v OVERSOLD oblasti a začíná růst. U předcházejících nákupních signálů tato situace vždy znamenala, že v příštích 4 až 11 dnech se vyskytl alespoň jeden den, kdy cena byla vyšší, než cena aktuální. Proto bych nyní růst viděl jako pravděpodobný (alespoň krátkodobě). 

Podobné obrázky jsou nyní i pro další sektory – energetiku i zlatý sektor. Odvětví precious metals  považuji v současnosti za nejsilnější na trhu. Investoři přelévají peníze do jediného aktiva, které po dobu současné krize drželo svou cenu nahoře – a to je zlato. Z toho profitují i těžební společnosti – tedy ceny jejich akcií.

Na serveru stockcharts.com mám všechny grafy zlatého sektoru (měsíční, týdenní , denní i hodinový, proto uvedu jen denní graf, zbytek pouze komentuji. Z dlouhodobého hlediska je současný růst těžko udržitelný (za 3 měsíce +100% přírůstku ceny), avšak nyní jsou tyto akcie stále v silném UP trendu, investoři jsou při chuti. Myslím, že růst ještě není u konce. 

Z krátkodobého hlediska však cena narazila nyní na rezistenci, mohlo by dojít k malé korekci  – viz obrázek.  Formace nyní připomíná Head and Shoulders. Za nejslibnější akcie z tohoto sektoru považuji GFI, CEF a NEM.

Nyní uvedu rozbor ceny dluhopisů a nakonec US dolaru a Eura. Pro cenu dluhopisů tentokrát použiji ETF certifikát TLT (US státní dluhopisy s maturitou 20-30 let ). Market breadth oscilátor MCF jsem vypočetl z cen třiceti tří dluhopisových ETF certifikátů.

Na dluhopisech je skvělá jedna věc – představují ideální relativně málo volatilní instrument v době, kdy akciové trhy klesají. V deflačním prostředí se jim daří výborně, i když nyní jejich cena klesá (výnosy rostou).

Signál si představte opět jako pomyslný průraz formace vytvořené v OVERSOLD (nákupní s.) resp.  OVERBOUGHT (prodejní s.) oblasti. Místy signálů jsou vedeny svislice, výsledky signálů (zisky z LONG a SHORT obchodů) vidíte na obrázku.

V minulých týdnech jsem prezentoval názor, že cena dluhopisů vrcholí – na tomto mém názoru se podílel i právě tento oscilátor – a výsledek od posledního prodejního signálu vidíte.  Pokles cen ještě není u konce, rozhodně nejsme na nákupním signálu, i když jsme momentálně v OVERSOLD oblasti.

 

Předposledním grafem, který dnes uvedu, je graf měnového páru EURUSD. Indikátor síly MCF jsem sestrojil z 21 měnových párů, kdy na straně jedné je vždy USD, na straně druhé jiná měna (např. EUR, CAD, AUD, SEK, JPY, CZK, atd).

 Obrázek pro USD zachycuje  i období z července 2008, kdy cena USD byla u dna. Dle tohoto obrázku se růst dal očekávat, protože indikátor MCF utvořil evidentní dno. To byl jeden z důvodů, proč jsem se v létě nenechal „zblbnout“ fundamentálními předpověďmi analytiků o ropě za 200 USD a US dolarem poklesnutým o dalších 20-30% dolů v krátké době a  vyměnil větší část svých měnových rezerv právě na US dolary. Sice jsem se zcela netrefil do dna a nejprve jsem „krvácel“, ale pak se mi pevné nervy vyplatily. Obrázek není pro EURO dlouhodobě moc optimistický, ačkoliv si myslím, že krátkodobě USD zkoriguje. Dokud budou klesat akciové trhy, bude převládat růst USD. Oscilátor MCF je nyní v OVERBOUGHT oblasti a páteční růst EURA proti USD ukazuje na pokles USD v příštích dnech. Jsem však spíše nakloněn dojmu, že USD pak opět poroste vzhůru, než aby tomu bylo naopak a to si budu myslet do okamžiku, dokud akciový trh nevytvoří přesvědčivou pátou vlnu směrem dolů. Poslední obrázek ukazuje ETF certifikát pro EURO, FXE. Cena nyní dopadla na cenovou podporu danou původní proraženou trendovou linií (červeně)a je zhruba 3% nad oblastí listopadových minim. Optimální by byl nákup EURA za cca 1.25 USD, ale nevím, zda-li až tam cena nyní poklesne. Páteční vývoj na to nevypadal.    

Poslední obrázek ukazuje ETF pro EURO - hodinové ceny. Jsme nyní na úrovních cenových podpor, prostor směrem dolů je nyní omezený.  

Jinak si myslím, že nastává období, kdy by investoři mohli začít investovat do těch nejslibnějších akcií. Na serveru stockcharts.com mám pár zajímavých tipů, např: COGT, FDO, NWN , ORGN, RAI, WTR, ATVI, MON. Neříkám hned nakoupit, ale sledovat. Některé formace jsou vyloženě růstové. Jinak na serveru www.valuengine.com  jsem našel ty akcie, které výpočtový model tohoto serveru vyhodnotil jako nejperspektivnější  z hlediska cenového vývoje pro tento rok : SHLD +315%, TCK+154%, XSRAF 151%, NILSY 138%, KRO 138%, TX 131%, MTL 130% atd . Mnoho z těchto akcií je z ocelářského sektoru, musím však říci, že jsem se na tyto akcie díval a nijak zvlášť nastartované na růst mi nepřipadají. To  je problém fundamentální analýzy.

 Ještě uvedu názor na vývoj dvou jiných analytických serverů, které (mimo jiné) sleduji: Carl Swenlin (www.decisionpoint.com) - střednědobě půjdou trhy dolů i když mohou přechodně nyní růst. Názor analytiků z www.elliotwave.com na příkladu indexu S&P 500: Pro pondělí a úterý se jim jeví jako nejpravděpodobnější pokles na úroveň  cca 755, pak následný růst  ve vlně E stávajícího trianglu a teprve poté pokles v poslední střednědobé páté vlně, která bude znamenat nové kolo silných poklesů a výprodejů. Druhým scénářem je možnost, že trhy od pondělka porostou bez předcházejícího propadu trhů až k horním rezistencím trianglu a pak bude následovat delší pokles dolů v páté poklesové vlně (tedy hlavní trend stále dolů).  

Poslední informace: Množí se mi dotazy  na mém e-mailu na vývoj všech možných akcií nebo komodit. Z toho důvodu jsem zveřejnil již uvedený rozbor na stockcharts.com a dále v průběhu příštího týdne zveřejním zatím provizorní webové stránky, kde budu aktualizovat svoje nejlepší grafy, které na stockcharts.com nelze najít. Jsou to zejména moje market breath indikátory pro jednotlivé sektory  (DJIA, energetika a precious metals) a dále pro dluhopisy a USD. Budu tam aktualizovat data , pokud mi čas dovolí, alespoň 2 x týdně. Stránky budou na adrese www.akcie.de .   

 

Petr Fiala

Autor: Petr Fiala | neděle 25.1.2009 12:14 | karma článku: 25,53 | přečteno: 3396x
  • Další články autora

Petr Fiala

Doplnění mého včerejšího komentáře k vývoji kapitálových trhů

Původně jsem si myslel, že po svém včerejším komentáři k současné situaci na kapitálových trzích žádnou zprávu již psát nebudu, avšak pro prostudování některých dalších cenových akciových grafů po pátečním obchodování jsem se rozhodl, že doplním svůj včerejší text.

26.9.2009 v 19:52 | Karma: 14,67 | Přečteno: 2708x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Krátký rozbor ze dne 25.9.2009

Ve svém předchozím rozboru ze soboty 19.9.2009 zveřejněném na stránkách www.akcie.de jsem uvedl, že očekávám během 2-3 týdnů první vážnější pokles, ale že předtím, než bude dosaženo vrcholu trhu, přijde nejpre jedna korekce ze současných maxim a poté znovu ještě jeden růst. První část tohoto mého scénáře se začíná vyplňovat.

25.9.2009 v 8:07 | Karma: 15,21 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií - doplnění

Některé další názory na současný vývoj akcií

18.4.2009 v 14:48 | Karma: 20,23 | Přečteno: 2955x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Proč nyní neinvestuji do akcií

Tento článek vysvětluje moje důvody, proč se zatím vyhýbám dlouhodobým investicím do akcií.

9.4.2009 v 10:03 | Karma: 31,97 | Přečteno: 4869x | Diskuse| Ekonomika

Petr Fiala

Rozbor kapitálových trhů 4.4.2009

Článek je určen zájemcům o kapitálové trhy

4.4.2009 v 19:20 | Karma: 17,00 | Přečteno: 3231x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2664x
Snažím se porozumět kapitálovým trhům, abych věděl, jak naložit se svými penězi. Vedle toho řeším běžné problémy, jako většina populace. Jsem také horolezec, cykloturista, lyžař a snowborďák.